<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Commentaar

Jonge zusters: de échte radicalen

Anton de Wit 29 januari 2021

Normaal gesproken plannen wij als KN-redactie themanummers vrij ver van tevoren, op basis van de voorspelbare kerkelijke of wereldlijke kalenders. Dat de editie van deze week een themanummer over jonge zusters is geworden, is echter vrij spontaan en toevallig gebeurd. Of nou ja; “Toeval is de schuilnaam van God”, zo lezen we ook weer geheel toevallig in onze rubriek David deze week.

Hobbelig pad

‘Toevallig’ komen in dit nummer een aantal schitterende artikelen samen over jonge vrouwen die het bijzondere, vaak hobbelige pad van de kloosterroeping volgen. En over de fascinatie die dat weer oproept bij vrouwen die weliswaar zelf een ander pad kozen, maar de ongewone levenskeuze van de zusters toch bewonderen.

“Het verwijt dat kloosterlingen de barre werkelijkheid niet aankunnen, berust op een grondige misvatting”

Waar komt die fascinatie vandaan? Ja, ongetwijfeld ook uit het romantische verlangen naar stilte en verdieping, waarover Myrthe Meester zo mooi schrijft; wie verlangt daar immers niet naar in deze vaak zo oppervlakkige en schreeuwlelijke tijden? Maar als dat alles zou zijn, ligt het verwijt van escapisme op de loer. Iets wat je vaak hoort: “Die kloosterlingen kunnen gewoon de barre en boze werkelijkheid niet aan, ze vluchten voor het echte leven…”

‘Gekloosterd’

Dat populaire verwijt lijkt mij een grondige misvatting. De portretten van jonge zusters die in dit nummer geschetst worden, spreken het in elk geval tegen. En meer nog: nu we allemaal enigszins ‘gekloosterd’ zijn door lockdown en avondklok, kunnen we toch aan den lijve ondervinden dat stilte en eenzaamheid ons juist des te harder confronteren met de bittere realiteit van het bestaan. Daar is weinig romantisch aan.

image
Zuster Theresa Anne, hoofdpersoon in de documentaire 'Getrouwd met Jezus'. In KN deze week een interview met de maaksters van die documentaire, Anne Mulders en Pien Veenink.

Nee, het is juist de radicaliteit van deze levenskeuze die ons treft. Echte radicaliteit; niet het valse radicalisme van wie ruiten ingooit, winkels plundert, politie en hulpverleners belaagt en anderszins onrust stookt met een halfslachtig beroep op een slecht begrepen ‘vrijheid’ (zie ook het intrigerende beeldessay van Wilco Versteeg in KN deze week). Daar is welbeschouwd niets radicaals aan; het is het uitleven van een platte, wereldse logica, van verveling en vernielzucht.

Vanuit de wortels

Het pad van de jonge zusters beantwoordt aan een hogere logica. En is daarmee radicaal in de oorspronkelijke zin; radix, wortel, herkennen we in het woord… Het is tot in de wortels leven vanuit een goddelijke roeping, en het met wortel en al uittrekken van wat daar niet in thuishoort. Voor de meesten van ons lijkt dat te hoog (of diep) gegrepen, we kunnen het niet, of denken het niet te kunnen, we durven het niet.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

En natuurlijk: we hoeven het ook niet allemaal, het klooster in gaan, alsjeblieft niet zeg. Maar ik put toch veel hoop, bemoediging en inspiratie uit de ‘toevallige’ verhalen van zusters in deze editie, omdat ze iets laten zien van waar het in elke levenskeuze om draait: eenvoud, vertrouwen, vreugde, liefde. Ja, dat is een radicaliteit die het navolgen waard is.

Gratis kennismaken met KN?

Dit commentaar is afkomstig uit Katholiek Nieuwsblad nr. 4. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.