<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Onderzoek VS: 300 priesters misbruikten duizenden kinderen

KN Redactie 15 augustus 2018
image
Hoofdaanklager Shapiro tijdens een persconferentie rond het Grand Jury-rapport. (Foto: CNS-Photo/Reuters video)

Over een periode van 70 jaar hebben ruim 300 priesters in zes Amerikaanse bisdommen minstens duizend minderjarigen seksueel misbruikt.

Anderhalf jaar lang werden de archieven van zes bisdommen in de staat Pennsylvania doorgeploegd en getuigen gehoord. Daaruit blijkt dat er sprake was van systematisch misbruik en toedekken ervan door de kerkelijke leiding.

Onthutsend beeld

Bij het onderzoek verleende de FBI assistentie. Volgens het 884 pagina’s tellende rapport zijn de namen van meer dan duizend slachtoffers en 300 geloofwaardig beschuldigde priesters bekend. Het onderzoek levert een onthutsend beeld van de kerkelijke autoriteiten die beschuldigingen negeerden, verduisterden of toedekten om daders te beschermen of een schandaal te voorkomen.

Bagatelliserend taalgebruik

De bisdommen hanteerden verschillende manieren om dit te doen, waaronder bagatelliserend taalgebruik als “grensoverschrijdend gedrag” of “ongepast contact” waar het ging over verkrachting en seksueel misbruik. Priesters kregen de opdracht onderzoek te doen naar hun naaste collega’s in plaats van gekwalificeerd personeel. Ook werd vertrouwd op psychologische tests en diagnoses gebaseerd op zelfrapportages door daders.

Meeste misbruik verjaard

Slechts in enkele gevallen kunnen daders nog worden vervolgd vanwege wettelijke verjaring. Het rapport bepleit daarom voor aanzienlijke oprekking van de verjaringstermijn voor seksueel misbruik. Op basis van het onderzoek zijn twee aanklachten ingediend. Slechts één priester is veroordeeld voor misbruik dat plaatsvond begin jaren ’90. Twee derde van de daders is inmiddels overleden. De jongste dader is geboren in de jaren ’90.

Gedeeltelijk gepubliceerd

Een deel van het rapport is geanonimiseerd omdat daders dat via de rechter hebben weten af te dwingen. Ook sommige details van hun misdaden zijn om die reden niet gepubliceerd.

Meeste slachtoffers man

Hoewel het aantal traceerbare slachtoffers ruim duizend is, ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk flink hoger. De meerderheid van de slachtoffers is man, variërend van pre-puberale leeftijd tot jongvolwassen seminaristen.
Het misbruik varieert van verkrachting en mishandeling tot betasting. Sommige daders manipuleerden hun slachtoffers met alcohol en pornografie.

Overijverig

Procentueel zijn de meeste daders afkomstig uit het bisdom Pittsburgh, gevolgd door Scranton.
De bisdommen Harrisburg en Erie publiceerden eerder al namen van priesters die geloofwaardig van seksueel misbruik zijn beschuldigd. Het bisdom Harrisburg publiceerde begin augustus de namen van 71 priesters. Nu het grand jury-rapport slechts 45 namen heeft gepubliceerd heeft het bisdom laten weten “overinclusief” te zijn geweest.
Het meeste misbruik vond plaats in de jaren ’60, ’70 en ’80.
Het rapport erkent dat het beleid van de katholieke Kerk ter voorkoming en bestrijding van seksueel misbruik aanzienlijk is verbeterd. (KN/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.