fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

‘Onze ziel is thuisloos geworden’: Stef Bos zoekt naar thuisgevoel in ‘Serenade van Stef’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 26 november 2021
image
In het tv-programma Serenade van Stef praat Stef Bos onder anderen met karmeliet Jos Huls over eenzaamheid en thuiskomen. Foto: KRO-NCRV

Stef Bos heeft samen met Kansfonds een tweede seizoen gemaakt van het KRO-NCRV-programma Serenade van Stef. In deze vierdelige reeks gaat de singer-songwriter op zoek naar antwoord op de vraag waar mensen zich nu écht thuis voelen. Hij gaat onder meer te rade bij karmeliet Jos Huls.

De vraag waar mensen zich geworteld voelen, is actueler dan ooit: er is crisis op de woningmarkt, de kansenongelijkheid neemt toe en Nederland heeft tienduizenden dak- en thuisloze jongeren.

Maar wat is een thuis? Is het een gebouw met vier muren, de nabijheid van je geliefden, of het fundament van wie je bent? In de serie praat Bos erover met een jongeman die als kind nooit een veilig thuis heeft gekend, met een architect die haar huis verruild heeft voor een busje en met gastouders die onderdak bieden aan vluchtelingen.

Zelfverkozen eenzaamheid

In de vierde aflevering gaat Bos in gesprek met Jos Huls, een karmeliet die verbonden is met de cisterciënzer monniken van Schiermonnikoog.

De zestigjarige koos al op jonge leeftijd voor het monnikenbestaan. Bos heeft met hem een indringend gesprek over deze zelfverkozen eenzaamheid. Zit in het ten diepste kennen van jezelf misschien wel de kern van het thuisgevoel?

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Door mijn gesprekken met Jos, realiseerde ik me dat we als mensen ook altijd op zoek zullen blijven naar een soort thuiskomen van de ziel”, zegt Bos in een bericht van KRO-NCRV. “Ik denk dat onze ziel een beetje thuisloos is geworden. We hebben geen kerk of geloof meer, en wat daarvoor in de plaats is gekomen, vervult ons niet. Daarom hebben we mensen nodig die ons laten zien: dit vervult wel!”

Herboren

Bos praat altijd met liefde over zijn jeugd. Hij komt uit een “veilig nest” en kreeg naast “liefde ook een innerlijk kompas mee”. Toch heeft hij zich jarenlang ontheemd gevoeld.

“Tijdens de jaren negentig kreeg ik steeds meer het gevoel dat alle dromen waarmee ik ben opgevoed door een soort materialisme werden weggevaagd. Alsof geluk te koop is in een winkel of op internet. Dat hoor je ook terug in veel nummers die ik toen schreef. Nu, met alles wat er gaande is, lijkt het soms wel het einde der tijden. Ik geloof dat als je zo’n crisissituatie goed gebruikt, je er als herboren uit kan komen. Ik zie daarom onze tijd als een kans om weer thuis te komen bij bepaalde idealen die we misschien zijn kwijtgeraakt.”

Geaard

Ook Bos vroeg zich wel eens af waar nu zijn thuis is. “’Ik ben als kaaskop neergestreken in België. Daarnaast ben ik getrouwd met een Zuid-Afrikaanse vrouw en heb ik kinderen die in drie talen denken. Het is dus niet zo gek dat ik me ook wel eens afvraag: wat is nou wezenlijk mijn thuis?”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Inmiddels weet Bos waar hij thuis is: “Ik was laatst een maand ver weg van mijn kinderen. Op de dag dat ik ze weer zag, was ik meteen geaard. Dan maakt het niet eens zoveel uit waar ik ben. Als ik ’s ochtends wakker word en er ligt er één naast me die zegt: ‘Papa, ik heb je gemist’, dan kom ik thuis. Daarnaast heb je de fysieke plek waar ik thuiskom en dat is toch echt Nederland. Ik heb ver moeten reizen om me dat te realiseren.”

Venster op de toekomst

Vorig jaar werd de eerste serie van Serenade van Stef uitgezonden. De serie ging toen over mensen die uit een moeilijke situatie wisten te komen. Deze keer gaat het over mensen die ergens in geloven en er heel bewust voor kiezen. Hun reflecties moeten de kijkers “hoopvolle vensters op de toekomst” bieden. Beide keren werkt het katholieke Kansfonds mee. De organisatie heeft als doel dat alle jongeren onder de 27 jaar een thuis hebben.

Serenade van Stef is te zien vanaf vrijdag 26 november om 16.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

https://www.kn.nl/donaties/