<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Christenen Noord-Syrië de dupe van Turks schaakspel rond NAVO

Benoit Lannoo 23 mei 2022
image
Archiefbeeld: de Turkse president Erdogan inspecteert de wacht bij zijn paleis in Ankara. Foto: CNS - Kayhan Ozer/Presidential Press Office handout via Reuters

Met de snelle integratie van Finland en Zweden in de NAVO dreigt collateral damage voor de christenen aan de zuidelijke grenzen van Turkije.

De Turkse president Erdoğan is een uitstekend schaker. Hij denkt altijd twee stappen vooruit als hij zijn stukken op het internationale schaakbord verplaatst.

Terroristen hier, terroristen daar

Meteen na de Russische inval in Oekraïne wist hij zich handig in the picture te spelen door de eerste gesprekken tussen beide partijen te faciliteren. En zo was hij er ook als de kippen bij om als belangrijke NAVO-lidstaat zijn voorwaarden op te leggen aan een eventuele toetreding van nieuwe Scandinavische partners: Finland en Zweden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Zoals vaker roert Erdoğan ook hierbij met veel bombarie de anti-PKK-trom: Koerdische terroristen hier, Koerdische terroristen daar.

Chantage

Een wat aandachtiger toeschouwer merkt op dat hij de beweging van de invloedrijke islamitische denker Fethullah Gülen op dezelfde hoogte plaatste: deze zou de aanstoker zijn van een verijdelde staatsgreep in Ankara in juli 2016; alle Gülen-aanhangers zijn dus terroristen, wat volgens Erdogan hard optreden rechtvaardigt.

Maar heeft iemand al opgemerkt dat ook de eeuwenoude christelijke aanwezigheid in de vallei van Eufraat en Tigris weer collateral damage lijkt te worden als de Navo aan Erdoğans chantage toegeeft? Want Erdoğan misbruikt nu de discussie over de toetreding van Finland en Zweden om zijn inval in en feitelijke bezetting van Noord-Syrië te legitimeren.

‘Vrede brengen’

Donald Trump had nauwelijks de Amerikaanse troepen uit Syrië teruggetrokken toen Turkije in oktober 2019 het noorden van Syrië binnenviel. “We willen vrede brengen in de regio door de lokale gemeenschappen te bevrijden van terroristen”, zei de Turkse president toen op Twitter.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In de praktijk heeft Erdoğan het er niet zozeer gemunt de restanten van Islamitische Staat (Daesh luidt het Arabische letterwoord), maar vooral op de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) die er eerder Daesh wisten te verslaan.

Christelijke strijders

Binnen deze SDF-coalitie spelen de Syrische-Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) een hoofdrol en deze zijn inderdaad de Koerdische autonomiegedachte zeer genegen. Maar onder de 60.000 strijders van de SDF-coalitie zijn er ook Turkmeense en Arabische militieleden – hoofdzakelijk soenitische moslims – én christelijke strijders.

Deze laatsten, verenigd in de Syriac Military Council, zijn etnische Arameeërs, Assyriërs en Armeniërs uit Noordoost-Syrië. En ja, zij zijn doorgaans de Syrische president Bashar al-Assad trouw gebleven.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Afgelopen weekend nog bombardeerden Turkse drones weer talloze dorpen nabij Tel Tamr aan de Khaboer, vijftien kilometer stroomopwaarts van Al-Hassakah. Deze noordoostelijke uithoek van Syrië wordt bevolkt door zowel Koerden als Arabieren, maar van oudsher ook door christenen.

Traumatisch

De christelijke aanwezigheid in de regio is eeuwenoud. De meeste families die er nu wonen, weken echter naar de regio uit nadat zij in de jaren twintig van de vorige eeuw uit het zuiden en oosten van Turkije werden verjaagd. De Turkse bombardementen zijn traumatisch voor hen, want hun voorouders werden ook al door Turken opgejaagd.

De schaarse christenen in Zuid-Turkije en grotere groepen overlevenden van de Armeense en Assyrische genocides in buurlanden Syrië en Irak, komen telkens weer terecht tussen hamer en aambeeld van Turks nationalisme, Koerdisch onafhankelijkheidsstreven en islamistische terreur.

https://www.kn.nl/donaties/

En het Westen trekt zich er niks van aan. Er is veel reden om te vrezen dat Turkije in de onderhandelingen over Zweeds lidmaatschap van het Noord-Atlantisch bondgenootschap weer zonder meer wegkomt met dit voortschrijdende geweld tegen de christenen aan zijn grenzen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.