<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Nicolien van Vroonhoven voelt zich fijn in de katholieke Kerk, maar ‘ik bid nog op de protestantse manier’

Jochem Wijma 18 december 2024
image
Nicolien van Vroonhoven kijkt terug op een heftig jaar: “Ik moet naar een modus toe waarbij ik thuis ook die rustmomenten vindt.” Foto: NSC

Nicolien van Vroonhoven, vicefractievoorzitter van NSC, heeft naar eigen zeggen nog nooit zo’n heftig jaar gehad. “Het is vooral een jaar geweest van doorzetten en doorgaan.” Daarin was weinig tijd voor haar geloof en haar gezin, iets wat ze volgend jaar zeker anders hoopt te doen. 

“Dit moet ik even laten zien.” Enthousiast zoekt Nicolien van Vroonhoven naar de foto die haar moeder haar vandaag stuurde, de dag dat ze 25 jaar getrouwd is. “Toen ik in het klooster zat, heb ik een merklap [een specifiek borduurwerk, red.] voor de zilveren bruiloft van mijn ouders gemaakt”, legt ze uit. “Die hangt nog steeds bij hen thuis. Dat borduren was hoe ik tot rust kwam.”

Rust heeft de vicefractievoorzitter van regeringspartij Nieuw Sociaal Contract (NSC) in het afgelopen jaar nauwelijks gehad. “Ik heb zelden zo’n heftig jaar gehad. Het is een jaar geweest van doorzetten en doorgaan.”

Terug uit Australië

“Je denkt dat je op je 53ste wel op ervaring kunt teren”, vervolgt ze. “Maar ik heb afgelopen jaar heel veel nieuwe dingen op moeten pakken.”

Nieuwe dingen zoals het verder uitwerken van de richting en standpunten van een gloednieuwe partij, het aanvoeren van een Kamerfractie met twintig vaak nog onervaren Kamerleden en die nieuwe parlementariërs ook helpen dat ambt vorm te geven. Tijd voor het gezin schoot er daarbij in.

“Het gaat nu allemaal in een rechte lijn vooruit, met de blik naar voren, nooit omhoog.”

In 2022 keerde Van Vroonhoven met echtgenoot en vijf kinderen terug uit Australië, waar haar man werkte. “Daar waren we heel erg op elkaar aangewezen. De afstanden waren groot, de kinderen kenden de taal niet. Ze waren ontzettend afhankelijk van mij.”

Het afgelopen jaar was het andere uiterste. “Het grootste deel van de week was ik weg, en ook in de weekenden kreeg ik allemaal telefoontjes. Het creëren van rustmomentjes was dus niet altijd makkelijk.”

Het goede spoor

“Na de verkiezingen wordt het rustiger”, zo beloofde de politica het thuisfront. “Toen vielen we in de formatie, en die was natuurlijk ook niet rustig. Daarna viel Pieter Omtzigt weg, dus zei ik: als Pieter weer terug is, dan wordt het rustiger.”

En al geloven ze haar bijna niet meer, Van Vroonhoven heeft haar kinderen beloofd dat het na de Kerst eindelijk een beetje normaler wordt. “Het afgelopen anderhalf jaar zijn werk en privé heel erg door elkaar gaan lopen. Ik moet naar een modus toe waarbij ik ook thuis die rustmomenten vindt.”

https://www.kn.nl/product/katholiek-nieuwsblad-editie-51-52-2024-digitaal/

Van haar vijf kinderen zijn er al twee uitgevlogen. Een derde doet nu eindexamen. “Ik realiseer me ook goed dat deze jaren niet meer terug gaan komen. Dit zijn de jaren waarin je de kinderen op het goede spoor wil zetten, het met ze wil hebben over wat ze na hun schooltijd gaan doen, wat ze gaan doen als ze straks uitvliegen. Het zijn waardevolle gesprekken die je met elkaar moet voeren. Nu komen die gesprekken vooral op mijn echtgenoot neer.”

Alle kerken af

Ook voor die andere G, die van geloof, kon Van Vroonhoven dit jaar te weinig tijd vrijmaken. “Ik vind contemplatie heel fijn. Tot stilstand komen. Preken lezen. Het gaat nu allemaal in een rechte lijn vooruit, met de blik naar voren, nooit omhoog.” 

“Ik vind het katholieke geloof heel overweldigend.”

Van Vroonhoven groeide hervormd op. “Vrij losjes, regelmatig naar de kerk. Verder deden we er eigenlijk thuis heel weinig aan. Maar tijdens de tweede helft van mijn studententijd voelde ik een enorme behoefte om mijn geloof meer vorm te geven.” Ze ging alle kerken in Leiden af en werd door de katholieke Mis het meest geraakt. “Daar kon ik echt een hele zondag op teren.”

‘We reden over de A2’

“Ik vind het katholieke geloof heel overweldigend”, zo legt ze uit. “Door de symbolen, de hele entourage.” Van haar 23ste tot haar 25ste onderzocht ze het katholicisme. “Ik heb een tijdje in het kloosterleven meegedraaid met de augustinessen. En ik had tweeënhalf jaar een heel katholiek vriendje. Met hem ben ik ook naar catechisatie gegaan.”

De knoop hakte ze door na haar tijd als vrijwilliger in een katholiek weeshuis in Senegal. “Mijn ouders hadden me opgehaald van Schiphol, we reden over de A2, en toen zei ik: ‘Papa, mama, ik word katholiek’.” Vele jaren later voelt ze zich nog steeds fijn bij de katholieke Kerk. “De kinderen zijn ook allemaal gedoopt en hebben hun vormsel gedaan.”‘

Direct lijntje met God

Bidden doet ze echter nog wel op de protestantse manier. “Het directe lijntje met God heb ik nooit doorgeknipt. Als ik bid heb ik het gewoon over ‘U’, over ‘lieve Heer’. Ik bid heel informeel. Niet op mijn knietjes, maar gewoon in bed.”

“Doe ik het geloof er niet te veel bij? Beschouw ik het niet als vanzelfsprekend?”

“Ik probeer de dingen in de week te leggen. Om even te vragen: mag het, kan het, is het oké? Er is geen jaar geweest waarin ik voor zulke lastige dilemma’s heb gestaan. Dan is het te belangrijk dat je even bij jezelf te rade gaat: hoe spoort het met mijn geweten, met mijn geloof?”

Twijfelen aan God doet ze niet, wel aan of ze zelf wel goed gelooft. “Doe ik het er niet te veel bij? Beschouw ik het niet als vanzelfsprekend?”

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Met haar partij hoopt ze ook in 2025 iets te doen aan de ruige omgangsvormen in politiek en samenleving, het activeren van burgers om maatschappelijk initiatief te tonen en het vormgeven van een nieuwe vorm van politiek. Maar als het politieke jaar 2024 eindelijk ten einde is gekomen, gaat ze eerst Kerst vieren, “een moment van rust”. 

“Mijn moeder is Duits, dus op 24 december vieren we Heiligenabend. Dat is bij ons de traditionele familieavond met alles erop en eraan.” De rest van de kerstdagen viert ze ook met de familie. “En daarna gaan we een weekje met het gezin skiën.”

Lees meer!

Dit artikel is afkomstig uit Katholiek Nieuwsblad van deze week.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.