<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Commentaar

Trump, Poetin en tante Trees

Anton de Wit 25 februari 2022

In mijn ochtendblad las ik deze week het overlijdensbericht van Trees Keultjes, 95 jaar. Zij was in 1953 een van de eerste vrouwelijke politieagenten van Nederland, destijds een heuse bezienswaardigheid waar mensen en media massaal voor uitliepen.

Maar ze was wars van poeha, wilde gewoon haar werk doen. Geboren en getogen in een groot katholiek gezin, wijdde zij haar leven geheel aan het op het rechte pad houden van de jeugd in haar thuisstad Oss. Ze had het hart op de goede plaats, zo zeggen familieleden tegen de krant, maar had ook de naam ‘een strenge’ te zijn. “En zo was het ook. Recht was recht, krom was krom bij tante Trees.”

‘Truth’

Kom er nog maar eens om. Op dezelfde dag las ik in datzelfde ochtendblad dat oud-president Trump zijn eigen online meningenplatform had opgezet met de groteske naam Truth Social.

“De volksmenners van alle gezindten zijn steeds schaamtelozer hun eigen parallelle waarheid aan het creëren”

Een kopie van Twitter, waarvan hij eerder vanwege zijn aanhoudende leugens en stemmingmakerij van verbannen was. In plaats van tweets heten de korte berichtjes er truths – waarheden.

Krom wordt recht

Krom wordt zo op schaamteloze wijze als recht gepresenteerd; iedere mening, iedere oprisping als gelijkwaardige waarheid. Truth Social heeft niets met truth te maken, en trouwens evenmin met social.

image
Foto: Michael Carruth - Unsplash.com

De volksmenners van alle gezindten zijn steeds schaamtelozer hun eigen parallelle waarheid in hun eigen parallelle samenleving aan het creëren. Zie ook Baudet en zijn papegaaien hier. Onschuldig is dat niet: van de Capitool-rellen in Washington tot de Russische annexatie van de Oekraïne, ze bewijzen allemaal hoe dodelijk zulke opportunistische verdraaiingen van de waarheid kunnen zijn.

Relativisme

Dat zijn geen incidenten: ze zijn het uitvloeisel van een relativisme dat nu al decennialang van links tot rechts gecultiveerd wordt. “Dé waarheid bestaat niet”, was de eensgezinde leuze, “ieder heeft zijn of haar eigen waarheid.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het klonk allemaal reuze ruimdenkend, en de katholieke Kerk werd bekrompen gevonden omdat zij “meende de waarheid in pacht te hebben”.

Met eerbied verzorgen

Nu blijkt de “waarheid in pacht” zo gek nog niet. Wij katholieken plaatsen de Waarheid in een houder achter glas, achter een gordijntje, in een kistje met een slotje, in een uithoek van onze kerken waar de meeste mensen nooit komen.

“Dé Waarheid bestaat, Hij is zelfs in ons midden, maar niemand heeft Hem in z’n broekzak”

Van tijd tot tijd wordt de Waarheid daar weer uitgehaald en verdeeld onder de verzamelde mensen, maar altijd maar in kleine snippers brood, en het is de bedoeling dat je die opeet, je erdoor laat voeden en ze niet voor jezelf houdt. Zo worden wij geacht pachters van de Waarheid te zijn; die met eerbied te verzorgen en door te geven aan een volgende generatie.

Krom blijft krom

Dat doen wij precies omdat jan en alleman anders zijn eigen waarheid claimt, verdraait voor eigen gewin, gebruikt om mensen en groepen tegen elkaar op te zetten. Dé Waarheid bestaat, Hij is zelfs in ons midden, maar niemand heeft Hem in z’n broekzak. Het zou ons uitermate sceptisch moeten maken tegen figuren die het woord truth zo voor op de tong hebben liggen als Trump, maar er het volmaakte tegendeel mee bedoelen.

Krom blijft krom, hoe hard de populisten ook roepen dat het recht is. Ik heb tante Trees nooit gekend, maar ik mis haar nu al.

Gratis kennismaken met KN?

Dit commentaar is afkomstig uit Katholiek Nieuwsblad nr. 8. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.