Kardinaal Robert McElroy uit San Diego volgt kardinaal Wilton Gregory op als aartsbisschop van Washington, zo maakte het Vaticaan gisteren bekend. Vlak voor de inauguratie van Trump plaatst paus Franciscus daarmee een prelaat in de Amerikaanse hoofdstad, die zich sterk maakt voor kwetsbare minderheden en tegen polarisatie.
Washington is niet ‘zomaar’ een aartsbisdom: in deze stad bevinden zich het Witte Huis, het Congres, het Hooggerechtshof en een groot aantal ambassades, non-profitorganisaties, denktanks en lobbygroepen die invloed willen uitoefenen in het centrum van de Amerikaanse macht.
Zoals het kerkelijk recht vraagt, diende de huidige aartsbisschop van Washington kardinaal Wilton Gregory op 7 december 2022 zijn ontslag in, toen hij 75 werd. Pas nu, ruim twee jaar later, werd het geaccepteerd door het Vaticaan. Dat kondigde ook direct de benoeming van kardinaal McElroy aan, twee weken voor de tweede inauguratie van president Donald Trump in Washington.
Kardinaal McElroy wordt op 11 maart 2025 geïnstalleerd als achtste aartsbisschop van Washington in de Basiliek van de National Shrine of the Immaculate Conception.
De 70-jarige kardinaal McElroy is afkomstig uit San Francisco. Hij studeerde aan Harvard en Stanford voor hij in 1980 priester gewijd werd.
In 2015 werd hij benoemd tot bisschop van het bisdom San Diego. Paus Franciscus benoemde hem tot kardinaal in 2022. Hij is ook lid van het Vaticaanse Dicasterie voor Leken, Familie en Leven en het Dicasterie voor de Bevordering van Integrale Menselijke Ontwikkeling.
De kardinaal staat te boek als een uitgesproken voorstander van Franciscus’ synodale vernieuwingsproces (wat lang niet voor alle Amerikaanse bisschoppen geldt – red.). Tijdens zijn periode in San Diego riep de hij drie synoden bijeen – de meest recente begon met een proces om synodale besluitvorming in de lokale kerk te implementeren.
McElroy nam ook deel aan de wereldwijde synode over synodaliteit, die in oktober een slotdocument produceerde, waarvan paus Franciscus heeft verklaard dat het tot het officiële leergezag behoort.
Als prelaat heeft kardinaal McElroy aangedrongen op het helen van diepe polarisatie in de samenleving en in de Kerk. Pastoraal heeft hij opgeroepen tot meer inclusie van mensen die gemarginaliseerd zijn, waaronder Afro-Amerikanen en inheemse Amerikanen, mensen die lijden onder armoede, migranten zonder legale status, vluchtelingen, slachtoffers van misbruik door geestelijken, gevangenen en LHBTI’ers.
De kardinaal heeft benadrukt dat een synodale stijl de sleutel is tot het vernieuwen van de missionaire geest van de Kerk en het overwinnen van haar interne verdeeldheid.
“Een cultuur van synodaliteit is de meest veelbelovende weg die vandaag beschikbaar is om ons uit de polarisatie in onze Kerk te leiden”, zo schreef kardinaal McElroy in januari 2023 in een column in het jezuïetentijdschrift America Magazine. “Zo’n cultuur kan helpen om deze verdeeldheid en ideologische zienswijzen te relativeren, door eerst en vooral de weg te zoeken waartoe we geroepen zijn in eenheid en genade.”
“Om een goede bisschop te zijn moet je echt meereizen met Gods kudde, zoals paus Franciscus ons heeft aangespoord”Tweet dit!
- Kardinaal Robert McElroy
Tijdens de laatste jaarlijkse herfstbijeenkomst van de Amerikaanse bisschoppenconferentie in november stelde kardinaal McElroy een werkgroep voor om te helpen bij de implementatie van synodaliteit binnen de conferentie. De Amerikaanse bisschoppen stemden in met zijn voorstel.
Kardinaal McElroy heeft ook het bisdom van San Diego door een tweede faillissement geleid, waarvoor het in juni vorig jaar een aanvraag indiende om ongeveer 450 claims te regelen. In 2007, voor zijn benoeming, betaalde het bisdom al ruim 190 miljoen euro om claims te schikken.
In een brief waarin hij de aanvraag voor een faillissementsprocedure aankondigde, schreef McElroy: “Het is essentieel dat we allemaal in gedachten houden dat het het morele falen was van degenen die kinderen en tieners direct misbruikten, en het even grote morele falen van degenen die hen opnieuw aanstelden of niet waakzaam waren, dat leidde tot de psychologische en spirituele wonden die nog steeds de harten en zielen van zoveel mannen en vrouwen in ons midden verpletteren.”
Tijdens de wijding in 2023 van twee hulpbisschoppen voor zijn bisdom, deelde kardinaal McElroy zijn gedachten over wat een goede bisschop is. “Om een goede bisschop te zijn”, zei hij, “moet je echt meereizen met Gods kudde zoals paus Franciscus ons heeft aangespoord: soms voorop lopen om te leiden; soms in het midden van de kudde lopen om de realiteit van het dagelijkse leven te ervaren; en soms achteraan lopen om degenen die moeite hebben om bij te blijven te omarmen en met hen mee te lopen.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.