<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Commentaar

Is de Kerk te bescheiden?

Luuk van den Einden 10 februari 2023

Als je iets goeds doet voor een ander, laat je linkerhand dan niet weten wat je rechter doet, want de Vader ziet wat je in het verborgene hebt gedaan en zal je ervoor belonen, drukt Jezus ons op het hart.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In de Kerk zijn we daar een kei in, die twee handen in het ongewisse laten over elkaars handelen. Dat bleek tijdens de presentatie van het Armoederapport 2020-2022, want van de twee miljoen uren(!) die kerkelijk betrokkenen in die periode aan armoedebestrijding hebben besteed, weet de buitenwacht bar weinig. Hoewel de presentie te midden van de armen sterk is, zijn de Kerken nauwelijks hoorbaar in het publieke debat over armoede, concludeert het rapport.

Potentieel

De Kerk bestrijdt armoede aan de rafelranden van de samenleving, waar mensen die niets hebben en die zelfs van overheidsinstellingen weinig meer hoeven te verwachten – zoals daklozen en uitgeprocedeerde asielzoekers – zich gesteund weten door de Kerk als rots in de branding. Dat is een zeer gewaardeerde rol, bleek uit een ander rapport: uit het recente Kerkbalansonderzoek bleek dat armoedebestrijding en vluchtelingenopvang door kerkgangers gezien worden als twee van de belangrijkste maatschappelijke taken van de Kerk.

“Het potentieel van de Kerk als rechterhand van de overheid in armoedebestrijding wordt zeker gezien, maar door de bescheidenheid van de Kerk nog te gebrekkig benut.”
- Luuk van den Einden

Dat gebeurt allemaal in het verborgene, vaak buiten het zicht van journalisten en camera’s, zoals bisschop Gerard de Korte bij de presentatie opmerkte. Een bewonderenswaardige houding, zeker in een tijdperk waarin werkelijk alles wordt vastgelegd en er op internet een waar subgenre bestaat van mensen die roem en likes vergaren door op sociale media de barmhartige Samaritaan uit te hangen.

Op zich nobel, die caritas zonder tamtam, maar is het wel juist dat de Kerk zo weinig ruchtbaarheid geeft aan wat haar rechterhand uitvoert? Loopt ze daarmee geen kansen mis? Op de dag van de verschijning van het Armoederapport liet staatssecretaris Erik van der Burg (Asiel en Migratie) weten dat hij onder meer de Kerken wil vragen om extra opvangplekken voor asielzoekers te regelen. Het potentieel van de Kerk als rechterhand van de overheid in armoedebestrijding wordt dus zeker gezien, maar door de bescheidenheid van de Kerk wordt dat potentieel nog te gebrekkig benut.

image
Foto: Pexels

Schijnwerpers

In de maatschappij heerst nog altijd heel sterk het beeld dat de Kerk zich alleen over haar eigen schapen ontfermt, of zelfs dat armenhulp een manier is om zieltjes te winnen. Dat terwijl tachtig procent van de organisaties uit het Armoederapport hun hulp ook richt op mensen buiten de eigen kerkelijke kring.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Alleen al om het feit dat veel mensen in armoede niet eens weten dat ze bij de Kerk kunnen aankloppen en daardoor broodnodige steun mislopen, zou de Kerk de daden van haar rechterhand in de schijnwerpers moeten zetten. Want wij moeten volgens Jezus óók ons licht laten stralen voor de mensen, zodat zij onze goede werken zien. Niet om het aanzien van de Kerk op te krikken, maar om vindbaar te zijn voor mensen in de donkerste periode van hun leven.

Gratis kennismaken met KN?

Dit commentaar is afkomstig uit Katholiek Nieuwsblad nr. 6.

Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.