fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Commentaar

Voorbij de dagkoersen

Anton de Wit 16 juli 2021

De gedroomde zorgeloze zomer zit er niet in, nu de besmettingen met de deltavariant schrikbarend toenemen. We zagen een premier zijn excuses maken – op zich een goed gebaar – vanwege een ‘inschattingsfout’: de coronamaatregelen waren te voorbarig versoepeld.

Grillige grafieken

Maar niet alleen de regering, wij allemaal waren te voorbarig geweest door te dromen van die zorgeloze zomer, en daar alvast naar te gaan leven. Verlangen maakt voorbarig, ongeduld leidt tot inschattingsfouten.

We hebben te veel naar dagkoersen geleefd. De dagkoersen van besmettingscijfers en populariteitspolls, de grillige grafieken van het RIVM en de GGD, de op hol geslagen barometer van de publieke verontwaardiging. Dan gaan we harder lopen naar dat licht dat we aan het einde van de tunnel menen te zien, harder lopen dan goed voor ons is.

Afstand van onszelf

Het is niet populair om juist nu te pleiten voor vertraging, voor geduld, voor terughoudendheid. Maar het is precies wat nodig is.

“Beklaag je niet over het slechte dat je overkomt, schreef Jan van het Kruis ooit, want je kent het goede niet dat God erin verborgen heeft.”

We horen al anderhalf jaar dat we afstand moeten houden van elkaar, maar misschien is het meer dan ooit de tijd om afstand te nemen van onszelf. Van onze verlangens en frustraties en klachten, ongeacht hoe legitiem die zijn, van onze inschattingen en meningen en oordelen, ongeacht hoe juist die zijn. Dan krijgen we een heel ander soort zorgeloze zomer; een vakantie waarin we durven loslaten waaraan we gehecht zijn.

Zomerseries in KN

Katholiek Nieuwsblad zelf wil die beweging ook proberen te maken deze zomer. Enige afstand nemen van de dagkoersen die ons beheersen en stilstaan bij de grotere, meer wezenlijke vragen.

We startten vorige week al met de zomerserie over de Bergrede, waarin Cees Baan en Bas Rompa stilstaan bij de diepe wijsheid van de Zaligsprekingen. Deze week voegen we daar een nieuwe zomerrubriek aan toe op onze opiniepagina in de krant. Ons gewaardeerde opiniepanel mag de komende weken ook zomervakantie houden, de wekelijkse opiniepeiling hebben wij tijdelijk van onze website gehaald.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In plaats daarvan vragen wij een gastpanel van prominenten om te reflecteren op stellingen met een meer tijdloos karakter. Over lijden, zorg, ouderdom, goed leven, (mede-)menselijkheid, enzovoort. Ook de andere vaste rubrieken op die pagina – de cartoon en citaten – cirkelen rond dezelfde thema’s.

Coronavakantie

Beklaag je niet over het slechte dat je overkomt, schreef Jan van het Kruis ooit, want je kent het goede niet dat God erin verborgen heeft. Ook in die tergend taaie coronacrisis ligt goeds besloten, daarvan ben ik wel overtuigd.

Helemaal aan het begin van de pandemie, toen het vooruitzicht van dichte scholen nog aantrekkelijk klonk, spraken mijn kinderen nog opgewekt van ‘coronavakantie’. Dat woord gebruiken ze niet meer, net als de scholieren die aan het woord komen deze week in KN zijn ze er wel klaar mee.

Maar de coronavakantie houdt nog aan deze zomer, en blijft ons dwingen tot herbezinning. Dat die gedwongen stilstand maar vruchtbaar mag zijn.

Reageren op dit commentaar of andere artikelen in KN of op www.kn.nl? Mail naar opinie@kn.nl.

Gratis kennismaken met KN?

Dit commentaar is afkomstig uit Katholiek Nieuwsblad nr. 28. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!