<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Wat wij te bieden hebben

Anton de Wit 17 augustus 2018
image
Een achttal jonge dominicanen pelgrimeert sinds zondag te voet van Nijmegen naar Rotterdam, waar ze zaterdag hopen aan te komen. Ze gaan daar een nieuwe communiteit vormen bij de Dominicuskerk, beter bekend als de Steigerkerk. (Foto: Ramon Mangold)

Studenten lijden steeds vaker aan psychische problemen, zo concludeerde de Volkskrant deze week op basis van een rondgang langs studenten-huisartsen aan Nederlandse universiteiten.

Jonge mensen kampen met stress, vermoeidheid, onzekerheid, angst en verslaving. Prestatiedruk en de invloed van sociale media worden als oorzaken geciteerd.

Keiharde resultaten

Daags ervoor bracht zorgverzekeraar Menzis het nieuws naar buiten dat die behandeling van psychische klachten voortaan op basis van resultaat gaat vergoeden. Naar eigen zeggen “in het belang van de patiënt”, maar behandelaars waarschuwen dat juist mensen met ingewikkeldere klachten buiten de boot gaan vallen omdat succes – en dus financiële vergoeding – bij hen niet verzekerd is.

Depressies en angststoornissen zijn nu eenmaal ingewikkelde problematieken, die laten zich niet vangen in de afvinklijstjes van door doelmatigheid geobsedeerde zorgverzekeraars. De wrange ironie is dat de student die vanwege te hoge prestatiedruk bij de psycholoog komt, straks ook daar onder druk wordt gezet. Hij moet bij zijn behandeling binnen de gestelde tijd keiharde resultaten laten zien.

Onze prachtige katholieke traditie

Wie met dit in het achterhoofd door onze krant van deze week bladert, moet het contrast ook opvallen. Onze prachtige katholieke traditie cultiveert een heel ander soort omgang met geestelijke nood. Met meer geduld, meer rust, meer ruimte om zich te bezinnen op wat wezenlijk is in het leven.

En in weerwil van al het pessimisme over dalend kerkbezoek: dat spreekt wel degelijk veel mensen aan. De jonge tv-presentatrice Esmay Jansen getuigt daar ook van: “Ik merk dat veel jongeren met zichzelf in de knoop liggen en rust zoeken”, zegt zij. “Ik vind het fijn om naar de kerk te gaan en daar mijn rust te vinden.”

Of wat te denken van de toegenomen belangstelling voor pelgrimages naar Santiago, ook onder niet-gelovigen, waarover wij berichten? De redenen waarom mensen de camino lopen zijn uiteraard zeer divers, maar toch: “Er zijn veel traditionele, katholieke elementen die ook voor niet-religieuze pelgrims interessant zijn”, aldus de onderzoekster die op het onderwerp promoveerde.

Zou die toegenomen belangstelling niet ook deels te verklaren zijn uit de groeiende psychische nood en geestelijke honger van mensen? Net als wellicht het nieuwe elan van de oude dominicanenorde, waarover u op onze voorpagina leest en dat u op de foto bij dit commentaar verbeeld ziet?

Wat wij te bieden hebben

Een nieuwe generatie loopt met de ziel onder de arm, en we mogen ons als katholieken wel eens wat vaker realiseren hoe veel wij hun te bieden hebben. Oude vormen, gebruiken, rituelen en inzichten die onverminderd betekenisvol zijn. Plekken om op adem te komen. Waar je zelfbeeld niet af hoeft te hangen van behaalde resultaten of het aantal likes op je laatste Instagram-bericht.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.