<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Commentaar

Wanneer zijn we op- en afgebrande politici normaal gaan vinden?

Anton de Wit 27 januari 2023

Wat goed, wat dapper, een teken dat je niet gehecht bent aan de macht, een verfrissend voorbeeld voor alle plucheplakkers. Dat is de teneur van veel reacties op het voortijdig terugtreden van politieke boegbeelden – zoals onlangs Jacinda Ardern, premier van Nieuw-Zeeland. Of dichterbij huis ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers (goed, misschien niet helemaal van eenzelfde orde, maar toch).

‘Alles gegeven’

Misschien is het ook lovenswaardig, daar niet van. Maar in de verklaringen van de beide genoemde politici viel ook iets te beluisteren dat welbeschouwd zorgwekkend is, hoe ‘verfrissend’ het op het eerste gehoor ook klinkt: namelijk dat ze ‘alles gegeven hebben’, toe zijn aan ‘meer tijd voor hun gezin’.

“Bewindspersonen moeten in korte tijd leveren én zichzelf profileren, burgers en pers eisen resultaten, en wel nu”

Wederom, lovenswaardig, maar staan we er wel voldoende bij stil wat het betekent wanneer goede, capabele mensen, naar we mogen aannemen gezegend met talent en idealen, in feite gewoon aangeven in korte tijd opgebrand te zijn?

Prestatiedrang en afrekencultuur

Zeggen we dan: de politiek is nu eenmaal zwaar werk, het vereist lang en laat vergaderen in een snelkookpan van tegenstrijdige belangen, met de constante dreiging van karaktermoord, gekonkel en boze burgers, als je daar niet tegen kunt heb je er niks te zoeken? Maar wanneer en waarom zijn we dat normaal gaan vinden?

image
Foto: Anne Nygard - Unsplash

Zelfs Haagse ambtenaren, gedrild in discretie, mopperen nu al openlijk over de prestatiedrang en afrekencultuur in het politieke bedrijf. Twee topambtenaren lieten zich er vorige week over interviewen door NRC, een unicum. “Alles moet in crisistempo”, vatte één van hen het probleem samen. Bewindspersonen moeten in korte tijd leveren én zichzelf profileren, burgers en pers eisen resultaten, “en wel nu”.

Langetermijngevolgen

Daardoor zijn politieke ongelukken onvermijdelijk; en niet alleen in de personele sfeer van de opgebrande of afgebrande politici. De gevolgen reiken verder: tijd om fatsoenlijk na te denken over de langetermijngevolgen van beleidskeuzes is er eigenlijk niet meer. Met weer nieuwe gedupeerden, nieuwe ophef, nieuwe ondoordachte maatregelen tot gevolg.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

We kunnen dan eenzijdig wijzen naar Kamerleden die vooral bezig zijn met hoe ze overkomen op Twitter, of naar journalisten die een smeuïge primeur belangrijker vinden dan een gedegen analyse van sociaal-politieke vraagstukken.

Radicale transparantie

Maar dat zijn uiteindelijk allemaal exponenten van een rusteloze cultuur zonder genade, die de noodzakelijke openheid van bestuur verwart met radicale transparantie. Wanneer zijn we het normaal gaan vinden dat politici hun werk doen in een glazen huis, en op afroep hun telefoon moeten laten zien om hun sms’jes aan jan en alleman te laten lezen?

Dit is een recept voor nog heel wat meer op- en afgebrande politici. En van de politici die zich er wél senang bij voelen, mag je je serieus afvragen of je dat slag mensen wel aan de knoppen van het landsbestuur wilt zien.

Gratis kennismaken met KN?

Dit commentaar is afkomstig uit Katholiek Nieuwsblad nr. 4. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.