<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Commentaar

Is er wel sprake van een dialoog over homoseksualiteit?

Anton de Wit 14 mei 2021

Eerder deze week was bij de VPRO de eerste aflevering te zien van de documentaire De roze revolutie, over vijftig jaar homo-activisme in Nederland. Er is in die periode veel veranderd in zowel de maatschappij als in de homobeweging zelf, zo liet de documentaire zien – maar tegelijkertijd ook bar weinig.

Verzuchting

Een vraag die meermaals hardop gesteld werd, of eigenlijk meer een verzuchting: waarom is het nog steeds nodig? Waarom mag nog steeds niet iedereen ‘vrij’ en ‘zichzelf’ zijn?

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Er kwam geen antwoord op die vraag, dat was geloof ik ook niet de bedoeling, maar ik denk dat het belangrijk is om toch een poging te wagen. Het antwoord is volgens mij, kort gezegd: omdat er nooit echt sprake is geweest van een dialoog over wat die begrippen ‘vrijheid’ en ‘zichzelf zijn’ nou eigenlijk precies inhouden. Wat ook niet veranderd is in die vijftig jaar, zo liet de documentaire pijnlijk zien: men roept vooral langs elkaar heen, soms heel letterlijk.

‘Gijsen flikker op’

Eén van de demonstraties die getoond werden, was de allereerste ‘roze zaterdag’ in Roermond in 1979. Die manifestatie was een reactie op uitspraken van de toenmalige bisschop Gijsen. Wat hij precies gezegd had, werd er niet bij vermeld – dat was kennelijk niet belangrijk; alleen het protest ertegen telde.

“De Kerk is in dit debat toonbeeld geworden van onverdraagzaamheid, zonder dat er nog enige belangstelling bestaat voor wat die Kerk nou écht zegt en leert”

Destijds zorgden vooral leuzen als ‘Gijsen flikker op’ voor ophef, plus het feit dat het NOS Journaal beelden toonde van kussende mannen bij de demonstratie. Mij trof nu iets heel anders: een groep mannen die met veel enthousiasme scandeerde: “Een echte vent is het beste sacrament.”

Anonieme boeman

Nu weet ik wel dat je protestleuzen moeilijk op hun intellectuele diepgang kunt beoordelen. Maar toch, zo’n opmerking is zó stompzinnig, dat je je af kunt vragen of men wel enig idee had waartegen men precies demonstreerde.

‘De bisschop’, ‘de Kerk’, was gewoon een soort anonieme boeman geworden, toonbeeld van onverdraagzaamheid, zonder dat er nog enige belangstelling bestaat voor wat die Kerk nou écht zegt en leert.

LHBTI-meetlat

Ook dat is niet veranderd, helaas. De uiterst dubieuze wijze waarop nota bene de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam laatst Kerken langs de LHBTI-meetlat legde, getuigt daarvan. De onderliggende boodschap is steeds: “Dit is de norm, zo moet iedereen doen en denken, en wanneer gaan Kerken daar nou eindelijk eens in mee?” Applaus voor de Duitse pastoors die afgelopen maandag homostellen zegenden, pek en veren voor iedereen binnen de Kerk die daar géén voorstander van is.

De vraag waarom sommige mensen daar geen voorstander van zijn, wordt niet eens meer gesteld. Wie toch een antwoord probeert te formuleren, wordt bij voorbaat weggehoond. Is dat nou ‘vrijheid’ en ‘jezelf mogen zijn’?

Roze monoloog

De dialoog over homoseksualiteit is belangrijk, zowel binnenkerkelijk als tussen Kerk en samenleving. We kunnen het niet eenzijdig afdoen als moderne ‘ideologie’ (de VPRO-documentaire toonde eerder een ontstellend gebrek aan ideologische consistentie) en vervolgens doen alsof het niet bestaat of niet mag bestaan.

Maar een dialoog moet wel van twee kanten komen. Die dialoog waar zo veel activisten de mond van vol hebben, is nu vooral een roze monoloog, en wee degene die er anders over denkt.

Gratis kennismaken met KN?

Dit commentaar is afkomstig uit Katholiek Nieuwsblad nr. 19. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.