<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

In de ban van Bach

KN Redactie 23 maart 2018
image
Foto: Flickr.com CCBY Mid-Atlantic Center for the Arts and Humanities

Veel katholieke ouders zullen op Goede Vrijdag aan hun kinderen uitleggen waarom we herdenken dat Jezus stierf. En bij het Paasontbijt het Paasverhaal nog eens voorlezen uit de Kinderbijbel.

Wat dan vaak opvalt, is dat kinderen veel natuurlijker begrijpen dat Jezus voor ons is gestorven en weer is opgestaan dan niet gelovige volwassenen – die op hun oudere leeftijd minder openstaan voor mysteries.

Matthäus Passion

Juist daarom is het prachtig om (niet al te jonge) kinderen te trakteren op een kaartje Matthäus Passion. Wie als kind in het concertgebouw of, in mijn geval de kathedraal van Breda, een uitvoering van het klassieke meesterwerk van de Duitse componist Johann Sebastian Bach mag bewonderen, vergeet dat nooit meer.

Hoe indrukwekkend is het voor kinderen, die nog zo open staan en alleen al opgewonden kunnen raken over het feit dat ze een avondje uit mogen en dus laat naar bed, om het lijdens- en stervensverhaal van Jezus als in het Evangelie volgens Matteüs te ervaren via prachtige klassieke muziek.

Gezond

Niet voor niets is de Matthäus Passion het meest populaire werk van Bach: het bevat beschouwende aria’s, een meeslepende verteller én razendsnelle scènewisselingen. Het meesterwerk blijft boeien tot de laatste noot. De kenner weet: de Matthäus Passion snijdt door je ziel.

Luisteren naar klassieke muziek is voor kinderen sowieso gezond. Het ‘Mozart-effect’ werd voor het eerst voor het voetlicht gebracht door een wetenschappelijke studie die in 1993 gepubliceerd werd in het vooraanstaande tijdschrift Science. De studie toonde aan dat tieners die naar Mozarts’ 1781 Sonate voor twee piano’s in D major luisterden, beter presteerden in redeneertests dan adolescenten die naar iets anders luisterden of die in een stille kamer waren geweest.

Een prachtig paascadeau

Nu is het natuurlijk niet alleen voordelig, als je tieners hebt die opeens goed kunnen redeneren. Als ouders wil je de bedtijd-discussie het liefst winnen. Maar als katholieke ouders is het een zegen als je kinderen kundig discussies over waarden en normen kunnen voeren.

Nu zal het IQ van een zoon of dochter na een bezoekje Matthäus Passion niet opeens gestegen zijn. Toch kan het heel waardevol zijn. Ook al verveelt het kind zich na een half uur dood, later herinnert hij zich misschien wel vooral de mooie kanten van die speciale avond. De bijzondere akoestiek, de indrukwekkende klanken en lange applaus achteraf. En als later Nederland, zoals altijd, een week voor Pasen helemaal in de ban is van Bach, kan hij teruggrijpen naar die opgeslagen mystieke ervaring. Een prachtig paascadeau.