<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

En wie stelt de kritische vraag aan de journalist?

Andre van Aarle 1 april 2021
image
Journalisten ondervragen kerkgangers in Krimpen aan den IJssel. De media-aandacht voor de in coronatijd geopende gereformeerde kerk zou uitlopen op schermutselingen tussen kerkgangers en verslaggevers. Foto: Tobias Kleuver, ANP

Journalisten moeten hun werk kunnen doen, geweld is nooit goed te keuren. Maar kunnen we het ook even hebben over de wijze waarop de media argeloze kerkgangers belaagden laatst in Urk en Krimpen aan den IJssel?

Heel Nederland buitelt over de twee kerken heen. Urk en Krimpen aan den IJssel. Zelfs vanuit allerlei christelijke hoeken gaan dominees, ouderlingen, presentatoren diep door het stof vanwege de agressieve bejegening van journalisten daar.

Verschuiving

Journalisten moeten hun werk doen. Media zijn belangrijk in een democratie. Maar er is wel een verschuiving. De media zijn gaan regeren. En wie controleert de journalist? Mag je nog kritisch zijn tegen de wijze waarop journalisten werken? Nee, lijkt het antwoord te zijn. Want als je dat nu doet, dan keur je het geweld goed. Iedere vorm van nuance is verdwenen.

“Als je echt wil weten wie deze mensen zijn, maak dan een afspraak met een dominee of ouderling op een doordeweekse dag, en ga rustig en gelijkwaardig in gesprek”

Inderdaad, geweld is slecht. Je blijft met je handen van mensen en spullen af. Maar zulke incidenten uit Krimpen en Urk laten ons ook zien dat journalisten niet meer weten hoe de samenleving in elkaar zit.

Bont spektakel

Een samenleving is geen eenheidsworst. Ook het publieke terrein is geen eenheidsworst. Manieren van leven, van visie op het leven, van godsdienst en de uitingen daarvan, de seculiere visie en de manier waarop we naar de ander kijken – het is een bont spektakel. En dat mag. Ja dat moet zelfs in een vrije samenleving.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De vraag is: snapt de journalist dat? En mijn vraag daarnaast is: wanneer is voor een journalist iets nieuws en wat wil hij of zij met een verslag daarvan bereiken? Wat wil je als journalist te weten komen? We hebben hier te maken met Urk (Gereformeerde gemeente) en Krimpen aan den IJssel (Oud gereformeerde gemeente in Nederland). Twee kerkgemeenschappen, ontstaan na scheuring op scheuring met mensen die anders leven, geloven en doen dan veel andere Nederlanders.

Juiste manier van benaderen

Maar dat mag. Zij kennen een strikte zondagsheiliging. En zij zijn niet gecharmeerd van de seculiere media. Waarschijnlijk lezen zij het Reformatorisch Dagblad en het opinieblad Terdege. Ze hebben eigen scholen en kopen hun kleding bij eigen winkels. Zij gaan naar de kerk in cruciale tijden. Daarover wil je meer weten.

Dan lijkt het mij onzinnig om het op deze wijze te doen. Je moet immers een groep op de juiste manier benaderen. Dat leren psychologen, leerkrachten op basisscholen, eigenlijk weet iedereen dat. C’est le ton qui fait la musique. Als je wil weten wie deze mensen zijn, hoe ze leven en waarom zij naar de kerk gaan, dan kun je beter een afspraak maken met een dominee of ouderling op een doordeweekse dag en rustig vanuit gelijkwaardigheid in gesprek gaan. Dan krijg je nieuws.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Kloof tussen werelden

Om mensen, die op de voor hun heilige zondag argeloos naar de kerk wandelen, geen media gewend zijn, wellicht geen vlotte sprekers zijn, met camera’s te overvallen, een stok met een microfoon onder hun neus te duwen en te vragen waarom ze naar de kerk gaan, is niet beleefd en laat de kloof zien tussen de verschillende werelden.

Veel kerkgangers negeerden geschokt of verdrietig de journalisten, anderen waren geërgerd en een paar anderen verloren hun zelfbeheerding. En we zijn er. Ja, ze zijn fout. Schande. Je hoort altijd met je handen van elkaar en elkaars spullen af te blijven. Maar de vraag mag ook gesteld worden: journalist, wat wilde je weten en waarom op die manier?

André van Aarle is rooms-katholiek diaken in Langeraar e.o.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.