<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Commentaar

Op naar 40 jaar KN: waarom een Katholiek Nieuwsblad prima past in een ontzuild medialandschap

Anton de Wit 7 oktober 2022

Katholiek Nieuwsblad, bestaat dat nog?” Deze oprecht verbaasde uitroep hoorde ik meermaals van collega’s, toen ik eind vorige week een bijeenkomst voor hoofdredacteuren bezocht in Hilversum.

“Jazeker, binnenkort al veertig jaar!”, antwoordde ik telkens naar waarheid – want wij beginnen deze week aan ons veertigste jaargang, en hopen het robijnen jubileum zelf op 4 oktober 2023 te vieren.

Jonkie

Op mijn ‘al veertig jaar’ antwoordde één collega-hoofdredacteur: “Pas veertig jaar?” Ja, misschien is het beter om het zo te zeggen: we bestaan straks niet al veertig jaar, maar pas veertig jaar.

“Media lijken gebukt te gaan onder een identiteitscrisis: als je geen spreekbuis meer bent van een afgebakende zuil, wiens spreekbuis ben je dan?”

We zijn nog maar een jonkie in het medialandschap. De naam van ons blad heeft misschien een oudere bijklank, een echo van verzuilde tijden. Maar we zijn pas van ná de verzuiling, in 1983 ook heel nadrukkelijk ontstaan als reactie op de ontzuiling.

Pluriforme pers

Dat werd toen al slecht begrepen – wijlen tv-coryfee Wim Bosboom schijnt destijds smalend opgemerkt te hebben dat KN het hooguit drie maanden vol zou houden – en ongetwijfeld zijn er volop mensen die nog steeds vinden dat we eigenlijk allang geen bestaansrecht meer hebben. Maar tijdens dat collegiale treffen in Hilversum vorige week, raakte ik juist nog meer van het tegendeel overtuigd.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Veel van de zorgen van collega’s kon ik weliswaar onderschrijven – van sterk gestegen papierprijzen tot en met groeiend wantrouwen in de journalistiek – maar ik hoorde ook een aantal problemen waar KN nadrukkelijk géén last van heeft. Veel redacties komen in handen steeds grotere mediaconcerns, wat de eigen identiteit van titels en daarmee ook de pluriformiteit van de pers bedreigt. Daar hebben wij als zelfstandig weekblad dan weer geen last van.

Welk belang?

Op een dieper niveau lijken media gebukt te gaan onder een identiteitscrisis, die samenhangt met de genoemde ontzuiling.

“Pluriformiteit, echte pluriformiteit, is in onze katholieke identiteit ingebakken”

Als je geen spreekbuis meer bent van een afgebakende zuil, wiens spreekbuis ben je dan? Van de hoogste kijk- en luistercijfers, de groeiende oplage? Of van het een of andere publieke belang? Maar welk belang, wiens belang? Of dien je een bepaalde ideologische of identitaire beweging, vanuit het gemankeerde idee dat pluriformiteit vooral betekent dat iedere opvatting evenveel waard is?

Alle rangen en standen

Een krant die zich ‘Katholiek Nieuwsblad’ noemt, wordt al snel gezien als óók zo’n spreekbuis van een smalle identiteit. Maar niets is minder waar. Als ik op zondag om me heen kijk in de kerk, zie ik mensen van alle leeftijden, alle rangen en standen en kleuren, alle politieke gezindten in de banken. Uit reacties die wij van lezers ontvangen, spreekt eenzelfde enorme verscheidenheid.

Pluriformiteit, echte pluriformiteit, is in onze identiteit ingebakken, omdat onze religieuze identiteit altijd die deelidentiteiten (afkomst, sekse, seksualiteit enzovoort) overstijgt die tegenwoordig zo belangrijk worden gevonden.

Uitdagingen

Dat maakt het lang niet altijd gemakkelijk om een publiek te vinden, uitdagingen en bedreigingen zijn er genoeg. Maar we gaan pas ons veertigste levensjaar in. We hebben, met uw steun en vertrouwen, nog een heel leven voor ons.

Gratis kennismaken met KN?

Dit commentaar is afkomstig uit Katholiek Nieuwsblad nr. 40. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.