Na vijf jaar afwezigheid keert het Katholiek Volleybaltoernooi in mei terug. Vijf enthousiaste jongeren hebben het concept nieuw leven ingeblazen. Ze hopen leeftijdsgenoten de kans te bieden om andere jonge mensen op een laagdrempelige manier te leren kennen.
Sporten of naar de kerk gaan: een van die twee is voor de doorsnee Nederlander wel zo’n beetje de standaardactiviteit voor de zondag. Op 11 mei gaat een groep jongeren die twee juist combineren op het Katholiek Volleybaltoernooi, waar geloof, sportiviteit en ontmoeting samen moeten komen.
Het Katholiek Volleybaltoernooi was lange tijd een vaste waarde: van 1980 tot en met 2019 werd het sportevenement jaarlijks georganiseerd door RKJ Leiden (Rooms-Katholieke Jongeren Leiden). In 2020 wilde een nieuw bestuur het toernooi overnemen, maar op dat moment brak de coronacrisis uit. Het Katholiek Volleybaltoernooi werd ook in de jaren daarna niet meer georganiseerd en leek daarmee een stille dood te zijn gestorven.
In juni vorig jaar besloten vijf jonge mensen het concept weer tot leven te wekken – en dat terwijl ze zelf nog nooit aan een eerdere editie van het Katholiek Volleybaltoernooi hebben meegedaan. Het hoofddoel van het evenement is katholieke jongeren bij elkaar brengen.
Dat gebeurt al in de voorbereidingsfase, want de meeste organisatoren kenden elkaar niet of nauwelijks voor ze aan dit project begonnen, vertellen organisatieleden René-Philippe Wolters en Marita van ’t Klooster. “We zijn gewoon met vijf jongeren bij elkaar gekomen met de gedachte: hé, dit lijkt ons leuk, laten we dit doen”, vertelt Wolters.
De parochie van Leiden biedt ondersteuning, maar het evenement rust voor het grootste deel op de schouders van de vijf organisatoren. “Voor ons is het ook een beetje nieuw”, zegt Van ’t Klooster. De dag zal voornamelijk de bekende formule volgen, waarbij de deelnemende jongeren eerst aansluiten bij een Mis en daarna naar Leidschendam trekken voor het toernooi.
“We hebben ook de wisselbeker die vroeger gebruikt werd boven water gekregen; die wordt straks ook weer uitgereikt aan de winnaars.” Dit jaar zal de Mis niet in Leiden maar in Voorburg meegevierd worden, aangezien de Leidse binnenstad op 11 mei door een ander sportevenement onbereikbaar is: de Leidse marathon.
“Wat de deelnemers met name kunnen verwachten is gezelligheid: tijdens het sporten, tijdens het opbouwen en de warming-up, en tussen de wedstrijden door. Je kunt leeftijdsgenoten leren kennen op een ontspannen, rustige manier, met een stukje teambuilding”, legt Wolters uit.
“Het is daarmee wat anders dan een Katholieke Jongerendag of een evenement vanuit een instantie. Die zijn vaak wat meer gericht op de inhoud, terwijl wij de focus echt willen leggen op gezelligheid en onderlinge binding.”
“Dat is inderdaad ons doel: katholieke jongeren op een laagdrempelige manier samen krijgen, zonder dat de focus te veel op het geloof ligt”, aldus Van ’t Klooster. “Natuurlijk is het een verbindende factor, maar op deze manier kunnen mensen die zichzelf als wat meer of juist wat minder gelovig beschouwen zich allemaal welkom voelen.”
Jongerenactiviteiten waarbij de nadruk primair op ontmoeting ligt zijn dun gezaaid in katholiek Nederland, zien de organisatoren. “Bij veel evenementen ligt de focus sterk op de inhoud, maar er zijn er weinig die vooral voor ontspanning bedoeld zijn”, zegt Van ’t Klooster.
“Katholieke jongeren wonen vaak ver van elkaar af en moeten meestal een stukje of een stuk reizen om leeftijdsgenoten te ontmoeten”, vult Wolters aan. “Als ze elkaar zien, is het vaak bij een inhoudelijke activiteit. Wij bieden nu de mogelijkheid om ergens samen te komen, daar te sporten en het leuk te houden – zonder een bepaalde inhoud.”
De organisatie richtte zich aanvankelijk op deelnemers tussen de zestien en dertig jaar. “We hebben de leeftijdsgrens verlaagd naar twaalf jaar, omdat we de vraag kregen of tieners ook mee mochten doen. Dat vinden we natuurlijk alleen maar leuk”, vertelt Wolters. De organisatoren overwegen nog om tijdens het toernooi een aparte tienerpoule te laten spelen.
En ook wie nog nooit op een volleybalveld heeft gestaan, is welkom: “We verwachten niet dat je zelf volleybalervaring hebt; de helft van de organisatie heeft dat ook niet”, zegt Van ’t Klooster. “Als je maar gezellig meedoet.”
Het Katholiek Volleybaltoernooi heeft een hoog ‘voor jongeren, door jongeren’-gehalte. “Als organisatoren doen we hiermee ook nieuwe vaardigheden op; dit is voor ons leerzaam om te doen”, legt Wolters uit.
“Ik denk dat we ook goed kunnen aanvoelen wat andere jongeren willen, wat ze nodig hebben en waar we de focus op moeten leggen. Het is misschien ook aantrekkelijker om tijdens zo’n dag op iemand af te stappen die net zo oud is als jij, die studeert of daar net klaar mee is. Dat maakt het laagdrempeliger om contact te zoeken.”
Voordat de eerste service geslagen kan worden moet er nog het een en ander gebeuren. Dat vindt het vijftal een mooie uitdaging, ook omdat de organisatie zelf soms een behoorlijke puzzel kan zijn: de leden doen dat naast een drukke baan of studie en wonen ook nog eens verspreid over Nederland. “Gaandeweg hebben we geleerd om op elkaar te bouwen”, zegt Wolters. “Dit biedt een mooie leercurve.”
Hij beschouwt het toernooi als een succes wanneer de deelnemers naderhand met een goed gevoel naar huis gaan. “Als deelnemers nieuwe mensen hebben leren kennen, is dat al een overwinning. We moeten ergens beginnen. Daarna zien we wel verder.”
Het loopt nog niet storm met de aanmeldingen – volgens de laatste tussenstand hebben vier teams zich gemeld – maar Wolters en Van ’t Klooster maken zich geen zorgen. De ervaring leert dat pas in de laatste paar weken de meeste mensen zich aanmelden.
Een compleet team bestaat uit zes tot acht personen, maar ook kleinere teams en individuele spelers kunnen meedoen: zij worden bij een team ingedeeld. Dat draagt ook bij aan het doel van de dag: “Ook als je niet zo veel katholieke leeftijdsgenoten in je omgeving hebt, kun je meedoen”, vertelt Van ’t Klooster. “Dan leer je ook meteen nieuwe mensen kennen.”
Aanmelden als groep of individuele speler kan tot en met 20 april via deze link. Kijk voor meer informatie op Instagram en Facebook of mail naar katholiekvolleybaltoernooi@gmail.com.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.