<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verdieping

Interessante tijd

Anton de Wit 6 september 2018
image
Foto: KN - Jan Peeters

“Het is een, tja… interessante tijd om katholiek te zijn, nietwaar?” Enig leedvermaak kon mijn oude vriendin niet onderdrukken toen ze dat zei.

We hadden elkaar al enige jaren niet gezien, en ik vertelde haar over waar ik momenteel zoal mee bezig ben in mijn werkzame leven. Ze luisterde er geïnteresseerd maar sceptisch naar.

Katholieker dan je denkt

Zelf had ze weinig positieve herinneringen aan haar katholieke opvoeding, en inmiddels kon ze bar weinig begrip of sympathie opbrengen voor het katholicisme als geheel. Alles wat zij er de laatste tijd over hoorde in de media, bevestigde haar natuurlijk in haar weinig malse oordeel.

Toch: deze vriendin is heus verstandig en mild, ze is geïnteresseerd in geestelijke onderwerpen, oprecht geboeid door bijbelse verhalen en religieuze praktijken, en hoewel ze in theorie allerlei progressief-liberale idealen aanhangt, leeft ze haar leven in de praktijk met een toch feitelijk zeer christelijk waardenbesef. “Je bent katholieker dan je zelf denkt”, zei ik haar op een gegeven moment plagerig, maar met serieuze ondertoon. Ze wuifde het weg, maar later gaf ze toe dat de opmerking haar wel bezig hield.

Wij zijn aan zet

Vorige week sloot ik mijn commentaar in KN af met de opmerking dat wij aan zet zijn. Wij, gewone gelovigen, maken de Kerk. Wij bepalen haar gezicht, haar karakter, haar appèl ook op geïnteresseerde en/of sceptische buitenstaanders (scepsis en interesse gaan trouwens vaak hand in hand). Ik denk dat we dat op zulke momenten laten zien; wanneer we praten met vrienden, bekenden, familieleden, collega’s, wanneer we proberen onder woorden te brengen wat er leeft in ons, waarom wij tóch bij die Kerk willen horen.

“Ondanks alles” – ja, dat zeggen we er tegenwoordig bijna automatisch bij, en dat is logisch en goed. Maar ik benadruk op die momenten ook vaak dat het niet echt een kwestie van keuze is. Ik bedoel: ik ben ook verontwaardigd en beschaamd wanneer ik in de krant lees dat ons land een paradijs voor drugsbaronnen en belastingontduikers is, maar ik voel ook niet de neiging daardoor mijn Nederlandse paspoort in te leveren. Voor mijn katholiek-zijn geldt hetzelfde.

Kerkproeverij

Enkel je eigen positie verdedigen is echter niet voldoende. Kerk-zijn is ook: die buitenstaander welkom heten, vriendelijk en gastvrij zijn, zelfs al is die gast sceptisch. Volgend weekend worden we in de Kerkproeverij-actie uitgedaagd om onze niet-gelovige vrienden en bekenden uit te nodigen om een keertje mee te gaan naar de kerk.

Het is ook een, tja… interessante tijd om dat te doen. Hoogst ongemakkelijk. Toch heb ik het bij die oude vriendin die ik sprak uiteindelijk gewoon maar gedaan. Ga eens mee naar de kerk, zei ik, om het zelf te zien. Want ja, het is zeker een interessante tijd om katholiek te zijn.