In oktober bezocht bisschop Bashar Warda Nederland op uitnodiging van Kerk in Nood. Tijdens zijn bezoek sprak hij met donateurs, maar ook over de uitdagingen en hoop van de christelijke gemeenschap in Irak en het Midden-Oosten. “Ik ben hier om onze diepe dankbaarheid te uiten.”
Warda benadrukt hoe belangrijk de steun van Kerk in Nood en andere internationale donoren is geweest voor de christelijke gemeenschap in Irak. “Hun gebeden en solidariteit hebben echt veel verschil gemaakt. Dankzij hun inzet, ook in het Europees Parlement, zijn zij een van de sterke stemmen die de christenen en hun lot in het Midden-Oosten beschermen en verdedigen.”
Tijdens de vervolging door ISIS zorgden organisaties als Kerk in Nood voor ontheemde families. “Ze boden voedsel, medicijnen, onderwijs en onderdak. Toen de families terugkeerden naar hun dorpen, ondersteunden ze de wederopbouw. Daarom ben ik hier om hen te bedanken en te zeggen: blijf alstublieft steunen. Het werk dat zij doen is van grote spirituele en humanitaire waarde.”
De situatie in het Midden-Oosten is volgens de bisschop complex en uitdagend. “Er is oorlog in Gaza en Libanon. Syrië en Irak proberen te herstellen van decennia van geweld. Helaas blijft de roep om vrede het zwakste geluid te midden van zoveel geweld.” Het aantal christenen in de regio is drastisch afgenomen: van twintig procent vijftig jaar geleden tot minder dan vier procent nu.
Wie is bisschop Bashar Warda?Bisschop Bashar Warda is geboren in Bagdad. In 1993 werd hij tot priester gewijd. Twee jaar later, in 1995, trad hij toe tot de redemptoristenorde. Hij voltooide in 1997 zijn noviciaat in Ierland. Zijn academische vorming zette hij voort aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar hij zich specialiseerde in fundamentele en moraaltheologie. Na het afronden van zijn studies in 1999 keerde hij terug naar Bagdad. Daar was hij actief als docent en pastoor. Eind 2007 werd Bashar Warda benoemd tot rector van het Sint-Petrusseminarie in Ankawa. In 2010 werd hij bisschop van Erbil. |
Toch noemt hij de christelijke gemeenschap de ‘Kerk van Hoop’. “Door de geschiedenis heen zien we telkens weer Goede Vrijdagen gevolgd door opstandingen”, zegt hij. “Christenen hebben hun dorpen, bezittingen en levens meerdere keren verloren, maar beginnen telkens opnieuw. Dat maakt ons een volk van hoop.”
In Erbil, de hoofdstad van de regio Koerdistan en een belangrijke christelijke enclave, probeert de Kerk niet alleen te overleven, maar ook te bloeien. Sinds 2014 richt het bisdom zich op catechese, onderwijs en pastorale zorg. “We hebben een ziekenhuis voor de armen, scholen en de Katholieke Universiteit van Erbil. Die universiteit is een centrum voor interreligieuze dialoog, waar moslims, christenen en Jezidi’s elkaar werkelijk leren kennen”, legt Warda uit.
“De internationale gemeenschap en de wereldkerk moeten christenen niet alleen helpen om te overleven, maar ook om te bloeien”Tweet dit!
Ook jongerenwerk heeft prioriteit in het bisdom. Jaarlijks komen 1.600 jongeren uit meer dan zestig parochies samen voor catechese, gebed en ontmoeting. “Catechese is voor ons essentieel”, zegt hij. “Het is meer dan kennisoverdracht; het is een manier om geloof op te bouwen en jongeren voor te bereiden op het leven.”
Warda benadrukt dat het Midden-Oosten de bakermat van het christendom is. “Hier begon het Evangelie. Honderdduizenden mensen hebben hun leven gegeven om de vlam van het christendom brandend te houden. Zoals onze Heer zei, zijn wij het ‘zout van de aarde’. Die stem moet blijven klinken.”
Om dat te waarborgen, vraagt hij wereldwijde steun. “De internationale gemeenschap en de wereldkerk moeten christenen niet alleen helpen om te overleven, maar ook om te bloeien. Onderwijs is hierin cruciaal, net zoals voorbeelden van christelijke gezinnen die hun geloof uitdragen binnen de bredere gemeenschap.”
De Katholieke Universiteit van Erbil speelt een belangrijke rol in het bevorderen van vrede en dialoog. “Sinds de zevende eeuw hebben christelijke vertalers filosofie toegankelijk gemaakt voor de Arabische wereld. Ook nu kunnen we via onderwijs een verschil maken”, zegt Warda. Hij benadrukt het belang van kritisch denken.
“In een samenleving waar memoriseren de norm is, moedigen wij studenten aan om vragen te stellen en elkaar zonder vooroordelen te leren kennen. Zo bereiden we hen voor om uitdagingen aan te gaan, niet alleen academisch, maar ook spiritueel. Het gaat om meer dan diploma’s; het is een ontmoeting met Christus in hun dagelijks leven.”
Ondanks alle uitdagingen viert de christelijke gemeenschap in Irak Kerstmis met vreugde. “Ik kan me niet herinneren dat er ooit een gebeurtenis was die de vreugde van Kerstmis wegnam”, vertelt de bisschop. “We hebben een grote kerststal en organiseren concerten en sociale evenementen. Zelfs in moeilijke tijden zijn Kerstmis en Pasen momenten van hoop.”
Tot slot spreekt Warda zijn dank uit aan iedereen die de christelijke gemeenschap in Irak ondersteunt. “Uw gebeden en solidariteit laten zien dat we niet vergeten zijn. Mijn hoop voor het komende jaar is vrede: in het Midden-Oosten, in Oekraïne en overal waar oorlog woedt. Het is tijd om te begrijpen dat geweld nooit de oplossing is. Laten we Kerstmis verwelkomen als een seizoen van vreugde en dankzegging aan God.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.