Twaalf nieuwe leden zijn op 12 oktober toegetreden tot de Ridderlijke Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem. Jakob van Wielink was een van hen – en voelt al direct de bijbehorende verantwoordelijkheid: “Je voelt dat je toetreedt tot een familie van volgers van de Man van het lege graf.”
Op zaterdag 12 oktober vond in Roermond een indrukwekkende en zeldzame plechtigheid plaats. De Nederlandse landscommanderije van de Ridderlijke Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem hield daar haar investituur, een bijeenkomst die eens in de anderhalf jaar plaatsvindt, telkens in een andere stad. Tijdens zo’n investituur treden nieuwe leden officieel toe tot de Orde.
Dat gaat gepaard met heel wat ceremonies. De investituur vond plaats in de Sint-Christoffelkathedraal, waar de ordeleden en novieten in een door schutterij Sint Maternus geleide stoet naartoe trokken.
In de kathedraal spraken de twaalf kandidaten – novieten geheten – tegenover de Roermondse bisschop Ron van den Hout, ook grootprior (geestelijk leidsman) van de orde, hun geloften uit, waarop hij hen benoemde tot ridder of edelvrouw. Daarna kregen ze de Ordemantel omgeslagen.
Jakob van Wielink is een van de twaalf die zich voortaan ridder of edelvrouw mogen noemen. De investituur was een “positief overweldigende ervaring”, vertelt hij. Aan de ceremonie ging een lange en zorgvuldige voorbereidingsperiode vooraf. “Je weet daardoor wat er gaat gebeuren, maar de ervaring zelf en het gewicht van de stap die je zet, maakten op mij een enorme indruk.”
Een “machtig gevoel dat je welkom bent” overheerst, aldus Van Wielink. “Dat is heel warm. Je voelt dat je toetreedt tot een familie waarvan alle leden zich bekennen als volgers van de Man van het lege graf. We willen daar elk op onze eigen manier getuigenis van afleggen.”
Dat is dan wel een familie van formaat: de Ridderlijke Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem is ruim 900 jaar oud en telt wereldwijd 30.000 leden, waaronder zo’n 350 Nederlanders. Hoewel de Orde haar wortels heeft in de kruistochten, ligt de primaire focus tegenwoordig op het vreedzaam ondersteunen van christenen in het Heilig Land, bijvoorbeeld door financiële projecten in landen als Israël, Palestina en Jordanië.
“De orde vindt het belangrijk dat de plekken waar Jezus’ voetstappen staan bewaard en toegankelijk blijven”, legt Van Wielink uit. Het gaat daarbij niet zozeer om het beheer van gebouwen, maar van gemeenschappen. “We ondersteunen christenen op een concrete manier, bijvoorbeeld met zorg- en scholingsprojecten, zodat ze in het Heilig Land kunnen blijven, ook als hoeders en medegetuigen van wat zich daar tweeduizend jaar geleden heeft afgespeeld. Zeker nu is de nood onder christenen daar ontzettend groot. We proberen op bescheiden maar praktische wijze bij te dragen door middel van noodhulp.”
“Persoonlijk vind ik het belangrijk en inspirerend dat wat we doen gebeurt in een sfeer van broeder- en zusterschap”, vertelt Van Wielink. De Nederlandse ordeleden komen regelmatig landelijk en regionaal samen, bijvoorbeeld in zogenaamde huiskamerbijeenkomsten. “In die sfeer van vertrouwen en ontmoeten kunnen we elkaar steunen en bemoedigen. Ook kunnen we zo de spirituele diepgang van onze christelijke traditie samen bevorderen.”
Fotogalerij: gebruik de pijltjes om te bladeren.
Want dat is evengoed een pijler van de Orde van het Heilig Graf. Nieuwe leden leggen vier geloften af: naast het ondersteunen van het Heilig Land beloven ze het katholieke geloof te verdedigen, gerechtigheid en vrede te bevorderen en te werken aan hun eigen spirituele groei.
Dat is ook een van de redenen waarom Van Wielink geïnteresseerd raakte: “Ik word binnenkort vijftig en kom in een fase van mijn leven waarin ik meer dan ooit voel hoeveel ik heb mogen ontvangen én waarin ik meer dan ooit iets wil teruggeven. Ik wil getuigen van wat in mij leeft, niet alleen met woorden, maar toch zeker ook door mijn mouwen op te stropen en een bijdrage te leveren aan plekken waar mensen in de ontmoeting van hart tot hart mogen voelen dat Christus daar aanwezig is.”
Wie lid van de Orde zou willen worden, kan zich daar niet voor aanmelden: nieuwe leden moeten uitgenodigd worden. Alleen praktiserende katholieke mannen en vrouwen die actief bezig zijn met bijvoorbeeld hulp aan naasten of spiritualiteit komen in aanmerking.
Voor Van Wielink, die leiderschapstrainingen geeft vanuit De School voor Transitie, gevestigd in het dominicanenklooster in Huissen, begon het balletje enkele jaren geleden te rollen, toen hij met vrienden op wandeltocht in Frankrijk was. “Toevallig raakte ik met een vriend aan de praat over zijn lidmaatschap. Dat gesprek werd diepgaander en zo werd op een gegeven moment mijn belangstelling gewekt.”
Van Wielink vindt dat bij zijn uitnodiging een verantwoordelijkheidsgevoel hoort. “Natuurlijk, van iedere gedoopte katholiek wordt verwacht dat hij of zij er een katholieke levenswandel op nahoudt. Zaterdag heb ik dat nog eens extra uitgesproken en er bewust voor gekozen om me in mijn dagelijks leven en in mijn keuzes te laten inspireren door de traditie waarin ik sta. Dat is de verantwoordelijkheid die ik voel; niet als last, maar als een stap in vreugde.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.