<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Nooit genoeg van Maria

KN Redactie 8 september 2016
image
'De wereld wordt mooier met méér Maria' (Foto: AP)

Brexit, Trump en Turkse facties die elkaar bestrijden, óók in Nederland: de wereld kan wel wat meer Maria gebruiken.

Terug van vakantie heeft u wellicht ook op de kalender gekeken. Om te zien wat er de komende tijd staat gepland in het huis en op het werk. Mijn oog viel op de komende maand oktober, de tweede Mariamaand.

Verbindende figuur

Wat mij betreft, mag elke maand een Mariamaand zijn. We kunnen nooit genoeg krijgen van de moeder van Jezus. Maria is een prachtige verbindende figuur. Ze staat tussen de mensen, Jezus, God en de Heilige Geest. Een symbool voor onuitputtelijke liefde voor kinderen, voor God, voor alle anderen.

Ze had zelf helemaal geen gemakkelijk leven, maar Maria bleef standvastig vol geloof, hoop en liefde. Ze wilde niet zelf op de voorgrond komen, maar dienen. In Lucas 1 noemt ze zich zelfs bescheiden “de minste dienares van de Heer”. Daarmee is ze een voorbeeld en de hoogste heilige.

Gebedsplaatsen

Ze geeft het gevoel dat iemand naast je staat. Zo is Maria een verbintenis met de Krachtbron daar boven. Wie tot Maria bidt, merkt dat de gebeden toch in zekere mate verhoord worden. Daarom ben ik zo blij met de tientallen Mariakapellen in mijn regio Twente. Onze streek is gezegend met zoveel goed verzorgde gebedsplaatsen op straathoeken. Maria heeft ook een prominente plaats in de katholieke kerken bij ons.

Helaas moet de ene na de andere kerk sluiten. Het zijn de mensen die de kerken verlaten, niet dat God ons verlaat. Het geloof is nog lang niet weg, dat is mijn stellige overtuiging. Er komt vast een tijd dat we weer nieuwe kerken en kapellen bouwen.

Prachtige ontwikkeling

De interesse blijft namelijk levend: dat zie je bijvoorbeeld aan Lourdes: waar het eerst vooral katholieken zijn die deze bedevaartsplaats bezoeken, komen er nu ook anderen. Een prachtige ontwikkeling, die weer een band schept. Zo veel toeristen bezoeken per dag de Sagrada Familia-kathedraal in Barcelona, die nog in aanbouw is. En daar worden heel wat kaarsjes opgestoken.

Zelf kom ik uit een katholiek nest, bij ons thuis waren Maria en het geloof als een schijnend licht op ons levenspad. En daar ben ik trots op. We kregen als opdracht mee om net zo verbindend te zijn als Maria.

Ook nu bidden we als gezin, zelfs met kleinkinderen Jet, Lente en Toon, het weesgegroetje voor het eten. Dat is een vaste kracht. Afgelopen zondag vroeg een van mijn kinderen of ik nog Lourdeswater had. Dat in het wijwaterbakje te doen als dank of ondersteuning, is een mooie traditie. Het geeft ons houvast en verbintenis.

Meer Maria

Dat geeft geborgenheid waarvan ik merk dat mensen het weer opzoeken, zeker nu de spanningen toenemen. Ik zie dat de bakjes weer meer worden verkocht, ook bij ons in Noord-Europa.

U ziet vast ook dat de wereld vandaag wel wat meer ‘Maria’ kan gebruiken. Want in plaats van de verbindingen te versterken, zien we juist dat velen de banden verbreken.
We zien dat de Britten uit de Europese samenwerking stappen. We zien dat de Amerikaanse presidentskandidaat Trump een muur wil bouwen met Mexico plus alle moslims wil tegenhouden. We zien dat Turkse gemeenschappen elkaar bestrijden, ook binnen Nederland.

Onzekerheid

In de zomervakantie merkte ik dat mensen onzekerder zijn geworden. We hebben – zeker in Europa – decennia geen oorlog gehad. maar nu komt de angst weer boven. De spanningen nemen wereldwijd toe.

Spanning is er in Nederland en Europa ook economisch: de meeste lonen, pensioenen, uitkeringen zijn al tijden niet verhoogd. Terwijl allerlei voorzieningen worden wegbezuinigd, denk aan de thuiszorg. In de krant lezen we dan wel over bonussen voor de topmannen, over multinationals die belasting ontwijken en rijken die almaar rijker worden.

Donkere tijden

Terwijl Maria en het geloof ons juist de opdracht geven om te helpen en te binden. Onze paus Franciscus doet goed werk, maar we zien dat veel oorlogen gaan over geloof en macht. Daar is het geloof niet voor bedoeld. Christus is gestorven voor gelijkwaardige rechten en plichten voor ons allemaal.

Er is meer dat ons verbindt dan ons scheidt. In zulke donkere tijden kunnen we gelukkig bij Maria terecht. Niet alleen in de Mariamaanden mei en oktober, maar het hele jaar door. Niet alleen in Mariakapelletjes langs de weg, maar overal. Niet alleen wij als katholieken, maar iedereen.

De wereld wordt mooier met méér Maria.

Annie Schreijer-Pierik is lid van de CDA-delegatie in het Europees Parlement.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.