<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Spiritualiteit voor jongeren is geen luxeproduct, maar een basisrecht

Sofi Van Ussel 21 februari 2023
image

Aandacht voor de spiritualiteit van jongeren is hard nodig om het tij van mentale problemen onder jonge mensen te kunnen keren. Oplossingen zijn nog te vaak individualistisch: religieuze tradities kunnen hier soelaas bieden.

Regelmatig worden we geconfronteerd met alarmerende berichten over een groeiend aantal jongeren die slecht in hun vel zitten. Even vlot worden methodieken om dit op te lossen boven het doopvont gehouden. Maar focussen we in al onze goede bedoelingen niet teveel op het individu dat gelukkig moet worden? Als we jongeren duurzaam op weg willen helpen in het leven, is meer aandacht voor hun spirituele ontwikkeling broodnodig. Dat is zelfs een recht van het kind en we dreigen het te verwaarlozen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Heel wat jongeren voelen zich eenzaam, ook al hebben ze meestal veel sociale contacten. Velen blijven het gevoel houden dat ze niet ten volle kunnen zijn wie ze zijn en missen betekenisvolle verbindingen. Er ontstaat zo een cirkel van existentiële eenzaamheid die steeds moeilijker doorbroken kan worden.

Sociale media

Op sociale media zien we bij jong en oud steeds meer waardering voor wie durft te benoemen dat hij niet goed in zijn vel zit. Steeds vaker gaan mensen op zoek naar zichzelf, of liever, naar hun unieke bijdrage aan de samenleving. Want met het groeiend aantal likes groeit ook het besef dat we niet zoeken omwille van onszelf, maar betekenis willen ervaren in relatie tot een groter geheel.

“In het delen van de verhalen van onze persoonlijke zoektochten schuilt een kans om het tij te keren: samen zoeken naar hoop in een soms rauwe realiteit werkt helend.”
- Sofi Van Ussel

Die vraag klinkt online steeds luider. Bronnen om die zoektocht te voeden liggen in de digitale wereld aan ieders voeten en worden gretig gedeeld. De gedachtewisseling erover blijft echter te vaak individueel.

Recht van het kind

Recent onderzoek onder tienduizend Amerikaanse jongeren toont aan dat gelovige jongeren beter in hun vel zitten dan hun niet-religieuze leeftijdsgenoten. Critici zullen snel zijn om te benoemen dat het verband tussen het hebben van een levensbeschouwelijke identiteit en mentaal welzijn lang niet zaligmakend is. Ze hebben gelijk. En toch is spiritualiteit geen luxeproduct.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De Verenigde Naties benoemden in 1989 de spirituele ontwikkeling al als een recht van het kind. Het duidt meteen op een essentiële dimensie van ons zijn, die net als taal, cognitieve en sociale vaardigheden de kans moet krijgen om zich te ontwikkelen. Gunnen we onze jongeren die ontdekkingstocht? Mogen ook zij af en toe de handrem optrekken? Welke bronnen reiken we hen aan?

Groter dan het eigen ik

De spirituele kern van religieuze tradities heeft door de eeuwen heen richting gegeven aan de persoonlijke ontwikkeling van velen. Deze tradities bieden een kans om te ontdekken dat geluk mogelijk schuilt in een levensdoel dat uitgaat van iets groter dan het eigen ik. Iets wat sommigen God durven noemen.

“Wie leeft vanuit het bewustzijn van een ‘Groter Geheel’ is weerbaarder in een snel veranderende context.”
- Sofi Van Ussel

Niet zo vreemd dus dat wie zich deel voelt van een gemeenschap die grote verhalen deelt, ook betekenis kan vinden. Ook in het delen van de verhalen van onze persoonlijke zoektochten schuilt een kans om het tij te keren: samen zoeken naar hoop in een soms rauwe realiteit werkt helend. Om te leren worstelen met het leven hebben we geen goeroes of cursus happiness nodig.

Theologen en andere wetenschappers vinden groeiend bewijs dat aandacht voor spiritualiteit preventief werkt, de individuele gezondheid bevordert en de ervaren kwaliteit van leven stimuleert. Wie leeft vanuit het bewustzijn van een ‘Groter Geheel’ is weerbaarder in een snel veranderende context. Er moet meer maatschappelijk besef komen dat de moed om te kunnen doen wat nodig is, het resultaat is van een levenslang groeiproces.

https://www.kn.nl/donaties/

Tijd voor actie

Spiritualiteit als kinderrecht vraagt dringend om debat. Het is van wezenlijk belang dat volwassenen voor jongeren de ruimte creëren om die zoektocht naar betekenis in alle vrijheid aan te kunnen gaan.

Dat vraagt om sensibilisering bij, vorming van en inspiratie voor de tochtgenoten. Tijd voor actie. Niet alleen jongeren zullen er wel bij varen.

Sofi Van Ussel is directeur van IJD jongerenpastoraal Vlaanderen. Deze bijdrage verscheen eerder in KN editie 7 – 2023.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.