Op het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming nam het bisdom Groningen-Leeuwarden donderdag afscheid van bisschop Ron van den Hout. De bisschop die de harten veroverde van vele Noordelingen, zo bleek.
Het was een viering en afscheid dat alles in zich had in de Sint Jozefkathedraal. Plechtigheid, Evangelieverkondiging, voorbede voor de kerk, voor de nood van de wereld en ziekte dichtbij. Maar ook: ontspannenheid, vrolijkheid en humor.
Op de 15e augustus 2024 is het een zomerdag in Groningen. De kerk stroomt vol met parochianen uit het bisdom en ook vertegenwoordigers van onder meer de overheid en andere kerken uit het Noorden. Burgemeester Koen Schuiling van Groningen is er. Net als Commissaris van de Koning van de provincie Groningen, René Paas samen met echtgenote Ruth Peetoom.
Vanuit Friesland is Arno Brok aanwezig. Als Commissaris van de Koning, meelevend katholiek én als lid van de Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem. “Dus vanuit drie functies”, zegt hij hoe het wel passend is bij zo’n katholieke hoogtijdag. Brok roemt hoe Van den Hout “heel zichtbaar” was. Bij de Amelander editie van de Wereldjongerendagen tot de vele bezoeken aan parochies.
Het bisdom telt dan wel ‘slechts’ 94.000 parochianen, maar die zijn wél verdeeld over het grote gebied van Friesland, Groningen, Drenthe en de Noordoostpolder. Brok: “Overal was de bisschop. Daarvoor verdient hij een groot compliment.”
“Het werk in de kerk is Gods werk. Paulus voelde zich ook steeds geroepen verder te trekken als ‘ie ergens in een stad een missiegemeente had gesticht”Tweet dit!
- Bisschop Ron van den Hout
Pastoor Albert Buter van de H. Norbertusparochie (Oost-Groningen) en de Liudgerparochie (Noord-Groningen) vertelt een anekdote over zijn eerste ontmoeting met Van den Hout. “Ik was toen pastoor in Emmen en de bisschop kwam op kennismakingsbezoek. Toen zijn we ook samen naar de dierentuin geweest.” Het heette al Wildlands en de directeur hield een vlammend betoog hoe je meer moest doen dan alleen dieren laten zien: je moest een verhaal vertellen. “Ik vroeg de bisschop toen wat hem het meest van die dag bij was gebleven? ‘Dat we als kerk ook veel beter ons verhaal moeten vertellen’.”
Arthur van Essen (86) en zijn echtgenote Monique (84) uit Eelde zijn ook speciaal gekomen voor het afscheid. Arthur van Essen omschrijft Van den Hout als “een vriendelijke en welwillende man”. En ook: “Een echte Brabander.” Van Essen had veel contact met Van den Hout – en ook al met zijn voorgangers – bij de organisatie van de jaarlijkse Dag van het Jodendom. De bisschop vond de relatie met de Joodse gemeenschap belangrijk, zegt hij. “Daar heeft hij écht zijn aandeel in gehad.”
Van Essen zag ook de persoonlijke kant van Van den Hout. “Toen ik ziek was, kwam hij bij ons thuis en stond hij spontaan met een bos bloemen op de stoep.” Echtgenote Monique ging wel eens mee naar de vergaderingen bij Van den Hout in het bisschopshuis en zag dan zijn gastvrijheid: “Koffie en thee met wat lekkers erbij.”
Elise Janssen (22) uit Bolsward zal Van den Hout vooral blijven herinneren door zijn betrokkenheid en aanwezigheid bij de tieneravonden. “Hij deed aan alles mee. Zelfs in het klimbos.”
Het zijn deze verhalen die maken dat de kerk van Groningen deze donderdag goed is gevuld. Met mensen van werkelijk alle leeftijden. Als de intredezang ingezet wordt en de bisschop en priesters binnenkomen, wordt Van den Hout begeleid door een indrukwekkende stoet van misdienaars en acolieten, die er vandaag bij willen zijn.
