<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Rotsvast vertrouwen in het Bruurke: ‘Mijn gezwel was weg. Ik noem dit mijn wonder’

Hettie van der Ven 2 mei 2023
image
Zus van den Heuvel uit Oss. Foto: KN - Hettie van der Ven

Al 35 jaar gaat Zus van den Heuvel regelmatig naar het Bruurke van Megen toe. Ze laat haar zorgen bij hem achter en vraagt hem om kracht. Toen ze een gezwel in haar buik had, liet ze bij het grafmonument van Everardus Witte een briefje achter. Een paar dagen later voelde ze de bult niet meer.

Op de schouw brandt een noveenkaars met daarop een foto van het Bruurke. Ernaast staat een fotolijstje met hetzelfde portret. Het is een klein altaartje, midden in een knus appartement in Oss. Broeder Everardus Witte, beter bekend als het Bruurke van Megen, speelt een belangrijke rol in het leven van Zus van den Heuvel (78) en haar man Adriaan (81), zoveel is direct duidelijk.

“De kaars brandt altijd, behalve ’s nachts”, vertelt Van den Heuvel. “Dat mag niet van mijn omgeving vanwege het brandgevaar, maar ik denk dat het Bruurke mij wel op tijd wakker zou maken.”

Apart gevoel

Tot haar veertigste had Van den Heuvel nog nooit van broeder Everardus gehoord. Pas toen ze in de jaren tachtig van de vorige eeuw naar het radioprogramma Het zwarte gat luisterde waarin een vrouw met kanker vertelde over de steun die ze van Everardus kreeg, werd ze nieuwsgierig. “Ik was direct geboeid en stelde mijn dochter Agnes voor dat Bruurke ook eens op te gaan zoeken. Ik wist toen nog niks over zijn achtergrond of over de kapel in Megen. Eenmaal daar kreeg ik een apart gevoel. Het was er fijn en aangenaam rustig.”

“Zijn beeld in de kapel geeft mij rust; het liefste wil ik iedereen naar het Bruurke trekken”

Het was het eerste van vele bezoekjes. In 1988 kreeg Van den Heuvels vader kanker. Nog vaker dan anders ging ze naar het Bruurke toe. “Als ik daarna dan naar mijn vader ging, zei hij altijd: ‘Jij bent in Megen geweest!’ Hij kon dat gewoon aan me zien.” Een jaar later overleed vader. “Heel mooi en rustig, precies zoals ik aan het Bruurke had gevraagd. Mijn gebed was verhoord.”

Briefje aan het Bruurke

In 1989 belandde Van den Heuvel zelf bij de dokter. In het Sint-Anna Ziekenhuis in Oss werd een groot gezwel in haar buik gevonden. “Ik voelde het zelf zitten. Nog diezelfde middag ben ik naar het Bruurke gegaan. Ik schreef op een briefje: ‘Ik kan thuis niet gemist worden.’ Ik stak een kaars op en heb het briefje achtergelaten. Twee dagen later dronk ik samen met mijn moeder een kopje thee. Ik voelde aan mijn buik. ‘Dat ding is weg’, riep ik. We moesten allebei huilen. Een paar weken later was ik weer bij mijn arts voor de uitslag van het onderzoek. Hij gaf me een hand en zei: ‘Jij kunt de wijde wereld in.’ Er was niks meer van het gezwel te zien. ‘Het is me een raadsel’, waren zijn woorden. Zelf noem ik het mijn wonder.”

(Tekst gaat verder onder kader)

Oproep: (Oog)getuigen gezocht

Met Stichting Everardus Witte Fonds zoekt Katholiek Nieuwsblad naar ‘ooggetuigen’: mensen die het ‘Bruurke van Megen’ nog persoonlijk gekend hebben. Graag tekenen we verhalen op, om een zo compleet mogelijk beeld van hem te krijgen. Dit is nodig voor het zaligverklaringsproces, dat de stichting samen met de franciscanen weer in gang heeft gezet. Everardus stief in 1950 en we realiseren ons dat mensen die directe herinneringen aan hem hebben negentig jaar en ouder zijn.

Bent of kent u iemand die persoonlijk contact heeft gehad met Everardus Witte? Meldt u zich dan via redactie@kn.nl. Ook wanneer u uit ‘tweede hand’ (via ouders of anderszins) verhalen over hem kent, horen wij graag van u. Uw verhalen over en herinneringen aan broeder Everardus zijn heel waardevol.

Ruim dertig jaar later voelt ze zich nog altijd zeer tot het Bruurke aangetrokken. “Zijn beeld in de kapel geeft mij rust. Ik ben dankbaar en wil het liefste iedereen naar het Bruurke trekken.” Dus neemt ze wie maar wil mee naar Megen. Iedere avond bidt ze tot Everardus. “Gewoon in bed. En Adriaan ook. In stilte, ieder voor zich. Altijd.” Op tafel ligt een gebedenboekje van Everardus. Het is zichtbaar veel gebruikt. Bij het ‘Gebed om genezing’ zijn Van den Heuvels vingerafdrukken zelfs zichtbaar.

Hartoperatie

“Eind 2022 heb ik een hartoperatie ondergaan. Ik kreeg vier omleidingen. Natuurlijk ben ik vooraf bij het Bruurke geweest en tot vlak voor de narcose dacht ik intensief aan hem. Eerder kreeg ik zo’n maagonderzoek waarbij je een slang moet inslikken. Ik zag er tegenop en bad dus maar: ‘Bruurke, Bruurke, help me!’”

image
Foto: KN - Hettie van der Ven

Van den Heuvel heeft broeder Everardus nooit persoonlijk ontmoet – voor zover ze weet tenminste. “Ik ben opgegroeid in een groot katholiek gezin in Oss. In die tijd kwamen de broeders franciscanen nog langs de deuren om geld op te halen. Ook bij ons. Dus misschien heb ik hem wél zien staan, in zijn lange pij en met blote voeten in zijn sandalen.”

Dagelijks gedicht

Ondanks haar recente zware operatie oogt Van den Heuvel vitaal en levenslustig. Iedere ochtend na de koffie gaat haar laptop aan en schrijft ze een gedicht. “Vaak wel zes of acht coupletten. Ik zet ze op Facebook, waar ik ruim vierhonderd volgers heb. Ik wil de mensen hoop geven. Natuurlijk word ik hierbij geholpen. Het is me wel duidelijk door wie.”

Wie was Everardus Witte?

Jan Witte, in 1868 geboren in Hoorn, trad in 1899 als broeder Everardus in bij de franciscanen in het Brabantse Megen. Hij werkte er als portier en huisschilder maar stond vooral bekend om zijn diepvrome aard en intense gebedsleven. Heel zijn leven bood hij aan ieder die het nodig had een luisterend oor en bemoedigend woord.

Foto: KN – Hettie van der Ven

Everardus – ook bekend als het ‘Heilig Bruurke van Megen’ – overleed op 22 december 1950. Zijn grafmonument staat in een aparte kapel naast het klooster. Tot op de dag van vandaag bezoeken dagelijks pelgrims zijn graf om er te bidden, kleine briefjes met daarop intenties tussen de handen van het beeld van Everardus achter te laten, kaarsen te branden en bloemen te plaatsen.

Na eerdere pogingen in de periode 1958-1993 hebben de franciscanen samen met Stichting Everardus Witte Fonds het proces tot zaligverklaring van Everardus Witte weer in gang gezet. Vanuit Rome is hiertoe inmiddels groen licht gegeven.

Dit artikel kwam tot stand i.s.m. het Everadus Witte Fonds.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.