fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Waar dient de anti-misbruikcommissie toe?

KN Redactie 19 februari 2016
image
Marie Collins, lid van de anti-misbruikcommissie bij de presentatie van de commissie in het Vaticaan (Foto: AP)

Zolang de Kerk niet in het reine komt met seksueel misbruik, zal zij erdoor gegeseld worden en zware wonden toebrengen aan haar eigen geloofwaardigheid. 

Dat betreft niet het onvrijwillige verlof van Peter Saunders, lid van de Pauselijke Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen en zelf slachtoffer van seksueel misbruik.

Scheldkannonade

Dat Saunders aan de kant is gezet hoeft niet te verbazen. Vorig jaar zomer hield hij een publieke scheldkanonnade tegen kardinaal Pell omdat deze als aartsbisschop fouten zou hebben gemaakt in een misbruikzaak.

Daarvan is voor de Australische onderzoekscommissie tot op heden niets gebleken. Maar Saunders ging zo tekeer dat Pell een smaadproces overwoog.

‘Links complot’

Kort daarop was de paus aan de beurt, toen deze ondanks talloze bezwaren – ook van bisschoppen – een bisschop benoemde die zelfs getuige zou zijn geweest van seksueel misbruik. Dat de paus na een persoonlijk onderhoud met Juan Barros van diens onschuld overtuigd was en sprak over een ‘links complot’, deed menigeen de wenkbrauwen fronsen.

Vaticanist John Allen vroeg zich vorig jaar zelfs af of het daarmee gedaan zou zijn met Franciscus’ populariteit. Hij signaleerde dat Vaticaanse medewerkers zich bezorgd afvragen of de paus afstand van het zerotolerancebeleid aan het nemen was.

Zorgen

Saunders ging zover de Heilige Vader zo’n beetje publiek ter verantwoording te roepen. Maar ook Marie Collins, zelf slachtoffer en eveneens lid van de zeventienkoppige commissie, verklaarde dat slachtoffers opnieuw genegeerd worden. In totaal uitten vijf commissieleden hun zorgen over de benoeming.

Preventief beleid

Het doel van de commissie is de paus te helpen bij het ontwikkelen van preventief beleid. Daarnaast worden wereldwijd op uitnodiging bisschoppenconferenties bezocht en geïnformeerd. Maar vreemd genoeg ontbrak een workshop best practices in de sinds 2001 gebruikelijke Romeinse stoomcursus voor nieuwe bisschoppen, signaleert opnieuw John Allen.

Seksueel misbruik stond wel op de agenda, maar alleen de kerkrechtelijke kant van de zaak. Niet hoe je signalen kunt herkennen, hoe je moet reageren, valkuilen enzovoorts. Het ontlokt Allen zelfs de vraag waar de commissie eigenlijk nog toe dient.

Verschillen

Zijn collega Inés san Martin van Crux somt in haar verslag op dat alleen al in de VS volgens officiële schattingen 1,8 miljoen misbruikslachtoffers zijn, een op de zes jongens en een op de vier meisjes jonger dan 18.

Wacht eens even: dat is bijna 17, respectievelijk 25%. Van de slachtoffers van kerkelijk misbruik in de VS was ruwweg 80% jongen, waarvan 80% adolescent. Waar komen deze significante verschillen vandaan? Om maar te zwijgen van de klaarblijkelijke kerkelijke onwilligheid om echt door te tasten.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21