fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Commentaar

Juist de ‘digital natives’ zijn digitaal contact spuugzat

Anton de Wit 12 februari 2021

De sneeuwval van het afgelopen weekend werd uiteraard ook door mijn kinderen enthousiast begroet. Maar het enthousiasme bekoelde snel toen bleek dat de scholen maandag vanwege het weer toch dicht zouden blijven.

Was dit twee jaar geleden gebeurd, dan hadden ze gejuicht en op tafel gedanst. Maar nu hadden ze zich, na weken van afstandsonderwijs, zo verheugd op fysiek naar school gaan. “We krijgen toch niet wéér les via de computer, hè?”, verzuchtte mijn dochter van 8 – toch wat je noemt een digital native – vanuit haar tenen.

Onmisbaar

Als er één ding is dat we met z’n allen het afgelopen jaar geleerd hebben, dan is het wel hoe onmisbaar ‘echt contact’ is. Ja, alle technische mogelijkheden zijn prachtig en heel praktisch om ons werk, school en ons sociale leven min of meer door te laten draaien.

“We kunnen de alarmerende berichten over psychische nood bij jongeren niet afdoen met een minzaam 'ze stellen zich aan, ze hebben de oorlog niet meegemaakt' ”

Maar alle techgoeroes die meenden dat we prima volledig virtueel konden samenleven, hebben toch keihard ongelijk gekregen tijdens deze oeverloze lockdown. Hoe waardevol en soms zelfs onmisbaar ook; die technologie blijft op z’n best een aanvulling, maar zal nooit een vervanging worden.

Stress en depressies

Sterker nog, zodra ze dat wel dreigt te worden, gaat er iets mis. We horen inmiddels steeds meer alarmerende berichten over de geestelijke gezondheid van met name jongeren. Stress, burn-outklachten, depressies, zelfs suïcidale neigingen nemen schrikbarend toe, juist bij hen die in de meest zorgeloze periode van hun leven zouden moet zijn.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

We kunnen dat echt niet langer afdoen met een minzaam “ze stellen zich aan, ze zijn niks gewend, ze hebben de oorlog niet meegemaakt”. En zelfs wie wil volhouden dat het een luxeprobleem is, moet nog steeds erkennen dat het een reëel probleem is, met reëel lijden tot gevolg.

Seksuele ontwikkeling

Het probleem tekent zich niet enkel af in de schoolresultaten en geestelijke gezondheid van jongeren: ook over de relationele en seksuele ontwikkeling van jongeren bestaan reële zorgen. Kenniscentrum Rutgers publiceerde onlangs de resultaten van een enquête waaruit ook een grote eenzaamheid van jongeren op dat vlak blijkt.

“Juist de digital natives lijken prima te snappen dat online contact ‘echte liefde’ niet kan vervangen”

Nu kun je met de deskundigen van Rutgers van mening verschillen over wat ‘gezonde seksuele ontwikkeling’ precies inhoudt, maar het signaal is hoe dan ook serieus te nemen.

Datingapps werden niet populairder

Een opvallend onderzoeksresultaat: online zoeken naar relaties en seks, of een substituut daarvoor, is tijdens de lockdown niet toegenomen onder jongeren. Datingapps of pornosites werden niet populairder, wat je misschien wel zou verwachten, en het versturen van seksueel getinte afbeeldingen nam zelfs af.

Als er inderdaad – zoals een jonge pedagoge deze week stelt op onze opiniepagina in KN – een toenemende belangstelling bestaat voor ‘overspelsites’ als Second Love, is dat toch vooral onder oudere generaties. Juist de digital natives lijken prima te snappen dat dit ‘echte liefde’ niet kan vervangen.

Belangrijke taak

Er is dus geen reden om minzaam te doen over ‘de jeugd van tegenwoordig’, maar des te meer om hun zorgen en problemen ter harte te nemen. Een belangrijke taak voor opvoeders, (groot-)ouders, leerkrachten: echt contact, over de generaties heen.

Gratis kennismaken met KN?

Dit commentaar is afkomstig uit Katholiek Nieuwsblad nr. 6. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.