Op duizend manieren kan een mens protesteren tegen kwaad en onrecht in de wereld. Hij of zij kan met een bord de straat op gaan, boze e-mails sturen naar politici en krantenredacties, petities ondertekenen, allerhande vaantjes aan zijn mouw of Facebook-profielfoto spelden. Ik wil daar niet minzaam over doen; nut en doeltreffendheid daarvan in twijfel trekken mist sowieso het eigenlijke punt. Wat C.S. Lewis ooit over het gebed zei – bidden verandert God niet, aldus deze van zijn ongeloof gevallen Britse schrijver, maar mijzelf – geldt wellicht ook voor deze soorten protest: het verandert de wereld niet, maar wel de persoon die protesteert.
Maar als dat zo is, kunnen we het tafereel dat op de voorpagina van onze KN-paaseditie te zien is – het doopsel van een jongvolwassene – misschien ook wel duiden als een hogere of diepere vorm van protest. Want dat is het doopsel dat vele volwassen mensen weer zullen ontvangen in de paasnacht zeker ook.
De voorbije maanden wezen vele media op wat toch echt begint te lijken op een nieuwe trend, en ook het binnenkort te verschijnen onderzoeksrapport God in Nederland signaleert het: dat opvallend veel (jong)volwassenen die van huis uit niks meegekregen hebben van welke godsdienst ook, nu opeens hun weg vinden naar de verschillende kerken, ook de katholieke.
Is er sprake van een een ‘nieuwe lente’ voor het geloof? Sociologen houden nog een slag om de arm, het statistische bewijs is nog dun; het heeft nog veel van een vaag gerucht. Maar ach, Christus’ verrijzenis tweeduizend jaar geleden toonde zich ook niet in de statistieken, werd aanvankelijk ook maar als een vaag en onlogisch gerucht doorgegeven. Ja, ook de verrijzenis was in zekere zin een stil protest: geen schreeuw, geen wraak, maar leven dat koppig doorbreekt waar de dood heerst.
In seculiere kringen maar zeker ook onder ‘van-huis-uit-gelovigen’ wordt de nieuwe belangstelling voor dit verrijzenisverhaal vaak met enige argwaan bekeken. Zoeken deze jonge mensen soms een nieuw dogmatisch keurslijf, waaraan zowel de wat oudere kerkgangers als de oudere ex-kerkgangers zich nou net ontworsteld hadden? Is het een vlucht uit de werkelijkheid van psychisch instabiele mensen die de harde realiteit niet onder ogen willen komen, en willen schuilen onder de donzen vleugel van een troostrijke fabel?
In de aanloop naar Pasen laat Katholiek Nieuwsblad een aantal nieuwe dopelingen zelf aan het woord, en ik lees niets in hun persoonlijke verhalen dat de bovenstaande cynische visie ondersteunt. We ontmoeten heel gewone, verstandige mensen, die prima om kunnen gaan met de realiteit van alledag. Maar die daarin wel iets misten.
Juist daarom zou ik hun dappere stap naar het doopsel liever als een stil protest willen duiden. Een protest tegen een wereld met bar weinig diepgang en verbeelding. Een fletse wereld waarin alleen telt wat langs de meetlinten van een bekrompen rationalisme gemeten kan worden. Een verstikkend materialisme dat iedere horizon van betekenisgeving negeert en slechts zelfgenoegzaam naar de eigen navel staart. Een bodemloze onverschilligheid.
Protestborden, petities en vaantjes halen daar niets tegen uit. Het water van de wedergeboorte wel. Hoe onbeduidend de stap naar het doopsel ook mag lijken, hoe aarzelend die stap ook gezet wordt – alles is daarna anders. We mogen alle nieuwe deelgenoten aan het stille protest dat Pasen is warm welkom heten. Aan u, oude en nieuwe katholieken, een zalig Pasen gewenst!
![]() |
Lees meer!Dit commentaar is afkomstig uit Katholiek Nieuwsblad van deze week. |
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.