Een priester uit de Amerikaanse staat Texas hoopte mannen die een priesterroeping overwegen te helpen met een filmpje over het leven van een priester. Nooit had hij gedacht dat hij een miljoenenpubliek zou trekken met zijn video’s. “Zelfs atheïsten vinden het interessant om te zien wat priesters de hele dag doen.”
Het bereiken van een miljoen volgers op Instagram is een prestatie die door influencers vaak op allerlei creatieve manieren wordt gevierd. Maar toen priester David Michael Moses die mijlpaal op Aswoensdag bereikte, maakte hij van de gelegenheid gebruik om zijn vele volgers op Instagram eraan te herinneren dat sociale media en deze wereld “slechts as” en “van voorbijgaande aard” zijn en dat enkel de dingen van Jezus Christus blijvend zijn.
Die video op Aswoensdag weerspiegelt helemaal wie de 31-jarige priester is. Al jaren plaatst hij humoristische video’s over zijn leven als priester, maar ook video’s met eenvoudige uitleg over verschillende aspecten van de katholieke leer. Zijn video’s zijn inmiddels miljoenen keren bekeken op Instagram, YouTube en TikTok.
De priester vertelt dat hij al op jonge leeftijd begon met het maken van video’s, maar dat hij er in eerste instantie helemaal niet aan dacht om dat ook als priester te doen. Dat veranderde vijf jaar geleden. Hij was zo’n zes maanden daarvoor tot priester gewijd en dacht: hoe nuttig zou het zijn geweest voor mijn eigen roepingsweg als ik een video had kunnen bekijken van wat priesters de hele dag doen?
En dus besloot hij er zelf een te maken. Zijn video over een dag uit het leven van een priester bevatte onder meer een bruiloft en de doop van een vijfling. “De meeste mensen”, zegt Michael Moses, “zien nooit wat een priesterleven inhoudt. Daarom heb ik een video gemaakt waarvan ik hoopte dat die behulpzaam zou kunnen zijn voor een paar jonge jongens die nadenken over het priesterschap.”
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Fr. David Michael Moses (@father_david_michael)
Maar niet alleen mannen die een priesterroeping overwogen, vonden zijn video interessant, zo bleek uit de ruim 160.000 keer dat de video inmiddels bekeken is. “Zelfs atheïsten vonden het interessant om te zien wat priesters de hele dag doen”, vertelt hij. En dus begon hij met het maken van ongeveer één video per maand.
“Ik heb zoveel vruchten van evangelisatie gezien dankzij die video’s dat ik me gesterkt voel om in deze richting door te gaan”, zegt hij. “Wat ik vooral uniek vind aan sociale media is dat je mensen kunt bereiken die anders nooit in contact zouden komen met een kerk.”
“Als je de concrete vruchten ervan ziet, dan helpen sociale media ons bij wat we als Kerk proberen te doen”
Regelmatig hoort hij van mensen die al lang of zelfs nooit in de kerk zijn geweest dat ze “zijn filmpjes wel grappig vonden, en voor ze het wisten keken naar zijn meer serieuze filmpjes met uitleg over de biecht, de rozenkrans of Maria”. En dat, zegt de priester, “was voor hen echt een aanknopingspunt om terug te gaan naar de kerk of om hun geestelijk leven onder de loep te nemen”.
De priester begrijpt dat niet iedereen van sociale media houdt, maar zegt ook: “Als je de concrete vruchten ervan ziet, dan helpen sociale media ons bij wat we als Kerk proberen te doen.” Desondanks is hij zich ook zeer bewust van de valkuilen van sociale media, zoals hoe verslavend het kan werken en hoeveel van de inhoud niet aansluit bij de katholieke leer.
Hij vergelijkt sociale media dan ook met de mindere buurten van een stad: “Ik zou mensen vertellen om heel voorzichtig te zijn in een slechte buurt, maar ik denk wel dat elke slechte buurt de Kerk en een priester nodig heeft.” Daarom pleit Michael Moses ervoor om als Kerk mensen te trainen in de omgang met sociale media en hoe ze daar de Blijde Boodschap kunnen brengen.
Hij is ervan overtuigd dat sociale media nuttig kunnen zijn als je ze goed gebruikt, maar ziet ook dat veel jongeren de negatieve effecten ervan ervaren en dat sociale media hen minder gelukkig maken. “Dan zou ik zeggen: ga er gewoon vanaf.”
Michael Moses heeft veel jongeren online begeleid en hij ziet tegen welke problemen ze aanlopen. “Ik denk dat er onder jongeren de misvatting heerst dat als God van je houdt, je dan niet hoeft te lijden”, vertelt hij. “Maar dat is het tegenovergestelde van het hele Evangelie. Jezus zegt: neem je kruis op en volg mij.”
@fatherdavidmichael Careful asking me this at wedding receptions #catholicpriest #breakdance #scripture ♬ original sound – Father David Michael Moses
Ook ziet hij dat jongeren van nu soms “een echt verlangen naar grootsheid missen”. Michael Moses: “Een van de gaven die jonge mensen aan de wereld en aan de Kerk bieden, is een ijverig – misschien soms een beetje overdreven – verlangen naar grootsheid.” Volgens hem leggen jongeren de lat soms te laag.
“Ze vinden dat ze geen geweldig huwelijk of een priesterroeping nodig hebben, en dat een leven van heroïsche zelfgave niet aan hen besteed is. Jezelf goed voelen is voldoende.” Maar dat is gevaarlijk, denkt de priester: “Uiteindelijk lopen mensen zo al het goede mis dat God in hun leven wil doen.”
Michael Moses werd zelf op zijn 25ste tot priester gewijd en denkt dat veel jonge mensen tegenwoordig bang zijn voor commitment. “Maar ik denk dat als je daar bewust en weloverwogen mee aan de slag gaat, dat commitment juist bevrijdend kan zijn. Je hele leven toewijden aan datgene wat je het meest waardevol vindt, is iets heel moois.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.