<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Het mag allemaal wel iets minder

Peter Doorakkers 30 juli 2020
image
Foto: Simon Migaj - unsplash.com

“Iets minder mag ook, allemaal”, zei Inez Weski zondag in een boeiende aflevering van VPRO’s Zomergasten. De bekende strafrechtadvocate doelde op wat zij “het exhibitionisme van de emotionaliteit” in onze tijd noemt.

Daarbij speelt alles zich “op stoeptegelniveau” af en worden vragen als ‘hoe iets voelt’ en ‘wat je ervan vindt’ als veel belangrijker gezien dan de vraag wat er nu eigenlijk aan de hand is – als die überhaupt al gesteld wordt. Dat alles, stelde Weski, laat “niet veel ruimte meer voor ontdekking. Voor de diepte, voor het reliëf”: “Er moet iets te ontdekken blijven.”

Ontdekkingsreis

Ze heeft een punt. En hoewel de zelfverklaarde workaholic Weski niet in vakantie gelooft (“vluchtgedrag”, vindt ze), kan een goed begrepen vakantie bij uitstek de tijd zijn voor zo’n ontdekkingsreis. Vacare, de Latijnse wortel van het woord vakantie, betekent zoveel immers als vrij zijn, leeg zijn, open zijn.

Vrij en open waarvoor?

Voor wat meer diepte, wat minder oppervlakkige emotie en wat meer aandacht voor de feiten bijvoorbeeld, zoals bisschop Gerard de Korte in deze editie boeren en milieubeschermers toewenst in hun soms fel oplaaiende discussie (zie zijn standpunt in KN 31). Ze zouden zomaar kunnen ontdekken dat ze meer begrip voor elkaars standpunten hebben dan ze nu lijken te willen toegeven.

Ontdekking van heiligheid

Open ook voor de ontdekking van heiligheid in de medemens en in het gewone leven, zoals die bijvoorbeeld naar voren komt in de romans van schrijvers als Dostojevski en Endo, literatuur voor kalme vakantiedagen.

Het is het soort alledaagse heiligheid dat aantrekt maar ook kan afstoten, zoals Myrthe Meester in KN 31 opmerkt: de onopvallende maar niet mis te verstane heiligen in de werken van deze schrijvers confronteren de lezer met zijn eigen onvolkomenheid en zondigheid, en zetten hem op het spoor van cruciale vragen: wil jij dit ook? Geloof je dat deze heiligheid niet alleen bestaat, maar ook haalbaar is?

Een krachtige zwakte

Wie zich tot dat geloof bekent, toont een teken van zwakte, schreef Trouw-columniste Welmoed Vlieger begin deze week. Maar dat is niet de zwakte die een overtuigde atheïst daarin ziet, die geloof beschouwt als een vlucht voor de eigen verantwoordelijkheid.

Nee, het is een krachtige zwakte, “omdat je bent opgehouden te denken dat je het allemaal op eigen kracht wel weet en kan en redt”: mensen “hebben God nodig” om anders te leren kijken, “naar een wereld verloren in schuld – niet met cynisme maar vanuit bewogenheid”.

Stilte en goed geestelijk voedsel

‘Vakantie’ komt van vacare, maar in de katholieke traditie is dat slechts de halve term: Deo vacare, vrij en leeg zijn voor God, zo was het oorspronkelijk. Vrij van ‘de wereld’, zoals Michel Hagen in zijn overweging schrijft (zie opnieuw KN 31), op een plek “waar geen krant is of tv of internet”, maar stilte en goed geestelijk voedsel. “Iets minder” dus, om veel meer te ontdekken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.