<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Behoud de VBOK – juist nu!

Paul Lieverse 6 mei 2019
image
Foto: Flickr.com - CCBY Tatiana Vdb

De VBOK moet niet opgaan in Siriz, zoals het bestuur wil. Het is tijd voor volledige ontvlechting van die twee, zodat ze beide tot hun recht kunnen komen.

De Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK) bracht vrijdag naar buiten dat een ingrijpende wijziging in de opzet aan de leden gaat worden voorgelegd. Kort gezegd houdt het voorstel in: VBOK-leden worden één op één donateur van Siriz en VBOK verdwijnt. Maar wat is VBOK, wat is Siriz en wat speelt hierin mee?

De pro-life gedachte

De VBOK werd bijna vijftig jaar geleden opgericht als reactie op de legalisering van abortus. De achterban – van katholiek tot reformatorisch en evangelisch – herkende zich in de missie: opkomen voor het ongeboren leven, de jonge moeder hierbij helpend. Want terwijl velen de ‘baas in eigen buik’-gedachte te grof vonden, groeide in Nederland de opvatting dat kiezen voor abortus primair een zaak van de moeder is.

De VBOK handelde vanuit een andere, de pro-life gedachte: het door God gegeven leven verdient koestering, eerbied, bescherming en liefde – ook als het even niet uitkomt. En de VBOK probeerde op dit punt ook buiten de eigen kring de meningsvorming te beïnvloeden.

Gefronste wenkbrauwen

Vanwege de activistische uitstraling werd in 2010 Siriz opgericht, maar de reden hiervoor bleef erna steeds weer voor verwarring zorgen. Siriz zou om de meer neutrale naam de huiver bij hulpverleners en hulpvragers om voor hulp aan te kloppen moeten wegnemen.

Maar de ‘opsplitsing’ tussen VBOK en Siriz veroorzaakte ook gefronste wenkbrauwen. Is Siriz nog wel een pro-life-organisatie?, zo klonk het. Mede door deze argwaan liep het ledental van VBOK verder terug. En het minder zichtbaar zijn in het publieke debat of bij voorlichtingsavonden in gemeenten en parochies, deed de vereniging evenmin goed.

Het huidige voorstel om met één label verder te gaan, is om die onduidelijkheid van zich af te schudden wel begrijpelijk. Maar is het ook het beste?

Kritiek op Siriz

De laatste tijd heeft Siriz opnieuw met kritiek te maken, nu vanuit de Tweede Kamer. Die vindt ‘neutraliteit’ voorwaarde voor subsidieverstrekking. De band met VBOK gaat knellen, ook al is Siriz er financieel afhankelijk van. Eerst wordt van de directeur ‘kenniscentrum’ afscheid genomen en nu wordt de hele VBOK opgeslokt, al stelt bestuurder Ronald Zoutendijk dat de veranderingen volgen op een veel langere interne discussie.

Er zijn trouwens niet alleen kritische geluiden op de koers die nu voorgesteld wordt. Zo meent oud-VBOK-bestuurder Ad de Boer dat het anti-abortus-imago van de VBOK de hulpverlening door Siriz altijd gehinderd heeft. Verder meent hij dat het maatschappelijk debat over ongeboren leven en over alternatieven voor abortus ook gevoerd kan worden door organisaties zoals de NPV en het Lindeboom Instituut.

Oog voor moeder, partner én kind

Toch wordt met de voorgenomen opheffing van VBOK bij mij een vrees bevestigd die in de achterban al langer leefde. Namelijk dat het accent geheel komt te liggen op ‘neutrale’ hulpverlening bij onbedoelde zwangerschap, vanuit een pro-choice visie.

Natuurlijk is hulp- en zorgverlening een goede zaak. Ook leden van CMF Nederland – onze vereniging van christen artsen – verlenen dagelijks zorg bij ongewenste zwangerschap. Maar zorg moet oog hebben voor moeder, partner én kind – dat is niet anders wanneer de zwangerschap onbedoeld is en daardoor het leven van betrokkenen op zijn kop wordt gezet.

Ontvlechting VBOK en Siriz

Ik pleit daarom voor een andere optie: Maak de ontvlechting van VBOK en Siriz compleet. Siriz concentreert zich op voorlichting en hulpverlening op de manier waarop zij deskundigheid heeft verworven. VBOK keert terug naar de missie waarmee ze bekend en groot werd: opkomen voor het ongeboren leven. Leden van VBOK weten dan wát ze steunen met hun lidmaatschap en donatie.

Ironische bijkomstigheid is dat een ontvlechting ook meer in de lijn ligt van waar niet-christelijke Tweede Kamer-partijen op aandringen, zij het om andere beweegredenen. Partijen als VVD en GroenLinks zien in versmelting van de beide organisaties een dreiging dat Siriz ‘te pro-life’ wordt – een impliciet compliment voor de VBOK.

Paul Lieverse is voorzitter van Christian Medical Fellowship Nederland.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.