Schrijver en singer-songwriter Ineke Marsman-Polhuijs schreef een ‘bijbels dagboek’ voor jongeren, om hun relatie met God te verdiepen. Geïnspireerd door haar eigen kinderen biedt het boek houvast voor tieners en wordt het ook door gezinnen en volwassenen gewaardeerd.
“Mijn dochter wilde voor haar veertiende verjaardag graag een bijbeldagboek. In de winkel vond ik echter geen passend boek dat diep genoeg ging voor mijn hoogbegaafde kinderen. De boekhandelaar suggereerde dat ik er zelf een moest schrijven. Na erover nagedacht te hebben, besloot ik te beginnen en kreeg ik gaandeweg het idee dat dit was wat ik moest doen.
Het schrijven is echt wel een worsteling geweest op sommige momenten. Ik ben geen theoloog en sommige bijbelverhalen zijn ook gewoon echt heel moeilijk. Hoe maak je dat dan toegankelijk voor jongeren? Je wilt God ook heel serieus nemen, natuurlijk.”
“Mijn kinderen hebben zeker als inspiratie en klankbord gediend. De jongste twee hebben veel gelezen en feedback gegeven. Omdat zij hoogbegaafd zijn, heb ik ook proeflezers uit een bredere doelgroep gezocht, om zeker te zijn dat het voor iedereen toegankelijk is.”
“De doelgroep is jongeren van 14 tot 21 jaar, vergelijkbaar met mijn eigen kinderen. Mijn wens was dat ze met het boek hun relatie met God zouden ontwikkelen en dat ze zouden zien hoe God hen elke keer iets nieuws kan leren door de Bijbel.
“In de loop der jaren heb ik ontdekt dat rituelen een belangrijke rol spelen in geloofsopvoeding”Tweet dit!
Er zijn een aantal gezinnen die het samen zijn gaan lezen; die hebben ook aangegeven dat het heel erg fijn is om te doen. Omdat jongeren dan met hun ouders meelezen, hebben ze goede geloofsgesprekken. Ook studenten lezen het graag, heb ik gemerkt. Er zijn ook verrassend veel volwassenen die het willen lezen.”
“In de loop der jaren heb ik ontdekt dat rituelen een belangrijke rol spelen in geloofsopvoeding. Wij hebben bijvoorbeeld de traditie om ’s avonds aan de eettafel samen uit de Bijbel te lezen. Voor het slapengaan bidden we vaak met de kinderen, en we bezoeken elk jaar de Heart2Heart Zomerweek. Daarnaast gaan we regelmatig samen naar de kerk. Deze gewoontes helpen om het geloof op een natuurlijke manier in ons dagelijks leven te integreren.
Ook in dagelijkse situaties probeer ik het geloof actief voor te leven. Als er bijvoorbeeld iets belangrijks gebeurt, zoals wanneer we een ambulance horen, moedig ik de kinderen aan om samen te bidden voor de betrokkenen. Op die manier verweven we het geloof in ons alledaagse leven en laten we zien dat bidden een spontane en natuurlijke reactie kan zijn.
Toen de kinderen jonger waren, merkte ik dat het vooral ging om het voorleven van het geloof en het delen van bijbelse verhalen. Maar naarmate ze ouder worden, vind ik het steeds belangrijker dat ze hun eigen ervaringen opdoen met God. Het is essentieel dat ze zelf ontdekken dat God er is, want uiteindelijk zijn persoonlijke ervaringen veel krachtiger dan alleen het horen van verhalen. Je kunt hen wel vertellen wat ze moeten doen, maar zonder hun eigen ontmoetingen met God blijven het slechts woorden.”
“Als je het lastig vindt om met je kinderen over geloof te praten, kan dit boek een goede hulp zijn. Door samen een stukje uit de Bijbel te lezen en mijn toelichting daarop te bespreken, kom je op een natuurlijke manier in gesprek. De vragen in het boek kunnen je helpen om het gesprek op gang te brengen.
