<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Paus Leo XIV is precies wat gen Z nodig heeft

Alyssa Guerrouche 21 mei 2025
image
Jonge mannen zwaaien met een vlag bij paus Leo XIV's inauguratie op 18 mei. Foto: OSV News - Alessandro Garofalo, Reuters

Paus Leo XIV lijkt met zijn eerste woorden en uitstraling een paus te worden die de deur naar jongeren nog verder openzet. Voor gen Z, een generatie die onverwacht weer openstaat voor religie, is deze paus goed nieuws. En dat is geen toeval.

Paus Franciscus was een groot pleitbezorger wat betreft de rol van de Kerk in het beschermen en opkomen voor de armen en al diegenen die haar nodig hebben. Een reflectie van Jezus en zijn barmhartigheid. Paus Franciscus reikte uit naar mensen buiten het gebruikelijke domein van de Kerk; hij bezocht Papoea-Nieuw-Guinea en Irak en belde tot zijn dood elke dag met de parochie van Gaza.

Hij was de stem van gevangenen en migranten en waste de voeten van vrouwelijke gedetineerden in Rome. De afgelopen twaalf jaar was hij een voorvechter van het milieu, tegen oorlogen en relatief tolerant voor de LHBT-gemeenschap. “God houdt van je”, was zijn belangrijkste motto.

Kerk weer menselijk

Dit zijn precies de kernwaardes van liefde, gemeenschap en inclusie waar gen Z naar verlangt. In tegenstelling tot de vaak cynische en ontkerkelijkte millennials is gen Z op zoek naar richting en verbinding. Velen keren zich niet af van spiritualiteit, maar keren zich juist naar vormen van geloof die hun waarden weerspiegelen.

Franciscus wist hen aan te spreken zonder zich te verliezen in dogma’s. Onder zijn leiderschap werd de Kerk voor velen weer menselijk.

In die context is paus Leo XIV een duidelijke voortzetting van deze koers. Zijn eerste woorden als paus waren dan ook: “God houdt van ons allemaal. We moeten samen voorwaarts gaan. De wereld heeft ons licht nodig. De mensheid heeft ons nodig als brug om elkaar te bereiken. Sta ons toe elkaar te helpen; we moeten bruggen bouwen en ons verenigen tot één volk in vrede.”

Verademing

Dit zijn geen loze kreten. Het is een expliciet signaal dat deze paus wil voortbouwen op de fundamenten die Franciscus heeft gelegd. Zijn boodschap is inclusie, zijn toon is verbindend.

Voor een generatie die voortdurend wordt geconfronteerd met polarisatie, individualisme en cynisme is dat een verademing. Gen Z wil leiders die eerlijk zijn, zachtmoedig én standvastig. Geen technocraten, maar mensen die ergens voor staan.

Amerikaans paspoort

Dat paus Leo XIV uit de Verenigde Staten komt, is opvallend. Het weerspiegelt wellicht iets van het huidige geopolitieke klimaat, waarin de invloed van de Verenigde Staten nog steeds van belang is in wereldwijde instellingen.

“Gen Z wil leiders die eerlijk zijn, zachtmoedig én standvastig. Geen technocraten, maar mensen die ergens voor staan.”

Maar zijn Amerikaanse paspoort doet niets af aan zijn geloofwaardigheid. De paus vertegenwoordigt geen natie, maar een missie: zielen bereiken, licht brengen, verbinding zoeken.

Voor gen Z is dat cruciaal. Die generatie wil echtheid, transparantie en medemenselijkheid. Deze nieuwe paus lijkt dat te begrijpen. In plaats van jongeren te veroordelen of op afstand te houden, reikt hij ze de hand. Hij spreekt hun taal, niet in woorden, maar in daden.

Opnieuw relevant

De katholieke Kerk heeft, ondanks recente schandalen en een eeuwenlange neiging tot uitsluiting, nu de kans om zichzelf opnieuw uit te vinden. Niet door haar identiteit te verliezen, maar door haar waarden opnieuw relevant te maken. Een Kerk blijven die trouw is aan Jezus Christus. Een Kerk die vrede spreekt en zorgt voor hen die lijden.

https://www.kn.nl/paus/

Paus Leo XIV kan daarin een belangrijke rol spelen, vooral voor de oudere gen Z’ers die aan het begin staan van hun volwassen leven. Een leven waarin ze op zoek zijn naar richting, gemeenschap en betekenis. Laten we hopen dat deze paus een brug kan bouwen – niet alleen tussen generaties, maar ook tussen het verleden en een nieuwe, meer inclusieve toekomst.

Alyssa Guerrouche is journalist en afgestudeerd in Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Leiden. Ze schrijft over jongerencultuur, politiek en maatschappelijke veranderingen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.