Het nieuwe expertisecentrum KiemPlaats wil gelovige organisaties en geloofsgemeenschappen helpen om jongeren van nul tot vijfentwintig jaar te laten wortelen en vrucht te laten dragen. Dat is een brede doelgroep en dus een fikse opgave, maar de initiatiefnemers hebben er alle vertrouwen in: “Onze kracht ligt in samenwerking.”
KiemPlaats is een initiatief van godsdienstpedagoog Corina Nagel, pedagogisch historicus Saskia de Graaf en theoloog Nelleke Plomp. Zij presenteerden het nieuwe expertisecentrum voor kinderen, jongeren en geloof op 15 mei in het Utrechtse Westbroek.
“We zijn hiermee gestart vanuit onze verlangens voor jonge generaties rondom het geloof”, vertelt Plomp. “We willen graag op de brug staan tussen theorie en praktijk, tussen verschillende denominaties en de verschillende plekken die zich bezighouden met opvoeden en geloof.”
Met onder meer trainingen en cursussen willen de drie initiatiefnemers christelijke organisaties en geloofsgemeenschappen helpen een plek te zijn waar jonge mensen een stevige identiteit kunnen ontwikkelen. “Hoe vorm je een geloofsgemeenschap waar verschillende generaties samen kunnen vieren? Hoe voer je een geloofsgesprek of hoe betrek je jongeren die de Kerk net leren kennen? Dat zijn dingen waar wij over mee kunnen denken”, legt Plomp uit.
Als voorbeeld noemt ze de sinds kort toenemende aandacht van niet-kerkelijke jongeren voor het katholieke geloof. Vaak maken zij via influencers voor het eerst kennis met het katholicisme. “Maar hoe help je hen nou ook echt te wortelen in de traditie en in het Evangelie? Parochies kunnen we daarbij helpen met trainingen.”
Hoewel KiemPlaats zich vooral focust op organisaties, denkt Plomp dat ook individuele gezinnen zich kunnen laten inspireren. “Zo werken we nu met een grote christelijke organisatie aan een podcast over geloofsopvoeding. Daar willen we ook materiaal voor ouders bij ontwikkelen.”
Het nieuwe expertisecentrum richt zich op iedereen rond jonge mensen van nul tot vijfentwintig jaar – én op de mensen die hen opvoeden. “Wij geloven namelijk nadrukkelijk in het ecosysteem van een gezin en de bredere geloofsgemeenschap eromheen.”
Dat is een enorme doelgroep om rekening mee te houden, maar de initiatiefnemers deinzen daar niet voor terug: “We zijn inmiddels wel gepokt en gemazeld: we zijn alle drie al jaren actief als professionals op verschillende plekken binnen dit thema en hebben elk ons eigen expertise. Het zal een uitdaging worden, maar onze kracht ligt in onze samenwerking.”
Daarbij gaat het niet alleen om samenwerken met elkaar, maar ook met de verschillende christelijke stromingen die Nederland rijk is. De drie initiatiefnemers, die zelf van protestantse huize zijn, presenteren KiemPlaats namelijk als een oecumenisch expertisecentrum.
“Het is heel belangrijk om in deze tijd te weten waar je voor staat als Kerk en om dat samen met verschillende generaties te doen.”
Daar hebben ze al ervaring mee: zo zijn er al contacten met het familiepastoraat van het bisdom ’s-Hertogenbosch. “We zijn zelf stevig geworteld in de Bijbel en in het geloof. We weten waar we voor staan en tegelijkertijd geloven we dat we juist de lengte, de breedte, de hoogte en de diepte van zoveel verschillende mensen nodig hebben om de liefde van Christus te kunnen begrijpen.”
Plomp verwacht vanuit die combinatie tussen eigenheid en de bereidheid tot samenwerking de verbinding te kunnen maken. “Dat zal af en toe best zoeken zijn qua taalgebruik of inhoud, maar dat wordt ook een leuke uitdaging.”
Een van de principes die de initiatiefnemers als gemeenschappelijke basis gebruiken, is dat van de kindertheologie. “De kindertheologie stelt dat God en de Heilige Geest al aanwezig zijn in de levens van kinderen en jongeren, waardoor je samen met hen kunt ontdekken wie God is. Kinderen zijn geen leeg vat dat gevuld moet worden, ze moeten niet alleen maar dingen leren.”
KiemPlaats wil vanuit die heldere inhoud de samenwerking met anderen opzoeken om qua taal en accenten aan te sluiten bij verschillende doelgroepen. Een cursus als ‘hoe voer ik een geloofsgesprek’ kun je zowel aanbieden bij een traditioneel ingestelde parochie als bij een basisschool waar veel verschillende culturele en religieuze achtergronden bij elkaar komen. “Bij die laatste zal je misschien eerder spreken over zingeving, maar je kunt wel dezelfde principes toepassen.”
“Ik denk dat het heel belangrijk is om in deze tijd te weten waar je voor staat als Kerk en om dat samen met verschillende generaties te doen”, zegt Plomp. “Er wordt in de samenleving minder gedacht vanuit hokjes. Die kerkmuren vallen steeds meer weg, dus mensen vinden elkaar veel meer op de inhoud.”
Daarnaast ziet ze in de seculariserende samenleving behoefte aan plekken waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en vertrouwd kunnen raken met het Evangelie en de christelijke geloofstradities, “zoals kerken, zomerkampen of de Katholieke Jongerendag. Wij willen organisaties helpen om dat op een goede manier te doen, zowel inhoudelijk als in het aansluiten bij de leefwereld en de ontwikkeling van jongeren. We staan daarom zeker open voor samenwerking.”
Zie de website van KiemPlaats voor meer info. Dit artikel kwam tot stand met steun van het Instituut voor Huwelijk, Gezin en Opvoeding (IHGO).
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.