<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Commentaar

Het CDA-rapport over (on)gezond leven wordt ten onrechte weggehoond

Anton de Wit 22 april 2022

Nóg een reden waarom het fijn is om katholiek te zijn: na veertig dagen vasten volgen vijftig dagen feesten, want zo lang duurt de vreugdevolle Paastijd tot aan Pinksteren. Nu zullen de meesten van ons niet al die vijftig dagen even uitbundig vieren als de eerste (en vooruit, de tweede) Paasdag, en dat is maar beter ook. Alle positieve gezondheidseffecten van die veertig dagen matigen zouden snel verdwenen zijn.

Doen en laten

We nemen meestal, bewust of onbewust, het nodige mee uit die Veertigdagentijd. Die gingen immers niet louter om wat wij laten, ze vormen ook wat wij doen; onze gewoontes, patronen waar we baat bij hebben.

“Gezond leven vraagt om structuren die dat aanmoedigen en faciliteren”

Bijvoorbeeld: gezonder eten, wat minder alcohol en zoetigheid, meer tijd nemen voor gebed, bezinning, rust. Je zit merkbaar beter in je vel als je zo leeft, dus waarom zou je er niet mee doorgaan na Pasen?

Niet vanzelfsprekend

Maar we kunnen dat niet alleen. Gezond leven vraagt om structuren die dat aanmoedigen en faciliteren. Het klinkt als een open deur, maar in onze samenleving vandaag is het helemaal niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.

Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA bracht deze week een rapport uit, waarin dit heel scherp geanalyseerd en bekritiseerd wordt: hoe we het normaal zijn gaan vinden dat we onze lichamen vergiftigen met zoete en zwaar bewerkte troep die onze overgrootmoeders niet eens als voedsel zouden herkennen, en dat er ondanks de evidente nadelen amper iets tegen gedaan wordt, want ‘vrije markt’.

Betutteling

Wat er van zo’n uitvoerig wetenschappelijk rapport in de ongedurige krantenkoppen overblijft, is niet veel meer dan: ‘CDA-denktank wil verbod op fastfood voor kinderen’, en dan laten de reacties zich uittekenen: waar bemoeien die CDA’ers zich mee, wat een betutteling toch weer…

image
Foto: Carles Rabada - unsplash.com

Maar ik vond het sterke aan dit rapport nu net, dat het zich niet alleen richt op wat we moeten laten, maar vooral ook op wat we moeten doen: het vormen van een in meerdere opzichten ‘gezonde’ cultuur, waarvoor breed verantwoordelijkheid moet worden genomen.

Omkering van deugden en ondeugden

Dat vergt niet minder dan een cultuuromslag, want, zo stelt de auteur van het rapport Gerard Adelaar terecht vast: “Deugdzaamheid is iets van vroeger, en zelfbeheersing is achterhaald. Onze economie bloeit op basis van het tegenovergestelde: je lusten volgen, jezelf laten gaan. Dat is vrijheid. Aan die vrijheid mogen weinigen tornen. Wegens deze omkering van deugden en ondeugden is het bovendien extra moeilijk geworden om wat voedsel betreft een matig leven te leiden. De verleidelijke maar ongezonde waren liggen alom uitgestald, en er is geen diepgevoelde cultuur waarin soberheid een plaats heeft.”

Die Veertigdagentijd van ons is echt zo gek nog niet.

Gratis kennismaken met KN?

Dit commentaar is afkomstig uit Katholiek Nieuwsblad nr. 16. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.