<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Aartsbisschoppen over Kerk in Irak 10 jaar na IS: ‘We zijn een levende getuigenis van Gods genade’

Emma Koevoets 8 juli 2024
image
Iraakse katholieken bidden op deze archieffoto tijdens de Mis in een Chaldeeuws-katholieke Kerk in Tel Isqof. Foto: OSV News - Marko Djurica, Reuters

Tien jaar na de overname door IS-militanten zijn de christelijke gemeenschappen op de Nineve-vlakte in Noord-Irak levendig en vastberaden gericht op wederopbouw en evangelisatie. Dit verklaarden twee oosterse katholieke aartsbisschoppen tijdens een persconferentie van Kerk in Nood Internationaal.

“We vergelijken de christenen hier met een olijfboom. Je kunt hem omhakken, je kunt hem verbranden, maar na tien, twintig jaar zal hij weer bloeien en vrucht dragen. Wat er ook gebeurt, we blijven hier”, zei de Syrisch-katholieke aartsbisschop Nizar Nathaniel Semaan.

Irak, waar ongeveer 98 procent van de bevolking moslim is, huisvest al zo’n tweeduizend jaar christelijke gemeenschappen. Ondanks hun minderheidspositie hebben deze gemeenschappen door de eeuwen heen bijgedragen aan de culturele en religieuze diversiteit van het land.

“Als Kerk zien we onze aanwezigheid niet slechts als normaal, maar als een missie om ons geloof uit te dragen”, vervolgde Semaan. “Onze kerken zijn na IS weer vol leven. We zijn een levende getuigenis van Gods genade, en daarvoor zijn we dankbaar.”

Positieve impact pausbezoek

Aartsbisschop Bashar Warda van het Chaldeeuwse aartsbisdom Erbil benadrukte de sterke band tussen de Kerk en de christenen in Irak. “Wanneer ze problemen hebben, komen ze naar de bisschop of de priester. Ook voor sociale kwesties zoeken ze hulp bij ons. De Kerk is hun referentiepunt voor alles: medisch, onderwijs, noem maar op.”

image
Paus Franciscus bezocht de parochianen in de Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis in Qaraqosh in Irak op 7 maart 2021. Foto: CNS - Paul Haring

Het pausbezoek aan Irak in 2021 werd door aartsbisschop Warda als opmerkelijk bestempeld, omdat vele nationale en internationale media voor het eerst uitlegden waarom de paus de christenen bezocht en wie zij zijn. “Dit heeft geholpen om de geschiedenis van de christenen in Irak meer bekendheid te geven en misvattingen te corrigeren. Het bezoek van de paus heeft echt een positieve impact gehad.”

Fors minder christenen

Tijdens de persconferentie van Kerk in Nood op 3 juli herdachten de aartsbisschoppen de verwoestende aanvallen van IS-militanten in 2014, die leidden tot de bezetting van Mosoel – een christelijk bolwerk – en de omliggende Nineve-vlakte. Christenen en Jezidi’s, een eeuwenoude inheemse gemeenschap, vluchtten toen massaal naar Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan.

Aartsbisschoppen Bashar Warda en Nizar Seeman. Foto's: CNS - Gregory A. Shemitz en Syrisch-katholiek patriarchaat

In 2017 verklaarde Irak de overwinning op IS. De Chaldeeuwse en Syrische katholieke kerken speelden een zeer belangrijke rol in het bieden van humanitaire hulp aan ontheemde minderheden tijdens de aanvallen. Zij blijven actief betrokken bij de wederopbouw van de christelijke gemeenschappen in het land. Historisch gezien is het aantal christenen in Irak sterk afgenomen – van naar schatting 1,4 miljoen in 2003 tot ongeveer 250.000 in 2024.

Verontschuldigingen

Aartsbisschop Warda, oprichter van de Katholieke Universiteit in Erbil, vertelde dat zijn aartsbisdom met steun van Kerk in Nood “direct acht scholen had opgericht te midden van de massale ontheemding door de aanvallen van IS in 2014”. Hij onderstreepte dat het bieden van onderwijs essentieel was voor de menselijke waardigheid en om de christelijke gemeenschap te stabiliseren.

https://www.kn.nl/kort/

Warda gaf echter ook aan dat er nog geen verontschuldigingen van moslimleiders zijn gekomen “voor de wreedheden begaan door IS in de naam van Allah, hoewel de meeste Iraakse moslims zich van IS distantiëren”. Hij zei dat meer inspanningen nodig zijn om religieuze tolerantie in de Iraakse samenleving te bevorderen.

Geïsoleerde gemeenschappen

Aartsbisschop Semaan deelde deze bezorgdheid en waarschuwde voor de toenemende isolatie van Iraakse gemeenschappen. “Als christenen streven we naar vreedzaam samenleven en het delen van onze welvaart met anderen. We willen niet geïsoleerd leven, maar integreren en communiceren met onze buren.”

Als stap om christenen te helpen in Irak te blijven, noemde hij ook de noodzaak om een ​​nationale grondwet te ontwikkelen die “gebouwd is op mensen, niet op religie.”

‘Complexer voor gezinnen’

Warda sprak ook over de uitdaging voor gevluchte Irakezen om terug te keren. “Gezinnen met kinderen die nu zijn ingeschreven op scholen in landen zoals Frankrijk, Duitsland, Australië, Canada of de Verenigde Staten vinden het extra ingewikkeld om terug te keren naar Irak.”

“Een sterk geloof helpt je om later te vergeven en om in te zien dat wat bedoeld was om je te vernietigen, je juist sterker maakt”
- Aartsbisschop Bashar Warda

Bisschop Semaan voegde toe: “We hebben gezien dat sommige oudere gezinnen besloten om terug te keren naar Irak omdat ze zich moeilijk kunnen aanpassen in bijvoorbeeld Frankrijk of Amerika vanwege de taalbarrière. Voor gezinnen met jonge kinderen is de situatie complexer. Die hebben een leven hebben opgebouwd in Europa, Amerika, Canada of Australië.”

‘Mensen houden zich staande’

Het trauma van de aanvallen in 2014 is nog steeds voelbaar. Veel mensen hebben pijnlijke herinneringen, maar sterke familie- en gemeenschapsbanden onder Iraakse christenen helpen bij de genezing. “Er is geen twijfel dat het trauma enorm is en veel mensen diep heeft geraakt”, zei Semaan. “Toch ben ik verrast door de kracht van de christenen hier, zowel geestelijk als psychologisch. De mensen hier houden zich staande.”

Er heerst nog steeds terughoudendheid om openlijk over trauma te praten. Catechese en geloofsvorming, met name onder de jeugd, zouden dit proces kunnen ondersteunen en het vertrouwen onder de overlevenden weer opbouwen.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

“Een sterk geloof helpt je om later te vergeven en om in te zien dat wat bedoeld was om je te vernietigen, je juist sterker maakt”, aldus Warda. “Dit is de enige manier om hen aan te moedigen hun trauma te verwerken en te genezen”, voegde Semaan eraan toe. “We doen ons uiterste best, ondersteund door verschillende organisaties die dezelfde boodschap uitdragen: dat herstel mogelijk is en dat een normaal leven bereikbaar is.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.