fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Mooi, die top. Maar in Noord-Korea verandert nog niets

KN Redactie 28 juni 2018
image
Een vrouw leest in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang de krantenkoppen over de ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un. (Foto: AP)

Zeker, er is de laatste tijd veel opvallends gebeurd rond Noord-Korea. Maar in de praktijk is er voor de lijdende Noord-Koreaanse bevolking, onder wie ook zwaar vervolgde christenen, nog niets veranderd.

Veel euforie was er de afgelopen weken over de toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea. We zagen taferelen die niemand een jaar geleden had durven voorspellen. Ook ik vond het fascinerend om te zien hoe de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un en de Amerikaanse president Donald Trump elkaar vriendschappelijk de hand schudden.

Wie had dit kunnen bedenken? Erg opmerkelijk is het, zeker als je je realiseert dat we een paar maanden geleden aan de rand van een kernoorlog stonden.

Naïeve reacties

Tegelijkertijd verbaasde ik me over de soms wat naïeve reacties, ook onder christenen. Op de website van Charisma News schrijft journalist J. Lee Grady een artikel onder de kop ‘Noord-Korea zal de deuren voor het christendom openen’. Grady betoogt dat dit het moment is waar Noord-Koreaanse christenen al jaren voor gebeden hebben. Dat dit het begin is van een proces waardoor er meer ruimte zal komen voor het Evangelie.

Hebben Noord-Koreaanse christenen werkelijk voor dit moment gebeden? Uit het artikel blijkt niet dat Grady ook maar één Noord-Koreaanse christen heeft gesproken die hem dit heeft verteld.

Geestelijk benaderen

Stichting De Ondergrondse Kerk werkt al jaren onder Noord-Koreaanse christenen. Vanuit Zuid-Korea proberen we Noord-Korea te bereiken met de bijbelse boodschap. Eric Foley, directeur van onze lokale partnerorganisatie, leerde me dat je zaken die met Noord-Koreaanse christenen te maken hebben het beste kunt begrijpen en interpreteren door bij die christenen zelf te rade te gaan. Dagelijks spreekt Foley met hen. Volgens hem is deze top helemaal geen vervulling van iets waar Noord-Koreaanse christenen al jaren voor bidden. Sterker nog, ze zijn sceptisch over wat er de afgelopen weken is gebeurd.

Hebben ze dan echt niet gebeden voor een kernwapenvrij Noord-Korea? Nee, dat is inderdaad niet hun gebed geweest. Noord-Koreaanse christenen zijn niet naïef of wereldvreemd, maar willen ons leren dat we ‘het Korea-probleem’ primair geestelijk moeten benaderen.

Symptomen bestrijden

Het Noord-Koreaanse regime is een duivelse macht die de eigen bevolking al vele jaren onderdrukt. Het opbouwen van spanning rond het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma is daar slechts een symptoom van. Doordat allereerst over symptomen wordt gepraat, bestaat het risico dat de grondoorzaak over het hoofd wordt gezien.

Noord-Koreaanse christenen hebben de vaste overtuiging dat alleen de kracht van het Woord van God hun land en ook hun leider kan veranderen. Dat is waar ze al jaren voor bidden. Het enthousiasme bij veel westerse christenen over de Korea-top wordt wellicht ingegeven door de gedachte dat als er met Noord-Korea overeenstemming is bereikt over het opruimen van de kernwapens, automatisch het gesprek over de mensenrechten gevoerd zal worden.

Dat is echter een vergissing. Als we naar onze Noord-Koreaanse broeders en zusters luisteren, horen we dat we het kwaad dan erg onderschatten.

Pragmatisme

Niets wijst erop dat de huidige gesprekken iets zullen veranderen aan de situatie van christenen in het land, dat al jaren bovenaan de lijst prijkt van landen die christenen vervolgen. Kim Jong-un spreekt over vrede, terwijl zijn regime verantwoordelijk is voor het fysiek en mentaal mishandelen van miljoenen mensen.

Tot op heden is niet gebleken dat er sinds de Korea-top iets veranderd is in de houding van de Noord-Koreaanse leider ten opzichte van zijn eigen bevolking. Zijn verzoenende houding lijkt ingegeven door pragmatische overwegingen. De belabberde economische situatie in Noord-Korea, die mede wordt veroorzaakt door westerse sancties, kan een bedreiging worden voor zijn eigen positie. Dat interesseert hem meer dan vrede en rechtvaardigheid.

Groei

Kim Jong-un en zijn regime zijn nog niet veranderd en daarom blijven Noord-Koreaanse christenen

Onvermoeibaar bidden dat de leiders God leren kennen. Gods Woord heeft kracht, dat zien we als SDOK ook in een duister land als Noord-Korea.

Een groeiend aantal Noord-Koreanen bekeert zich tot het christendom. Ze horen de getuigenissen van christenen en zien hoe het Evangelie hun leven veranderd heeft. Ook vinden er bijzondere genezingen plaats, met als gevolg dat men Jezus Christus aanneemt als Zaligmaker.

God opent inderdaad deuren voor het Evangelie in Noord-Korea. Dit gebeurt echter eerder ondanks dan dankzij de twee Koreaanse leiders die spreken over denuclearisatie en het beëindigen van een oorlog. Laten we doorgaan met bidden dat de macht van de boze in Noord-Korea verbroken wordt. Dat is wat onze Noord-Koreaanse broeders en zusters ons voorhouden.

Richard Groenenboom is woordvoerder bij SDOK (Stichting de Ondergrondse Kerk).