<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Profiel

AfD’er Maximilian Krah, splijtzwam van de Europese populisten, is ook als katholiek extreem

Birgit Wilke - KNA 24 mei 2024
image
Maximilian Krah spreekt op een AfD-campagnebijeenkomst in het Duitse Nordhausen in 2023. Foto: Vincent Eisfeld - Wikimedia Commons

Vanwege nazi-uitspraken is hij het middelpunt van een rel binnen de Europese populistische ID-fractie. Maar AfD’er Maximilian Krah staat ook in zijn geloofsopvattingen rechtsbuiten; eerder was hij de juridisch adviseur van de controversiële holocaustontkenner en Pius X-bisschop Richard Williamson.

Binnen de radicaal-rechtse AfD is hij inmiddels op een zijspoor gezet: na controversiële uitspraken over de SS (“Ik zal nooit zeggen dat iedereen die een SS-uniform droeg automatisch een crimineel was”), mag Maximilian Krah niet meer in het openbaar verschijnen tijdens de huidige verkiezingscampagne en legt hij ook zijn functie in het partijbestuur neer.

Hij staat echter nog steeds bovenaan de lijst van de AfD voor de Europese verkiezingen. Het valt nog te bezien of dit zo blijft. Donderdag werd de AfD uitgesloten uit de populistische fractie Identiteit en Democratie (ID) in Brussel.

Xenofobe uitspraken

Krah trekt al lange tijd de aandacht vanwege zijn nauwe banden met Rusland en China, maar vooral vanwege zijn rechts-populistische uitspraken. De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst categoriseert een aantal van zijn uitspraken als nationalistisch, islamofoob, xenofoob en anticonstitutioneel.

Minder bekend is dat de 47-jarige katholiek is en sympathiseert met een traditionalistische splintergroepering die onder andere de hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie afwijst.

Katholiek in de anti-kerkelijke DDR

Krah groeide op in Dresden, destijds deel van de anti-kerkelijke DDR. Zijn moeder was een “doopceel-protestant”, zijn vader een niet bijzonder vrome katholiek, zo zei hij zelf over zijn ouders. Krah ging naar het protestantse Kreuzgymnasium in de stad aan de Elbe en studeerde daar bijna 30 jaar geleden af.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

In een interview vertelde hij trots over een ontmoeting met een lerares die loyaal was aan het DDR-regime. Ze was zichtbaar geïrriteerd toen hij haar vertelde dat hij in de maagdelijke geboorte geloofde.

Advocaat en vermogensbeheerder voor de Pius-broeders

Na zijn militaire dienst en rechtenstudie werkte hij als advocaat. Hij werkte onder andere voor de traditionalistische Broederschap van Sint Pius X. Namens hen behandelde hij jarenlang vermogenstransacties ter waarde van miljoenen.

Aan het begin van de affaire rond de Britse holocaustontkenner en traditionalistische bisschop Richard Williamson, toen nog lid van de Pius-broeders, trad Krah op als zijn juridisch adviseur.

Van CDU naar AfD

Tegelijkertijd werkte Krah aan zijn politieke carrière. Toen hij nog op school zat, werd hij lid van de Junge Union, de jongerenorganisatie van de christendemocratische CDU/CSU. Hij werkte korte tijd voor een CDU-parlementslid.

“Vanwege zijn hedonistische levensstijl heeft hij de bijnaam ‘Schampus-Max’”

Hij verliet de CDU in 2016, deels vanwege kritiek op het vluchtelingenbeleid van toenmalig kanselier Angela Merkel, en sloot zich kort daarna aan bij de AfD.

Slogans op TikTok

Daar klom snel op in de gelederen. In februari 2018 werd hij plaatsvervangend voorzitter van de AfD Saksen, en in hetzelfde jaar kwam hij in het Europees Parlement. In 2022 werd hij verkozen tot lid van het landelijk bestuur van de AfD.

Krah werd bekender via sociale media, vooral via TikTok. Hij adverteerde daar met slogans als “echte mannen zijn rechts”. Vanwege zijn hedonistische levensstijl – hij laat zich graag zien in een mooi pak met een sigaar en een alcoholisch drankje – heeft hij de bijnaam ‘Schampus-Max’ (‘Champagne-Max’).

Gezinsvoorvechter

Op de vraag of hij zich kon voorstellen dat Jezus voor de AfD zou stemmen, zei hij in een interview: “Jezus was revolutionair. Ik denk niet dat er op dit moment een partij is die revolutionairder is dan de AfD.”

Hij is een fervent voorvechter van het traditionele gezin, al is dat een ideaal dat hij zelf niet heeft waargemaakt. Krah heeft vier kinderen met zijn (inmiddels overleden) vrouw en vier kinderen uit twee andere relaties.

Kritiek op paus en bisschoppen

De huidige kerkleiding in Duitsland noemt hij “verschrikkelijk idioot”, maar hij heeft ook kritiek op paus Franciscus. In een interview met de krant Die Tagespost benadrukt hij dat hij het huidige hoofd van de Kerk “een absolute ramp” vindt, die “geen enkele autoriteit” heeft op het gebied van morele kwesties.

https://www.kn.nl/categorie/europa/

Het is onduidelijk wat de toekomst voor Krah in petto heeft. Zelf citeert hij op X een bekende lutherse hymne als reactie op zijn ontslag uit het AfD-bestuur: “Je kunt nooit dieper vallen dan in Gods hand.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.