fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Getuig online! Onze jongeren zijn het waard

KN Redactie 26 juli 2018
image
Foto: AP

Jongeren zijn vergroeid met de digitale wereld, waar ze overspoeld worden met seculiere informatie. Zijn we als christenen bereid om die wereld te betreden en er openlijk van ons geloof te getuigen?

Connectie of isolatie? Perfectie of authenticiteit? Verslaving of alles met mate? Begin over sociale media en ik ben ervan overtuigd dat je mensen aan beide kanten van het spectrum aantreft. Los van je eigen standpunt, weet ik één ding zeker: de kracht van digitale netwerken in het leven van de jongeren van vandaag kan niet onderschat worden.

Obsessieve gebruikers

Jonge mensen zijn obsessieve gebruikers van alles wat maar enigszins digitaal is. En de seculiere wereld benut dat handig. Merken, lobbygroepen en media maken zo veel mogelijk gebruik van de sociale netwerken om hun invloed te vergroten en de manier waarop jongeren naar de wereld kijken te veranderen.

Jonge gelovigen weten dit ook en ze kijken naar de Kerk om hen te helpen hun plek op de digitale snelweg in te nemen. Bij de bijeenkomst afgelopen maart ter voorbereiding op de komende synode over jongeren, vroegen jongeren de Kerk om “haar kennis van technologie te verdiepen zodat ze ons kan helpen te onderscheiden hoe ermee om te gaan”. Ook vroegen jongeren de Kerk om internet te zien “als een vruchtbare plek voor de nieuwe evangelisatie”.

Zijn wij bereid om jonge mensen in de digitale wereld te ontmoeten en samen met hen op weg te gaan?

Een overtuigd ja

Ik hoop dat ons antwoord daarop ‘ja’ is, en een overtuigd ‘ja’, niet een ‘ja’ met tegenzin. We kunnen niet langer in onze kerken blijven zitten en wachten tot de jongeren ons weer terugvinden. We moeten de digitale snelweg op gaan en zoeken naar de jongeren die door dit ingewikkelde leven proberen te laveren.

We moeten die reis maken in de wetenschap dat het veel van ons zal vragen. Het dwingt ons om nieuwe manieren te vinden waarop we de technologie van vandaag kunnen gebruiken om inzicht te geven in de eeuwige waarheden. Het daagt ons ook uit om op een nieuwe manier naar onze taal te kijken. We moeten onze bronnen kennen, zodat we er zeker van kunnen zijn dat onze digitale aanwezigheid kan opboksen tegen de kwaliteit en kwantiteit van de seculiere aanwezigheid.

Dit alles kan lijken op een onoverkomelijke berg werk, maar ik ben ervan overtuigd dat God van ons vraagt om deze communicatiemiddelen te omarmen als een manier om zijn aanwezigheid kenbaar te maken in de wereld.

Effectief getuigen

Maar we moeten ons niet alleen op de sociale media begeven om daar content over het geloof te delen. Het is ook belangrijk om een voorbeeld te geven van hoe je deze middelen op een goede manier kunt inzetten.

it betekent dat we op sociale media campagnes moeten opzetten om jongeren te leren hoe we die media kunnen gebruiken om mensen in nood te helpen, en dat we een stem geven aan mensen die niet gehoord worden. Het betekent dat we campagnes moeten opzetten om jongeren aan te moedigen hun smartphones, tablets en laptops neer te leggen en open te staan voor ervaringen en ontmoetingen in het echte leven. Het betekent dat we effectieve manieren moeten zoeken om te getuigen van ons geloof.

Wrede reacties

Wat missie en getuigenis betreft, gaan jongeren momenteel door een crisis. Bang om openlijk van het geloof te getuigen op hun eigen sociale media-accounts, delen velen van hen alleen iets via persoonlijke berichtjes of e-mail.

Als onze gelovige en betrokken jongeren al bang zijn voor de wrede reacties als ze online van hun geloof getuigen, hoe kunnen we dan verwachten dat mensen die verder van de Kerk afstaan openlijk de dialoog aangaan, of de schoonheid ontdekken van wat de Kerk te bieden heeft?

Het uiteinde der aarde

Dit zijn grote uitdagingen, maar de kracht van de Heilige Geest is groter. Meer dan tweeduizend jaar geleden verlieten de leerlingen de zaal van het Laatste Avondmaal. Ze leerden ons hoe we erop uit kunnen gaan en een boodschap van hoop kunnen brengen. Ze gingen ieder naar hun eigen uiteinde van de wereld en brachten met hun woorden en getuigenis een boodschap van waarheid, goedheid en schoonheid. De digitale wereld vormt voor ons vandaag de dag de uiteinden van de aarde.

Sociale media gebruiken is niet het enige antwoord op de sterk gedaalde religiositeit onder jongeren. Jezus roept ons tenslotte niet op tot een relatie met onze digitale apparaten. Maar als we hopen op een wereld waarin meer jongeren het geschenk van een relatie met Jezus omarmen, dan moeten we Hem naar die plekken brengen waar zij hun eerste stappen kunnen zetten in het beluisteren van zijn verlossend woord. (Vert. SvdB)

Sarah Yaklic is werkzaam aan de Universiteit van Notre Dame. Ze is daar directeur van het Grotto Network, een digitaal platform voor jonge katholieken. Ze schrijft gastcolumns voor Catholic News Service.