fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Maak van Advent en Kerstmis niet één pot nat

Greg Kandra - CNS 1 december 2019
image
Foto: Waldemar Brandt - unsplash.com

Het is nog lang geen Kerstmis en we zijn nu al uitgeput. We hebben al te veel kerstliedjes op de radio gehoord en te veel kerstversieringen in de winkels gezien. We zijn doodgegooid met reclame en onze agenda loopt over van de afspraken. Is het al januari?

Te midden van al dit rumoer, vergeet je gemakkelijk een uiterst belangrijk onderdeel van de christelijke kalender: Advent. In een van mijn preken beklaagde ik me eens over de neiging om Advent en Kerstmis op een grote hoop te gooien. Het is toch één pot nat? Nou, nee.

Drie suggesties

Deze weken voor Kerstmis zijn bedoeld om juist die ene heilige dag heilig te maken. Advent roept ons op in vreugdevolle hoop te verwachten. Dorothy Day vergeleek de Advent ooit met een vrouw die een kind verwacht: “Ze leeft in een gewaad van stilte.”

Stilte? Dat is ver te zoeken deze dagen. Je vraagt je af hoe we het mysterie en de rust van deze mooie tijd kunnen terugwinnen. Hoe zorgen we ervoor dat Advent weer het verschil maakt? Ik doe drie suggesties.

In afwachting

Allereerst: ik woon in New York en Kerstmis is nu al overal. Het is opwindend en dodelijk vermoeiend tegelijk. Maar ik denk dat we al die drukte meer kunnen waarderen, als we proberen te zien wat er achter al die poeha schuilgaat. Net als tweeduizend jaar geleden, zijn we nog steeds in afwachting: van verlossing, van hoop. Meer nog, wij zijn wanhopig in afwachting van licht.

Zoveel van wat we deze dagen zien, vervult die aloude behoefte om licht te brengen in deze donkere tijd van het jaar. Gods eerste woorden in de Bijbel worden in december ons aller motto: Laat er licht zijn! Als we deze weken al die uitbundige lichtjes tegenkomen, zien we iets dat de schepping bevestigt en dat zegt dat er, ondanks alles, licht zal zijn.

We mogen hierin een teken van hoop zien. En Advent gaat over die hoop. Alles wat we zien, weerspiegelt dat. Het is allemaal een gebed van verlangen.

“Draai de volumeknop omlaag, zet de tv uit en leg je smartphone weg”
- Diaken Greg Kandra

Zoek de stilte op

Ten tweede: de kerstmuziek is overal te horen, ook tijdens de Advent. Daarbovenop komt nog al het geluid van, tja, het leven: televisie, internet, sociale media. Die schreeuwen voortdurend om onze aandacht. Waar is die heilige stilte waar Dorothy Day over schreef?

We moeten ernaar op zoek gaan, wanneer en zo vaak we maar kunnen. Dat kost moeite, maar het is het waard. Draai de volumeknop omlaag, zet de tv uit, leg je smartphone weg en dim de lichten. Doe je best om van deze weken een tijd van rust en vrede te maken. Maak elke dag even tijd om die heilige stilte te beleven en sta biddend stil bij andere dingen dan de cadeaus die je nog moet kopen.

Toen Jezus nog leefde, kende de wereld ook lawaai, afleiding, conflicten en problemen. Hij kwam te midden van dit alles. Hoe kunnen we ons vandaag de dag voorbereiden om Hem nu te ontvangen?

Laat het los

Tot slot: laat het los. Te druk? Afgeleid? Sommige dingen kunnen wachten tijdens deze drukke tijd van het jaar. Toen ik jong was, kregen we de kerstboom pas een of twee dagen voor Kerstmis binnen. Dat maakte de laatste uren voor kerstavond tot een prachtige ervaring.

Het leerde me ook het belang van geduld, iets dat centraal staat bij Advent. De versieringen en de cadeaus kunnen wachten. Dit is immers een tijd van verwachting.

Kersttijd

Bovendien: de tijd die volgt na 25 december bevat meer moois dan de seculiere wereld denkt. Een paar jaar geleden zei kardinaal Timothy Dolan van New York op de radio: “Waarom schrijft niemand devoties of gebeden voor de kersttijd. Dat is een liturgische tijd! Die gaat nog wekenlang door.”

Hij heeft een punt. Ik vind het altijd treurig om te zien dat de kerstbomen al voor oudjaar op straat liggen. De kersttijd loopt door tot aan het hoogfeest van de Doop van de Heer op 12 januari.

Omarm de stilte

Als we een beter gevoel ontwikkelen voor de tijd van Advent en die van Kerstmis, gaan we ook begrijpen waarom elk van die tijden belangrijk is. Leg de kerstkaarten dus even terzijde en beleef deze tijd in dankbaarheid en verwondering over de vreugde die komen gaat. Onderga het speciale karakter van deze tijd, koester die en omarm de stilte ervan. Of zoals het kerstliedje luidt: Have yourself a merry little Advent. (Vert. SK)

Greg Kandra is diaken van het Amerikaanse bisdom Brooklyn.