<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Wespennest

KN Redactie 30 augustus 2018
image
"Lees de verklaring aandachtig en vel zelf een oordeel", zei paus Franciscus tegen journalisten op de terugvlucht vanuit Dublin. (Foto: CNS - Paul Haring)

Het is vaak ergerlijk, maar een belangrijke les die paus Franciscus uitentreuren herhaalt: kijk niet naar mij, neem zelf je verantwoordelijkheid. Nu zei hij het tegen journalisten, in reactie op de aantijgingen van oud-nuntius Carlo Maria Viganò aan zijn adres.

Die beschuldigingen – kort gezegd: dat Franciscus kardinaal McCarrick in bescherming nam terwijl hij op de hoogte was van diens reputatie als serieel misbruiker van seminaristen – sloegen in als een bom in de internationale katholieke gemeenschap.

Velen vonden het daarom onbegrijpelijk dat de Heilige Vader niet gewoon inhoudelijk inging op de beschuldigingen, maar kortweg zei: journalisten, doe je werk. Lees de brief van Viganò goed en oordeel zelf.

Consequent en moedig

Ik vind het vooral consequent en moedig van hem, en trek me de oproep ook graag aan. Mijn eerste indruk na een aandachtige lezing van de brief: Viganò insinueert veel en bewijst weinig, zijn aanklacht politiseert en polariseert, hij veegt veel op één grote hoop, wast intussen zijn eigen handen in onschuld.

Toch, ondanks dat alles, blijft er een aanklacht over die serieus te nemen is en die zonder twijfel een smet op het blazoen van paus Franciscus is – in KN 35 leest u er meer over.

Te kritisch of niet kritisch genoeg

Wij hebben bij KN al vaak het verwijt gekregen dat we te kritisch over paus Franciscus schrijven. Aan de andere kant klinkt vaak het verwijt dat we niet kritisch genoeg zijn. Zolang die tegenstrijdige verwijten een beetje in evenwicht zijn, lig ik er niet wakker van.

Wij zijn een onbeschaamd katholieke krant, wij voelen ons in liefde en loyaliteit verbonden met paus, traditie en wereldkerk, en precies die loyaliteit brengt de verantwoordelijkheid met zich mee waaraan de paus ons onlangs herinnerde: om integer en professioneel te zijn in ons journalistieke werk, naar waarheid te zoeken, ook wanneer dat kritiek op de paus zelf met zich meebrengt.

Geen superheldenpaus

Nee, paus Franciscus doet het niet alleen maar goed, hij is niet de superheldenpaus die velen van hem gemaakt hebben. Juist in het misbruikdossier treedt hij aarzelend op waar hij daadkracht beloofde. Dat hij de nodige ‘foute vrienden’ heeft, is ook wel duidelijk. Maar die had paus Benedictus ook, dat blijkt ook uit de brief van Viganò – het verschil is dat de aartsbisschop de paus-emeritus consequent het voordeel van de twijfel geeft, en de huidige paus het nadeel.

Viganò laat zien hoezeer de Romeinse curie een wespennest is, maar hij is zelf één van de wespen. Juist daarom is de gewoonte van Franciscus om de verantwoordelijkheid steeds maar terug te geven aan gewone gelovigen, hoe ergerlijk soms ook, zo nodig vandaag. Niet elkaar beschuldigende prelaten zullen de Kerk zuiveren. Wij allen zijn de Kerk, of vrij naar Augustinus: zo wij zijn, zo zal de Kerk zijn. Wij zijn aan zet.

> Lees hier de brief van mgr. Viganò in Nederlandse vertaling.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.