<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Wij katholieken zijn rampzalig slechte schatbewaarders

Anton de Wit 19 september 2019
image
Waldemar Brandt - Unsplash

De Sint-Janskathedraal in Den Bosch was tot de laatste bank gevuld, en niet eens met Kerstmis maar op een doodgewone zaterdag in september… Kom er maar eens om in tijden van kerkelijke leegloop. Maar de belangstelling voor de gregoriaanse Missa in Mysterium is enorm.

Zeker, dat kun je deels verklaren uit het feit dat Herman Finkers erbij betrokken is, en er laatst met verve over vertelde bij De Wereld Draait Door. Maar hoe belangrijk de wegwijzer ook is, het zou niets uithalen als de weg die hij wijst geen goede is. En dit succes bewijst eens te meer wat voor enorme schat de Kerk bezit in de vorm van het gregoriaans, die solide grondtoon van alle sacrale muziek.

Herontdekken wat we al wisten

Wij zijn als katholieken overigens rampzalig slechte schatbewaarders; we zijn er tamelijk achteloos mee omgegaan, hebben steeds weer muzikale nieuwlichterijen en modieuze tierelantijnen verkozen boven de tijdloze eenvoud en schoonheid van het gregoriaans.

En nee, dat is niet iets van de laatste vijftig jaar, allerminst, dat doen we al vele eeuwen. Steeds zijn er gelukkig ook liturgische vernieuwingsbewegingen geweest, die teruggrepen op die eeuwenoude traditie. Het hart van elke geslaagde vernieuwing is niet iets volkomen nieuws ontdekken, maar iets herontdekken dat je eigenlijk al lang wist.

In de concertzalen

Dirigente Hanneke van der Grinten pleitte er onlangs in Trouw voor om het gregoriaans vaker in de concertzaal te laten klinken. Ja, het is eigenlijk liturgische muziek, maar – zo redeneerde zij – dat is Mozarts Missa brevis ook, en die horen we toch ook volop in concertzalen.

Ik ben het van harte met haar eens; laat de schoonheid van deze religieuze muziek vooral ook elders klinken. Bovendien, slechte schatbewaarders moeten niet jammeren wanneer anderen met hun kroonjuwelen aan de haal gaan.

Anderen nemen het over

In Katholiek Nieuwsblad leest u deze week over het verrassend geruisloze verdwijnen van de kerken rondom het Gelderse Druten. Veel van wat de Kerk deed, werd tamelijk natuurlijk door andere organisaties overgenomen; het geestelijke deel nota bene door een groep boeddhisten, die succesvol inburgerde in Afferden.

We kunnen ons daarover opwinden, maar beter is het om er nuchtere lessen uit te trekken. De muren van onze schatkamer zijn aan erosie onderhevig, maar de schat blijft onverminderd van waarde. Als wij de schatkamer niet herbouwen, naar de maat en behoeften van onze tijd, doen anderen het wel.

Solide grondtoon

De parochie moet zichzelf opnieuw uitvinden, horen we de Canadese priester James Mallon deze week ook zeggen in KN. We weten allemaal wel dat het zo is, maar niemand lijkt goed te weten hoe. Een lukrake vernieuwingsdrift met allerlei experimenten zal heilloos zijn.

Laten we vooral herontdekken wat we eigenlijk allang wisten. Dat we iets te bieden hebben voor alle tijden. Eenvoud, verstilling, bestendige vreugde. Een solide grondtoon in ieders bestaan.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.