<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Verbaasd

Anton de Wit 10 augustus 2018
image
Foto: KN - Jan Peeters

De Missionaries of Charity, beter bekend als de zusters van Moeder Teresa, staan erom bekend dat ze ieder mens in nood helpen, zonder aanziens des persoons. Dat doen ze ook al jaren in Amsterdam, relatief onder de radar.

Wij hebben in KN in het verleden al enkele malen over hun goede werk voor daklozen en verslaafden geschreven. Toen het bericht naar buiten kwam dat zij een Oegandese vluchteling op straat hadden gezet omdat zij lesbisch bleek te zijn, konden wij op de KN-redactie dat maar moeilijk geloven.

Nepnieuws?

Het zou vast wel weer een knap staaltje tendentieuze verslaggeving zijn geweest. Vast en zeker speelde er méér mee dan de seksuele voorkeur van deze vrouw, en werd dit – rond de jaarlijkse Gay Pride – misbruikt om een katholieke organisatie van homovijandigheid te betichten.

‘Nepnieuws’ dus, om dat modewoord maar te gebruiken? Met die term moet je oppassen, betoogt media-ethicus Huub Evers deze week op onze opiniepagina’s, want dat discours ondermijnt de journalistiek en de democratie. Beter is het om gewoon maar nuchter de feiten te controleren, en dat was ook precies wat we wilden doen. We hoopten de berichtgeving over de lesbische vluchteling zo gemakkelijk te kunnen weerleggen of in elk geval te nuanceren. Groot was onze verbazing toen dat niet lukte.

Onbegrijpelijk

Op onze vraag naar opheldering wilden de zusters niet on the record ingaan. Dat hoeft op zich geen verbazing te wekken, want we weten dat ze zich inzetten voor zeer kwetsbare vrouwen. Die moeten ze beschermen tegen publiciteit, logisch. Maar het probleem is dat wat zij off the record wel wilden vertellen, het beeld helemaal niet weerlegde of nuanceerde dat de Oegandese vrouw enkel om haar geaardheid was weggestuurd.

Dat is niet alleen onbegrijpelijk voor al die duizenden mensen die het afgelopen weekend met regenboogvlaggetjes stonden te zwaaien langs de Amsterdamse grachten. Het is ook onbegrijpelijk voor een katholiek, die gewoon vindt dat het onze gelovige plicht is om alle mensen in nood te helpen, ongeacht ras of stand of religie of seksualiteit of wat dan ook. Juist van vrouwen die werken in het spoor van de heilige Moeder Teresa, die werkelijk iedereen uit de goot opraapte, mag je dat verwachten.

Openheid

Misschien heeft er wel degelijk meer meegespeeld, en hadden ze andere, wél goede redenen om de vrouw in kwestie de deur te wijzen in het belang van de veiligheid van andere vrouwen en kinderen in hun opvang. Maar dat is het punt: we weten het niet. Wij zijn graag bereid het échte nieuws te brengen, als de Missionaries of Charity, met alle respect voor de privacy van de betrokkenen, relatieve openheid willen geven. De uitnodiging staat.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.