<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Help bouwen in plaats van breken: relatietherapie hoort in het basispakket

Jan Hol 7 februari 2020
image
Relatietherapie is geen wondermiddel, maar er is toenemend bewijs dat goede therapieën liefdesrelaties duurzaam verbeteren. Foto: Gus Moretta - unsplash.com

Relatiebreuken kosten ons land jaarlijks naar schatting vijf miljard euro, relatietherapie vergoeden vanuit de basisverzekering veertig miljoen. Een simpel sommetje, dus waar wachten we nog op?

Er is goed en slecht nieuws over Nederland. Het goede nieuws is dat we nog altijd zoveel kunnen verbeteren in ons land. Het slechte nieuws is dat we er soms zo vreselijk lang over doen. Eerlijk is eerlijk: ik ben heel blij met ons land. Ik hou van de mensen, de dieren, de bossen, het water, het oranje, onze historie, onze vrijheden, de open stranden, de bolle westenwind. We bulken van de voorrechten.

Onrechtvaardig behandeld

Maar op mijn verlanglijstje voor Nederland staan ook nog wel een paar wensen. Eén ervan is dat de relatietherapie voor huwelijken weer in de basisverzekering komt. Of – dat is de andere mogelijke route – dat we besluiten de kosten hiervan aftrekbaar te maken van de belasting. Zolang we dat niet doen, voel ik me als gehuwde man eigenlijk niet rechtvaardig behandeld.

Dat zit zo: als geliefden besluiten dat het écht niet meer gaat en hun relatie beëindigen, komt daar veel bij kijken. Dat is echt geen pretje. Vrijwel niemand wordt verliefd en gaat trouwen met het vaste plan dat huwelijk op enig moment op een beroerde manier uit elkaar te laten vallen.

Investeren in een liefdesrelatie

Maar ons leven blijkt soms woest weerbarstig, en relatiebreuken komen voor. Partners kunnen de juridische kosten van het regelen van de ontbinding in ons land aftrekken van de belasting. Alle begrip. Maar dan zou het evenwichtig zijn als onze overheid ook de kosten van het investeren in een liefdesrelatie op dezelfde manier zou behandelen. Hetzij door een vergoeding vanuit de basisverzekering, hetzij door de kosten fiscaal aftrekbaar te maken (beide tot een bepaald maximum).

We helpen partners nu dus wél bij het breken van hun relatie, maar níet bij het opbouwen ervan.

“Nú is de tijd om partijen én toekomstige Kamerleden te laten weten dat u vindt dat de kosten van relatietherapie vergoed moeten gaan worden”
- Jan Hol, voorzitter Stichting Marriage Week Nederland

Het ‘grappige’ is dat veel politici in Den Haag precies weten wat dit zou kosten: ongeveer euro 40 miljoen per jaar. In de zorg in ons land gaat jaarlijks bijna 100 miljard euro om, in de basisverzekering enkele tientallen miljarden euro’s. Maar toch is er tot nu toe onvoldoende politieke steun voor de toevoeging van relatietherapie aan de basisverzekering.

Sociaaleconomische kosten van echtscheidingen

Het andere ‘grappige’ is dat de begroting van minister Wopke Hoekstra van Financiën er beter van wordt als we dat wél doen. Ook dat is een simpele rekensom.

Volgens onderzoeksbureau EconoVision bedragen de sociaaleconomische kosten van echtscheidingen in Nederland jaarlijks ten minste 5 miljard euro. Die kosten zitten in onder meer huursubsidies, extra uitkeringen, groter arbeidsverzuim, toenemende criminaliteit (vooral bij gescheiden mannen) en negatieve gezondheidseffecten (waardoor ook vaker een beroep op de huisarts wordt gedaan).

40 miljoen euro investeren in relatietherapie is nog geen 1% van de jaarlijkse maatschappelijke kosten van relatiebreuken. Dus waar wachten we nog op?

Positieve invloed relatietherapie

Natuurlijk, relatietherapie is geen wondermiddel. Maar we zien toenemend wetenschappelijk bewijs, onder meer van de Universiteit van Amsterdam, dat goede therapieën liefdesrelaties duurzaam verbeteren. De positieve invloed is er wel degelijk.

Partijen aanschrijven

Deze maanden werken onze politieke partijen aan hun programma’s voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Als het kabinet de regeerperiode volmaakt, vinden die in maart 2021 plaats. Ook selecteren de partijen in deze periode hun toekomstige volksvertegenwoordigers. Nú is dus de tijd om de partijen én de toekomstige Kamerleden te laten weten dat u vindt dat de kosten van relatietherapie vergoed moeten gaan worden.

Den Haag is gevoelig voor meningen uit de samenleving

Onze vertegenwoordigers in Den Haag zijn gevoelig voor meningen vanuit de samenleving. Soms duurt het even (zoals rondom het vuurwerkverbod), maar dan opeens kantelt de publieke opinie. Dat perspectief is er ook voor een vergoeding voor relatietherapie. De dag dat die werkelijkheid wordt, nodig ik mijn hele dorp uit voor een etentje.

Jan Hol is voorzitter van Stichting Marriage Week Nederland. De Marriage Week 2020 loopt van 7 t/m 14 februari.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.