Het is ook waardevol om persoonlijke verhalen te delen, of die van mensen die je kent. Tieners zijn geïnteresseerd in hoe jij dingen hebt aangepakt, en als je dit als een verhaal vertelt, komt het minder belerend over. Tegelijkertijd wil ik ouders aanmoedigen om niet te bang te zijn om af en toe toch direct advies te geven. Tieners kunnen dan wel reageren met: ‘Hou op, ik doe het zelf wel’, maar ze luisteren meer dan je denkt.
Laat je niet ontmoedigen door hun soms negatieve houding; dat hoort bij hun leeftijd. Een beetje moed is wel nodig om door die harnassen heen te breken. Vertel gewoon over jouw leven met God, wat jou raakt en wat je hebt geleerd. Ondanks hun houding hebben tieners nog steeds behoefte aan hun ouders, ook al lijkt dat soms niet zo.”
“Bij het schrijven van dit boek heb ik me vooral laten leiden door de Bijbel, in plaats van alleen te focussen op wat jongeren bezighoudt. Hoewel ik zeker aandacht heb besteed aan de thema’s die voor hen relevant zijn, zoals seksueel misbruik, pesten, omgaan met geld, de relatie met ouders, en het opgroeien in een dysfunctioneel gezin, heb ik deze onderwerpen niet leidend gemaakt. Mijn aanpak was eerder om te bidden en God te vragen mij te leiden in wat ik moest bespreken.
Ik ben vrij systematisch te werk gegaan en heb ervoor gezorgd dat we de hele Bijbel behandelen. Ik heb zelfs uitgerekend hoeveel hoofdstukken we per bijbelboek moesten doornemen om alles aan bod te laten komen. Vanuit de bijbelteksten die we lazen, heb ik dan de link gelegd naar de thema’s die voor jongeren van belang zijn, in plaats van andersom. Het was voor mij belangrijk dat de Bijbel centraal stond en dat de thema’s op een natuurlijke manier naar voren kwamen, zonder dat ik ze geforceerd in de gesprekken probeerde te brengen.”
“Ik geloof dat jongeren een diep verlangen hebben naar een authentieke relatie met God. Dat zie ik bij veel tieners. Het boek moedigt hen aan te ontdekken hoe ze God kunnen uitnodigen in elk aspect van hun leven en hoe ze er voor anderen kunnen zijn.
Het boek laat zien dat God spreekt, niet alleen door de Bijbel, maar ook door de Heilige Geest, door andere mensen, en door het leven zelf. Uiteindelijk is het boek slechts een middel; het uiteindelijke doel is dat jongeren een levende, persoonlijke relatie met God ontwikkelen. Daar draait het allemaal om, en dat raakt me diep, omdat dit mijn grootste verlangen is voor hen.”
“Een opvallend kenmerk van deze generatie is hun honger naar waarheid en betekenis. Jezus zegt: ‘Voor wie klopt, zal opengedaan worden; wie zoekt, zal vinden.’ Deze jongeren zijn actief op zoek en staan open voor wat er te vinden is. Ze zijn nieuwsgierig en bereid om te leren, wat hen in staat stelt om veel te ontvangen.
Hoewel er zorgen zijn, vooral door de invloed van sociale media en de negatieve aspecten die daarmee gepaard gaan, zie ik ook veel hoop. Jongeren bevinden zich op een punt waar ze echt kunnen groeien en ontdekken. Hun openheid en zoektocht naar betekenis bieden veel mogelijkheden om een diepere relatie met God te ontwikkelen. Ze hebben behoefte aan richting en inspiratie, en deze honger kan hen juist dichter bij God brengen.”
Dit artikel kwam tot stand met steun van het Instituut voor Huwelijk, Gezin en Opvoeding (IHGO). Zie ook kn.nl/gezin.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.