Ervaringsdeskundigen en nieuwe gezichten trekken dit weekend naar de Missionaire Parochieconferentie in Veenendaal. Op de inmiddels vierde editie mag duidelijk zijn dat elk parochievernieuwingsproces uniek is.
Bidden is even pas op de plaats maken; heel wat geloofsgemeenschappen zijn binnen hun parochievernieuwingsproces op een punt gekomen waar reflectie niet mag ontbreken. Het thema van de conferentie die op 8 februari in Veenendaal plaatsvindt, sluit daarop aan: deze vierde editie focust op het belang van gebed voor een parochie die missionair wil zijn.
“Tijdens deze conferentie spreken we over het belang van persoonlijk en gemeenschappelijk gebed”, vertelt Harm Ruiter namens de organisatie. “De praktijk leert dat we vaak te druk zijn om te bidden. Moeder Teresa draaide dit om en zei: ‘Te druk om niet te bidden.’ Juist in de drukte moet het gebed ons fundament zijn, om vruchtbaar te kunnen zijn in al ons werk.”
Op de conferentie wordt daarom onder meer een nieuwe training over verschillende gebedsvormen gepresenteerd, die eerder heeft proefgedraaid in Lisse en Tilburg.
In 2022 vond de eerste conferentie van de Missionaire Parochie plaats, waarna heel wat parochies aan de slag gingen met de vernieuwingsideeën van de Canadese priester James Mallon. Een aantal geloofsgemeenschappen is dus al vier jaar bezig, waardoor goed te zien is hoe parochievernieuwingsprocessen concreet uitpakken.
“Het is vrijwel nooit een lineair proces, maar een van twee stappen vooruit en één achteruit”, zegt Ruiter. “Daarom komt een groep van parochies die al langer onderweg zijn ook tweemaal per jaar samen voor onderlinge uitwisseling van ervaringen.”
Hoewel er dus al heel wat ‘oudgedienden’ bestaan, betekent dat niet dat geloofsgemeenschappen die later zijn ingestapt of dat nog gaan doen een geëffende weg bewandelen. Er is veel materiaal en ervaring voorhanden, maar iedere parochie is anders.
Vernieuwing is dan ook geen kwestie van simpelweg knippen en plakken, legt Ruiter uit. “Cultuurverandering is nooit eenvoudig.” Daar komt Hadewijch Klaassen om de hoek kijken: als contactpersoon voor nieuwe parochies kijkt zij mee naar wat de volgende stap kan zijn.
“We merken dat het best ingewikkeld kan zijn om te zien wat een volgende stap is en om uit de verschillende instrumenten wegwijs te worden”, aldus Ruiter. “Hierbij is maatwerk behulpzaam.”
Op de avond voor de conferentie wordt een ontmoeting speciaal voor jongeren gehouden. Jonge mensen actief betrekken is essentieel voor het welslagen van parochievernieuwingsprocessen, denkt Ruiter. “In de parochie ervaren veel jongeren een generatiekloof. Tegelijkertijd kan deze groep vaak veel betekenen voor de opbouw van missionaire parochies.”
“We proberen daarom van twee kanten de verbinding te versterken: aan de ene kant moedigen we parochies aan om deze groep actief te betrekken, aan de andere kant sporen we jonge professionals aan om de verbinding met de parochie te zoeken. Zo kunnen generaties samen iets opbouwen.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.