<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Lege collecteschalen en teruglopende inkomsten

Anton de Wit 20 mei 2020
image
Ook parochies hebben door de coronacrisis te kampen met teruglopende inkomsten, blijkt uit onderzoek van KN. Foto: Ibrahim Rifath - unsplash.com

Sportscholen en vliegtuigmaatschappijen, theaters en schoonheidssalons: ze laten zich luid en duidelijk horen nu de coronamaatregelen een steeds zwaardere economische wissel trekken.

Kerken hoor je eigenlijk zelden, en zeker niet over hun financiële situatie. Dat ligt ook niet in hun aard; niet omdat hun economische situatie nou zo rooskleurig is, maar vooral omdat de Kerk liever over andere dingen praat dan de centen. We dienen immers een hoger doel, staan voor andere dan economische waarden.

Financiële problemen

Het is dus logisch en volkomen terecht dat de primaire zorg van Nederlandse parochies tijdens de coronalockdown van religieuze aard is geweest: de verkondiging van het Woord, de toegang tot de sacramenten, het kunnen uitvoeren van alle pastorale en diaconale taken.

Maar we kunnen ook niet doen alsof de ‘wereldse’ zaken ons als kerkgemeenschap niet raken. Uiteindelijk moeten de penningmeesters de balans ook gewoon sluitend krijgen. Dat was al niet gemakkelijk en zal steeds lastiger worden. Het gemis aan collecte- en andere inkomsten wordt door de meeste parochies als een reëel probleem ervaren, zo blijkt uit een enquête die KN hield.

Zelf de broek ophouden

Kerken moeten in ons land zelf hun broek ophouden, ze kunnen niet rekenen op overheidssubsidie (wat mij overigens maar goed lijkt ook) en ook niet – wat veel mensen lijken te denken – op steun van hogere religieuze instanties zoals ‘het bisdom’ of ‘het Vaticaan’.

De Kerk wordt in hoge mate bottom up gefinancierd. Ook het appèl om deze crisis te boven te komen, zal niet uitgaan naar kerkelijke of wereldlijke overheden, maar naar ons allen, u en ik, gewone parochianen.

“Het gemis aan collecte- en andere inkomsten wordt door de meeste parochies als een reëel probleem ervaren”

Wel mogen we daarbij hopen op heldere, voortvarende leiding vanuit de bisdommen nu de kerken vanaf juni weer voorzichtig open mogen. Helaas heeft het daar tijdens de coronacrisis vooralsnog aan ontbroken.

Waarom duurde het zo lang voordat de bisschoppen überhaupt reageerden op de persconferentie van Rutte waarin een geleidelijke versoepeling van de maatregelen werd aangekondigd? Waarom kregen we zelfs toen slechts vage verklaringen? Waarom lag er geen routeplan voor na de lockdown klaar?

Kansen

Het onbegrip en ongeduld daarover zagen wij de afgelopen weken groeien bij zowel parochianen als mensen die werken in het parochiepastoraat. Daarbij staat de eerder genoemde immateriële zorg op de voorgrond, maar de materiële zorg die wij deze week in KN beschrijven maakt de situatie wel extra prangend. De behoefte aan een routeplan is groot.

Want elke crisis biedt ook kansen. Slechts de gaten dichten en het water wegpompen is niet genoeg; nu is de tijd om grondiger te herbouwen om de boot van de Nederlandse Kerk voor de komende decennia opnieuw zeewaardig te maken. Om zonder poeha maar met overtuiging te kunnen laten zien dat deze ‘sector’ zeker zo vitaal is voor onze samenleving als sportscholen en schoonheidssalons.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.