<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Alle vrouwen ‘progressief’? Zij heeft ook een ander verhaal

Annette van der Vliet 23 juni 2022
image
Foto: cathopic.com - alesandoval

Meer dan tweeduizend katholieke Nederlandse vrouwen namen deel aan de ‘luisterfase’ van de synode over synodaliteit. Dat is mooi, maar uit de resultaten volgt niet per se de conclusie die het Netwerk Katholieke Vrouwen trok.

Het Netwerk Katholieke Vrouwen is met enthousiasme aan het werk gegaan met de uitnodiging van paus Franciscus aan katholieken om hun stem te laten horen in het synodale proces. Het netwerk slaagde erin liefst 2238 vrouwen mee te laten doen aan een vragenlijst, boven verwachting veel. Het hieruit voortvloeiende rapport is onlangs aangeboden aan bisschop De Korte. Zij heeft een verhaal heet het, en het geeft, aldus het voorwoord, een stem aan vrouwen die diep verlangen naar een volwaardige plek in de katholieke Kerk.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ik heb het rapport gelezen en het is een prachtige weergave van wat er in de parochies leeft en bloeit onder heel veel betrokken vrouwen. Daar mogen de Nederlandse bisschoppen wat mij betreft het Netwerk Katholieke Vrouwen heel erg dankbaar voor zijn.

Zelfde cijfers, andere conclusie

Toch zijn er wel wat kanttekeningen te maken. Het rapport wekt de indruk dat alle vrouwen die mee hebben gedaan, de Kerk willen moderniseren en dat geloof ik niet. Ik ben van het andere uiterste in de Kerk, vertrouwd met Latijn en gregoriaans, en ken andere vrouwen die heel bewust kiezen voor de orthodoxie. Ik kom met dezelfde cijfers en citaten, tot een andere conclusie dan het netwerk.

Wat zie ik gebeuren? De makers van het rapport zien dat bijna alle vrouwen wel verbeteringen en wensen hebben voor de Kerk, en dat klopt. Daarna hebben ze gekeken welke verbeteringen het meeste zijn gevraagd, en dat is begrijpelijk. Maar waar zij alle informatie op een hoop gooien, zie ik een onderscheid tussen meer conservatieve en meer progressieve katholieke vrouwen, of zo je wilt traditioneel en modern of vrijzinnig en orthodox.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Die uitersten bestaan in elke religie en dus ook binnen de Kerk. Ik ben er, op grond van dit rapport, van overtuigd dat de meer conservatieve katholieke vrouwen de huidige rol van de vrouw in de Kerk prima vinden, bijvoorbeeld omdat ze vinden dat Jezus Christus het ooit zo heeft gezegd in het Evangelie.

Kerkpolitiek

In het rapport staat dat meer dan de helft van de vrouwen een andere rol willen voor vrouwen in de Kerk, bijvoorbeeld als priester of als leek in het bestuur (wat overigens al kan). Maar ongeveer vierhonderd vrouwen beantwoordde deze vraag helemaal niet. Daarnaast gaat een kwart van de vrouwen die de vragenlijst invulden, naar eigen zeggen incidenteel of niet naar de kerk. Ik denk dat we mogen veronderstellen dat zij voor modernisering zijn. Maar wat is het gewicht van hun mening, ten opzichte van vrouwen die trouw elke week gaan?

Zo bekeken is een kwart van de deelnemers ‘progressief’ en een trouwe kerkganger, en is de meerderheid van de trouwe kerkgangers die deelnam, eerder conservatief. Zij gaan met vreugde naar de kerk en willen iets heel anders onder de aandacht van paus en bisschoppen brengen: ze vragen bijvoorbeeld om meer kennis over God en geloof. Deze groep vrouwen wordt nu in dit rapport gebruikt voor kerkpolitiek met een heel ander doel.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het lijkt mij eerlijker om aan bisschop De Korte en aan paus Franciscus te schrijven dat er onder de vrouwen in de katholieke Kerk in Nederland een grote diversiteit aan meningen bestaat. Die loopt uiteen van een groep die verlangt naar een betere plek voor vrouwen in de Kerk, en een groep waarvan de leden zich als vrouw nu al op hun plek voelen in de Kerk, en die vooral meer willen weten over het geloof en over de Bijbel. Een groep ook, die vindt dat de Kerk geen democratie is: het gaat in het synodale proces uiteindelijk niet om stemmen tellen.

Basis voor geloofsgesprek

Het is opvallend dat de progressieve vrouwen gehoord willen worden, maar zelf niet zo goed lijken te luisteren naar wat hun conservatieve geloofsgenoten denken, en wat hen heeft bewogen om de vragenlijst in te vullen.

Dat is een gebrek aan kennis, maar we hoeven de synode gelukkig niet af te wachten om daar wat aan te doen. Als alle katholieke vrouwen, links en rechts, progressief en conservatief, vrijzinnig en behoudend, zich samen zouden buigen over bijvoorbeeld de YouCat, hebben we een mooie basis voor een geloofsgesprek en kunnen we elkaar in de toekomst beter begrijpen. De Kerk in Nederland zal er een betere plek van worden.

Annette van der Vliet is betrokken parochiaan.

Deze opiniebijdrage verschijnt in KN van deze week. Meer nieuws, opinie en inspiratie lezen? Klik hier voor een gratis kennismaking met Katholiek Nieuwsblad.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.