Vicaris-generaal Peter Wellen noemt in het welkomstwoord nogmaals hoe het bisdom Groningen-Leeuwarden “overdonderd’ was toen op 21 juni bekend werd dat Van den Hout zou vertrekken naar Roermond. Uit de vele reacties die volgden bleek ook hoe hij in zeven jaar tijd “voor velen ‘onze bisschop’ is geworden”, zegt Wellen.
Dat Van den Hout zich hier ook zo thuis voelt en voor hem een vertrek nog niet had gehoeven, geeft wel aan dat er iets moois was gegroeid.
Van den Hout gaat in zijn preek in op voorzetsels en wat voor betekenis die kunnen hebben. “Voor, achter, te midden”, past hij ze toe op het hoeden van de kudde, verwijzend naar de apostel Paulus.
“Ik kijk met veel dankbaarheid terug op de jaren in uw midden”Tweet dit!
- Bisschop Ron van den Hout
“Uit de reacties bij de aankondiging van mijn vertrek mag ik opmaken dat ik vooral te midden van u heb gewerkt. Er klinken dan woorden als ‘toegankelijk’ en ‘benaderbaar’. Een persoonlijke bekentenis: ik had dat 35 jaar geleden – toen ik begon aan de priesteropleiding niet kunnen voorzien – omdat ik van mezelf vond dat ik tamelijk schuchter en teruggetrokken was.”
Hij staat ook stil bij het bij het gebouwenbeleid, wat in gang is gezet. “Die klus is nog niet klaar.” En de persoonlijke ontmoetingen: “In de afgelopen zeven jaar heb ik veel mensen mogen spreken, serieuze gesprekken en ook die leveren bij mij het gevoel op: ‘dat was nog niet af’.’
Van den Hout vertelt hoe zich in de afgelopen jaren “bijzonder verbonden heeft gevoeld met de jongeren en de tieners.” Onder meer via het tienerweekend in Heiloo, de roepingenavonden in Heerenveen en de roepingenweekenden in het Duitse Thuine. “Die blijven voor mij onvergetelijk.”
Jongeren worden gemist in de kerk, hoorde hij dikwijls op parochieavonden. ‘Er komt geen enkele jongere naar de kerk.’ Maar niemand komt verder met alleen zo’n kritische opmerking. Alleen als er bereidheid en openheid is om als “generaties van elkaar te leren” zullen jongeren komen, geeft hij als advies mee.
“Het werk in de kerk is Gods werk. Paulus voelde zich ook steeds geroepen verder te trekken als ‘ie ergens in een stad een missiegemeente had gesticht. Hij wilde meer mensen bereiken.” En dan verder trekken doet Van den Hout nu ook. “Ik wil u danken voor het vertrouwen dat ik heb kunnen geven en voor het vertrouwen wat ik heb mogen ontvangen. Ik kijk met veel dankbaarheid terug op de jaren in uw midden.”
Die dankwoorden klinken nogmaals na de viering van de eucharistie. Alle protocollen worden dan wel losgelaten. Peter Wellen wijst er nog eens op hoe het bisdom Groningen-Leeuwarden “het opleidingsbisdom is voor andere bisdommen in het land”, met wederom een vertrekkende bisschop na Eijk en De Korte. Het zorgt voor enige hilariteit.
Hij bedankt de bisschop nogmaals voor alle goeds wat hij heeft gedaan en hoe Van den Hout tot zegen is geweest. Het meeste veelzeggende cadeau klinkt in de kerk: het grote applaus van de honderden aanwezigen.
Er worden nog twee fysieke cadeaus uitgereikt: een klein bronzen beeldje van de heilige pater Titus Brandsma. Het stond altijd in het bisdomhuis – en bij verrassing krijgt hij het nu. “Als blijvende link met ons bisdom en dat het tot zegen mag zijn in Roermond”, aldus Wellen. En om het warm te houden: een trui met de skyline van Groningen.
Komend weekend publiceert het Friesch Dagblad een uitgebreid interview met bisschop Ron van den Hout. De installatieviering in de kathedraal van Roermond vindt plaats op 24 augustus om 10.30 uur. Toegangskaarten voor deze plechtigheid zijn al niet meer verkrijgbaar, wel wordt die rechtsreeks uitgezonden door de regionale zender L1. |
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.