De Vlaamse regering-in-wording buigt zich over nieuwe voorstellen om het levensbeschouwelijk onderwijs verder aan banden te leggen. Dit miskent de rol van religie in de samenleving, schrijven David Monjaerts en Tanguy Sarens in een open brief, en betekent een onnodige politieke inmenging in de opvoeding van onze kinderen.
Om de vijf jaar wordt het onderwijs in het vizier genomen tijdens de formatiegesprekken voor een nieuwe Vlaamse regering. Uit de formatienota waarmee de verschillende werkgroepen aan de slag gaan, blijkt dat er opnieuw verregaande voorstellen op tafel liggen.
Alweer wordt ons vrije onderwijs onder vuur genomen (en wil men levensbeschouwelijke vakken afschaffen in het gemeenschapsonderwijs, maar dat is een andere discussie).
Door verdere centralisering van het onderwijs verliezen de koepels geleidelijk hun autonomie, wat hun voortbestaan op lange termijn bedreigt. Bepaalde politieke partijen tonen hiermee hun wantrouwen tegenover besturen, directies en leerkrachten, en diegenen die elke dag het beste van zichzelf geven.
Het is belangrijk om te benadrukken dat consistentie in het onderwijsbeleid cruciaal is. Het gevaar bestaat dat met elke nieuwe regering de koers drastisch verandert, wat een lange termijnvisie bemoeilijkt.
Tijd dus om ons vrije onderwijs in de picture te zetten, in de eerste plaats de katholieke dialoogschool. Het katholiek onderwijs verwelkomt alle leerlingen, ongeacht hun achtergrond, en blijft trouw aan de kernwaarden: geloof, hoop en liefde. Ook scholen met andere overtuigingen, zoals joodse, islamitische en Montessori-scholen, streven naar inclusief en kwalitatief onderwijs, terwijl zij hun eigen culturele en morele waardenkader behouden.
“Een mens is meer dan louter een ‘homo consumens’ in onze samenleving”Tweet dit!
Want hoe men het draait of keert: zelfs drie eeuwen na het ontstaan van de Verlichting is religie nog altijd sterk aanwezig in Vlaanderen. Dat 60% van de volwassen Vlamingen zich gelovig noemt (volgens onderzoek van NVB en BlauwResearch in 2022) bevestigt de relevantie van geloof in onze samenleving.
Daarom is het belangrijk dat scholieren hierover onderwijs krijgen, net zoals computer-, kunst- en muzieklessen hen voorbereiden op het dagelijks leven. Een mens is meer dan louter een ‘homo consumens’ in onze samenleving. Confessionele en niet-confessionele vakken spelen juist een cruciale rol in de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen.
Met deze kennis in het achterhoofd roepen we op om artikel 24 van de Belgische grondwet te respecteren. Dit artikel waarborgt niet alleen de vrijheid van onderwijs naar overtuiging, maar stelt ook dat er respect moet zijn voor de filosofische, ideologische of godsdienstige opvattingen van ouders en leerlingen. Wij verzoeken de onderhandelaars om deze grondwetsbepalingen te respecteren tijdens de formatiegesprekken.
Het is van groot belang dat er geen onnodige politieke inmenging komt in de opvoeding en vorming van onze kinderen. Laten we er samen voor zorgen dat het onderwijs een ruimte blijft waar iedere leerling zich kan ontwikkelen tot een volwaardig en divers individu. De plannen gaan immers nu uit van een alomvattend staatsonderwijs. Of dat staatsonderwijs een socialistische mens, al dan niet een nationalistische mens moet voortbrengen, daar zijn ze nog niet over uit.
David Monjaerts is voorzitter van het christelijk platform C’Axent, sociaal-cultureel werker en leerkracht in de rooms-katholieke godsdienst.
Tanguy Sarens is medewerker in de deelmobiliteit en actief lid van de Gemeenschap van Sant’Egidio.
Ondertekenaars: Jens De Rycke, auteur en journalist; Denis Bouwen, ACV; Nordin Taouil, imam; Edmond Ceku, medewerker Kathedraal; Jean-François Verhaeghen;Aissatou Cissé, schepen Borgerhout (VOORUIT); Isaac Van der Jeught, leerkracht katholieke godsdienst; Joris Mortelmans, vertaler; Rik Eseosa Smeets, voormalig studentenvertegenwoordiger; Herman Quintelier, CD&V Antwerpen; Ömer Torun, Bestuurder Fedactio Vlaanderen; Dominic Potters, N-VA Antwerpen; Roan Asselman, advocaat en voorzitter Custodes Instituut; Jonah Penninck, Nationaal Coördinator JONGCD&V; KVHV Antwerpen; CDS Leuven; CDS Antwerpen.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.