<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Juist aan ‘bovenlokale’ heiligen is behoefte vandaag

Anton de Wit 8 augustus 2019
KN-hoofdredacteur Anton de Wit maakte een kleine 'bedevaart' naar het huis en graf van G.K. Chesterton (gebruik de pijltjestoetsen om te bladeren)

Een held van vele christenen wereldwijd kan geen heilige worden, vanwege het ontbreken van ‘lokale devotie’. Is dat criterium niet aan herziening toe, nu zo veel jonge gelovigen hun inspiratie bovenlokaal zoeken?

Toen ik laatst voor een korte vakantie in Engeland was, kon ik het niet laten om even te stoppen in het slaperige stadje Beaconsfield. Bepaald geen toeristische trekpleister, maar het is de plaats waar schrijver en katholiek bekeerling G.K. Chesterton, een van mijn grootste geestelijke helden, lange tijd geleefd heeft en ook gestorven en begraven is.

Een weinig opvallend graf

Beaconsfield is niet groot, dus zowel zijn huis als zijn graf waren snel gevonden. Dat huis had alweer nieuwe bewoners, enkel een plaatje aan de gevel herinnerde aan de ooit beroemde eerdere bewoner. Op de plaatselijke begraafplaats geen ereplaats; het echtpaar Chesterton rust er in een weinig opvallend graf tussen alle andere oudere en nieuwere doden. Niemand die er nog bloemen brengt; ja, de zoden zelf laten wat onkruid opschieten tussen de kiezels.

Geen canonisatie

Het verbaasde me daarom weinig, dat bisschop Peter Doyle van Northampton onlangs aankondigde geen zaligverklaringsproces voor Chesterton te openen. De belangrijkste reden: het ontbreken van lokale verering. Hij heeft gelijk: in Beaconsfield lijkt Chesterton vergeten, slechts wat verdwaalde vreemdelingen van verre bezoeken er nog af en toe zijn graf.

Hoe belangrijk Chesterton ook is geweest voor mijn geloofsvorming, ik kan niet echt wakker liggen van het besluit. Voor mij hoeven mijn particuliere liefhebberijen niet per se beloond te worden met zo’n officieel stempel van goedkeuring. Ik waardeer de man er niet meer of minder om.

Bovenlokale devotie

Maar het argument van het ontbreken van lokale devotie intrigeert me wel. Juist ook omdat de bovenlokale devotie enorm is. Er bestaan Chesterton-genootschappen in alle uithoeken van de wereld, zijn boeken worden nog altijd uitgegeven in vele talen, de roep om heiligverklaring klonk vooral uit Noord- en Zuid-Amerika.

In dat opzicht is hij toch een ‘heilige’ voor geglobaliseerde tijden, hoezeer hij zelf ook een pleitbezorger voor het lokale gemeenschapsleven was.

Held van jonge christenen

Toch, nu is Chesterton ironisch genoeg de held van vele jonge christenen, katholieken én protestanten, die in hun lokale gemeenschap onvoldoende religieuze voeding vinden en hun heil elders zoeken. Als hun plaatselijke parochie te zouteloos blijkt, reizen ze gerust een uur of twee naar een parochie waar nog wel voldoende geestdrift te vinden is.

Als hun eigen bisschop onvoldoende geloofsverdieping biedt, zoeken ze wel op internet naar een bisschop uit pak ‘em beet Los Angeles die in hun beleving wél diepgang heeft. Zo leren ze dan ook Chesterton kennen, de geestige apologeet, en via internet komen ze in contact met vele gelijkgestemden wereldwijd.

Knip-en-plakgeloof

Zo is het mij ook vergaan, zo heb ik ook mijn weg terug de Kerk in gevonden. Dat er risico’s aan kleven zie ik ook wel: het kan leiden tot een eigengereid knip-en-plakgeloof, ontworteld en toch voor orthodox aangezien. Anderzijds: dit is nu eenmaal de realiteit van een krimpende Kerk in seculiere tijden, en we kunnen daar als katholieken ook kansen in zien en benutten.

Dan is dat idee van ‘lokale verering’, hoe mooi en waardevol ook, wellicht toch aan herziening of in elk geval verruiming toe. Ik zeg niet dat het Chesterton moet zijn, maar er is behoefte aan heiligen voor de geglobaliseerde katholiek.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.