<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Zonder leken raakt de Belgische Kerk haar Calimerogevoel niet kwijt

Jens Van Rompaey 5 augustus 2024
image
Pelgrims in de basiliek van Scherpenheuvel, een bekend Vlaams Mariabedevaartsoord. Foto: KN - Jan Peeters

Bisschop Johan Bonny liet onlangs weten zijn taak als referent voor misbruik binnen de Belgische bisschoppenconferentie fysiek en mentaal niet meer aan te kunnen. Dat tekent de onhoudbaarheid van een situatie waarin leken geen kerkelijke verantwoordelijkheden mogen dragen.

Bisschop Johan Bonny gooit de handdoek in de ring als aanspreekpunt voor seksueel misbruik. Sommige slachtoffers zullen dat betreuren, anderen zullen dat toejuichen.

De toekomst zal uitwijzen of hij aan de juiste kant van de geschiedenis stond. Zoals alle mensen zal hij zowel goed als kwaad aangericht hebben.

Calimerogevoel

Wat echter weer als een paal boven water staat is het Calimerogevoel: “Zij zijn groot en ik ben klein”. In bijna al hun communicatie slagen vertegenwoordigers van de Kerk in België er nooit in zich volledig te ontdoen van een verongelijkt gevoel. Het klopt dat bisschoppen veel taken hebben en gemiddeld tot hun 75ste werken, significant langer dan de wettelijke pensioenleeftijd.

Het is echter gewoon een feit dat de Kerk zodanig piramidaal, hiërarchisch en klerikaal is opgebouwd dat competente leken de bisschoppen nog altijd niet kunnen ondersteunen. Dat wordt zo stilaan toch wel onhoudbaar. Het Rijke Roomse leven is voorbij; de Kerk heeft het zwaar te verduren en de toekomst ziet er allesbehalve rooskleurig uit.

“Ik zou de Belgische bisschoppen aanraden om de handen uit de mouwen te steken en op alle niveaus competente leken aan te werven.”

Maar halsstarrig vasthouden aan structuren die al jaren uitgehold of op sterven na dood zijn, kan wijzen op therapeutische hardnekkigheid. En hoewel de Kerk bijna per definitie geen progressief instituut is op moreel vlak, is ook zij tegen therapeutische hardnekkigheid.

Richting de afgrond

Een deel van de oplossing is dus simpel. Ik zou de Belgische bisschoppen aanraden om de handen uit de mouwen te steken en op alle niveaus competente leken aan te werven. Werf mensen aan met de juiste competenties en expertise en betaal hen naar behoren.

Geef leken ook meer verantwoordelijkheid over de Kerk op alle niveaus. Want zoals Johan Bonny vorig jaar zei dat priesters geen priester worden “om deze stal uit te kuisen”, zo zijn de meeste katholieken geen lid van de Kerk om te zien hoe ze toch niks te zeggen hebben en hoe het instituut verder richting de afgrond dendert.

De beste stuurlui staan misschien aan wal, maar deze keer kunnen ze er niks aan doen.

Jens Van Rompaey is onderzoeker en doctoraatstudent aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.