<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

‘Johannes Paulus de Grote’

Anton de Wit 14 mei 2020
image
Paus Johannes Paulus II begroet een grote menigte Polen tijdens zijn eerste pausreis naar zijn thuisland in 1979. Foto: CNS Photo - Chris Niedenthal

‘Johannes Paulus de Grote’, kopte Katholiek Nieuwsblad op de voorpagina, daags na het overlijden van de paus op 2 april 2005. Eerlijk is eerlijk: zoiets is makkelijk gezegd, zo vlak na het overlijden van een paus, zeker door diens trouwe sympathisanten.

Of zo’n postume lofbetuiging de tand des tijds doorstaat, is echter maar de vraag. Vele ‘groten’ van hun tijd zijn inmiddels allang vergeten… En in ieder geval brengen de jaren doorgaans wat meer nuchterheid en nuance.

Houdbaar

In de maat van eeuwen is ook vijftien jaar maar een korte tijd, maar toch: bij het maken van het themanummer bij de honderdste geboortedag van de inmiddels heiligverklaarde paus, viel mij juist op hoe houdbaar die kwalificatie van toen gebleken is.

Ondanks de nuchterheid en nuance van de jaren, ondanks het feit dat er van alles aan te merken is op dit pontificaat, zeker met die beruchte ‘kennis van nu’…

Maar ‘groot’ ben je niet omdat je alles goed hebt gedaan, zoals iemand ook niet heilig wordt door volmaakte eigen inspanning, maar juist door een genade die werkt dwars door menselijke onvolmaaktheid heen.

Een ‘grote’ ben je als je ondanks je beperkingen en fouten iets goeds weet neer te zetten, iets wat blijft, iets wat de kloven van tijd en plaats en persoonlijke opvattingen overbrugt.

Slecht begrepen

Lang is Johannes Paulus II slecht begrepen en gewaardeerd in onze streken, ook in kerkelijke kringen. In dat weinig pausgezinde klimaat ontstond Katholiek Nieuwsblad destijds, waarbij wij zonder gêne de zijde van de ‘pausgetrouwen’ kozen (wat we nog steeds doen).

“Lang is Johannes Paulus II slecht begrepen en gewaardeerd in onze streken, ook in kerkelijke kringen”

Niet voor niets prijkt al sinds jaar en dag dat motto Aperite portas Redemptori op onze voorpagina, ‘Open de poort voor de Verlosser’; de woorden zijn rechtstreeks afkomstig uit de allereerste toespraak van deze paus.

Wees niet bang, vaar naar het diepe: andere Bijbelse woorden uit die toespraak die onze redactionele koers van meet af aan bepaald hebben, en dat nog steeds doen, op onze eigen manier.

Onze redactie heeft zich sindsdien geheel vernieuwd. Van de nu actieve redacteuren is iedereen geboren tijdens het pontificaat van Johannes Paulus II. Voor ons was ‘JP II’ heel vanzelfsprekend ‘de paus’, van binnenkerkelijke polarisatie hadden wij geen weet.

Wij plaatsen hem niet in dat sleetse schema van ‘conservatief versus progressief’, maar bezien hem als een man met respect voor de traditie – hij koos de naam van zijn directe voorganger die zich op zijn beurt naar zijn twee directe voorgangers had genoemd – die toch op vele vlakken revolutionair kon zijn voor Kerk en wereld. We hopen daar iets van te laten zien in het themanummer, vanuit diverse invalshoeken.

Veel gebeurd

Er is veel gebeurd in Kerk en wereld, dichtbij en ver weg, sinds zijn overlijden. Dat wij, op eigen wijze, met eigen accenten, de woorden van onze voorgangers van toen volmondig kunnen beamen – ja dat alleen duidt er al op dat paus Johannes Paulus II met recht ‘de Grote’ genoemd kan worden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.