<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Loyale kritiek

KN Redactie 6 oktober 2016
image
'Serieuze en trouwe katholieken uiten nu in alle loyaliteit kritiek op de paus' (Foto: AP)

Met zijn boek What Pope Francis Really Said (‘Wat paus Franciscus werkelijk zei’), doet de katholieke publicist Tom Hoopes een oproep aan alle katholieken om zich achter de paus te scharen.

Wij mogen ons niet door de media wijs laten maken dat de paus de Leer verandert. Blijf daarom trouw aan de Leer en aan de paus en houd op zijn gezag te ondergraven, aldus Hoopes.

In de genen

Het is een herkenbaar geluid. Het zit katholieken in de genen om je achter de paus te scharen. De paus, dat is je trots en je behoud, in hoge mate boven twijfel verheven, zeker na grootheden als JPII en Benedictus XVI. Kritiek, vrijwel altijd eenzijdig uit progressieve- of traditionalistische hoek, hoorde erbij en leek futiel.

Maar het zijn nu niet meer de ‘usual suspects’ met hun stokpaardjes, maar serieuze en trouwe katholieken die in alle loyaliteit kritiek uiten waar nauwelijks een speld tussen te krijgen is.

Vragen stapelen zich op

Aanvankelijk verscheen die kritiek vooral in de vorm van nederig vragen om opheldering, maar naarmate die uitbleef is die aangezwollen tot een niet te negeren fenomeen.

En de vragen stapelen zich alleen maar op. Of dat nu gaat over het klimaat, de vluchtelingen, het benoemingsbeleid, de publieke reprimandes, onduidelijke uitspraken, ‘wilde interviews’, de communie voor hertrouwd gescheidenen of de samenwerking met bevolkingsreductionisten als Jeffrey Sachs.

Loyale katholieken

We zien loyale katholieken, verenigd in de Voice of the Family, maar ook namen als George Weigel, Ross Douthat, Samuel Gregg, Sandro Magister, Robert Spaemann, Josef Seifert en vele anderen van naam en faam afstand nemen van posities die paus Franciscus direct of indirect vertolkt.

Bij commentatoren Phil Lawler en Jeff Mirus van CatholicCulture was de worsteling tussen trouw aan geloof en gezond verstand enerzijds en loyaliteit aan de paus anderzijds zichtbaar. Het leidde Lawler uiteindelijk tot de conclusie dat de paus zelf zijn eigen gezag en daarmee zijn rol als teken van eenheid ondergraaft.

Hertrouwd gescheidenen

Dat is eigenlijk ook wat vaticanist John Allen, die zich al een tijd opvallend op de vlakte houdt, schetst. Met zijn recente brief aan de Argentijnse bisschoppen over de communie voor hertrouwd gescheidenen, kiest paus Franciscus een tegenovergestelde positie als bijvoorbeeld de bisschoppen van Alberta en de Northwest Territories (Canada) en vele individuele bisschoppen en kardinalen.

Daarmee levert hij deze gevoelige materie, waar de Kerk een eeuwenoude duidelijke en herhaaldelijk gearticuleerde Leer heeft, over aan de wil van individuele bisschoppen of van hun priesters die ervoor kiezen ‘de paus te volgen’.

“Daarmee zet de paus de deur open voor theologische strijd”, concludeerde de Duitse kerkjurist Georg Bier onlangs. Het is de moeilijk te verteren realiteit waar we in leven en die nog niet tot Tom Hoopes lijkt te zijn doorgedrongen. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.